אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> קניין רוחני >> מי שומר על זכויות היוצרים שלי באינטרנט?

מי שומר על זכויות היוצרים שלי באינטרנט?

מאת: עו"ד רחל אלקלעי | תאריך פרסום : 12/04/2016 13:01:00 | גרסת הדפסה

צילום: יואב אלקובי

האינטרנט והרשתות החברתיות הפכו למרכיב מרכזי בתקשורת החברתית. מאמר זה מתמקד במספר כללים בסיסיים של חוק זכויות יוצרים, ומיועד בעיקר כדי להפריך מספר מיתוסים הנפוצים בציבור המשתמשים באינטרנט, אשר לא אחת מגיעים לבתי המשפט.

בשנת 2012 היו רשומים בפייסבוק 845 מיליון גולשים פעילים, עם 250 מיליון תמונות שהועלו לפייסבוק מידי יום. עם היקף חסר תקדים שכזה של פרסומים ברשת החברתית,  חוק זכויות היוצרים הפך למעשה לאחד החוקים החשובים ביותר אשר כל אדם נדרש להכירו.

לשאלות בנושאי זכויות יוצרים

פנו ל-עורך דין זכויות יוצרים

למעשה, בהיעדר צורך במתווכים, יכול כל אחד ואחד לפרסם תכנים ולהפיצם להמונים ברשתות החברתיות בדואר אלקטרוני ובאתרי אינטרנט. למרות זאת, רבים האנשים שאינם ערים לכללי השימוש החוקיים הבסיסיים בכללי ה"עשה ואל תעשה" של הפרסום באינטרנט, המהווים חלק בלתי נפרד משגרת יומם והם עלולים בקלות להפר, ביודעין או שלא ביודעין, זכויות יוצרים של אחר.

להלן מספר דוגמאות לשאלות מהציבור הרחב, שהתבקשנו להשיב עליהן, ואשר ממחישות את הבלבול הרב השורר בקרב רבים באינטרנט וברשתות החברתיות.

שאלה: פרסמתי פוסט בפייסבוק, וגיליתי שאנשים אחרים העתיקו אותו במלואו, ללא אזכור שמי, וללא רשותי. האם מדובר בהפרת זכויות היוצרים שלי?

ומה בנוגע לתמונות או סרטונים?

ושאלה נוספת באותו עניין: מה ניתן לעשות כנגד אדם שבמקום לעשות share לפוסט שמוצא חן בעיניו, לוקח תמונות שאני יוצר בפוסטים, מעתיק את המלל  והתמונה ולפעמים מתייג אותי?

תשובה:

חוק זכויות יוצרים חל על "יצירה מקורית שהיא יצירה ספרותית, יצירה אומנותית, יצירה דרמטית או יצירה מוזיקלית המקובעת בצורה כלשהי..."

זכות יוצרים ביצירה היא הזכות הבלעדית לעשות ביצירה או בחלק מהותי ממנה פעולה אחת או יותר, בהתאם לסוג היצירה: העתקה, פרסום, ביצוע פומבי,שידור, העמדת היצירה לרשות הציבור, עשיית יצירה נגזרת, השכרה.

פוסטים בפייסבוק, לרבות טקסט או תמונה הכלולים בו בהנחה שהינם מקוריים, עשויים בהחלט להוות יצירות הראויות להגנה על פי חוק זכויות יוצרים, שאין להעתיקן ללא רשות המחבר. כמובן שיש לבחון כל פוסט לגופו.

כמו כן, ישנה גם הזכות המוסרית. זכות היוצר כי יצירתו תיקרא על שמו, כלומר, שיינתן לו קרדיט בהיקף ובמידה הראויים בנסיבות העניין. בנוסף, הזכות שלא יוטל פגם ביצירתו ולא ייעשה בה סילוף שינוי צורה אחר, וכן לא תיעשה פעולה פוגעת ביחס לאותה יצירה, והכל אם יש באלו מהם כדי לפגוע בכבודו או בשמו של היוצר.

מקרים רבים בהם משתמשים סברו בטעות כי אם קיבלו רשות שימוש ביצירה, הם פטורים ממתן קרדיט ליוצר, מהווים כר נרחב לפסיקת פיצויים בפסקי דין רבים. חשוב לציין כי תיוגו של אדם או מתן קרדיט אינו מהווה "תרופה" כנגד העתקה לא מורשית.

באשר לשאלה מה ניתן לעשות: ראשית, מומלץ לפנות למפר ולדרוש ממנו להסיר את ההפרה מהאינטרנט באופן מידי. השאלה האם כדאי להגיש נגדו תביעה לפיצויים או צו מניעה, תלויה בנסיבות ומומלץ להתייעץ בכל מקרה לגופו.

חוק זכויות יוצרים מעניק לבעל הזכויות זכות לקבלת פיצוי ללא הוכחת נזק בסכום של עד 100,000 שקל. קביעת הסכום נתונה לשיקול דעת בית המשפט, על פי רשימה של מבחנים המפורטת בחוק, ביניהם גם היקף השימוש ביצירה.

שאלה: תרגמתי מאמר שקראתי באנגלית לעברית. האם מותר לי לפרסם אותו באתר שפתחתי, תוך אזכור שמו של המחבר המקורי?

תשובה: גם זכות התרגום היא אחת הזכויות הבלעדיות של היוצר (מכונה בחוק "הזכות לעשות יצירה נגזרת"). לפיכך בהיעדר רשות, לא ניתן לפרסם את התרגום באתר. כמפורט לעיל, אזכור שמו של המחבר המקורי הוא חשוב, אך ללא רשות לא ניתן לפרסם את המאמר המתורגם .

לא הכל חינם ומותר

בכתבה זו ענינו על מספר דוגמאות של שאלות גולשים המתייחסות לחוקי זכויות יוצרים ופרסומים באינטרנט. המיתוס כי בפייסבוק או באינטרנט הכל חינם ומותר, עלול לעלות במחיר יקר. מומלץ לכל אדם וארגון העוסק בפרסום תכנים (תמונות, סרטי וידאו, טקסטים) להכיר היטב את חוק זכויות יוצרים.

*עורכת דין רחל אלקלעי עוסקת בזכויות יוצרים

** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את גט לויר

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום קניין רוחני באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום קניין רוחני

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ