המלחמה הבריחה כ-2,800 עובדים זרים מישראל. למרות זאת, בקשת קשיש להאריך את האשרה של הפיליפינית שמטפלת בו נדחתה. משרד הפנים: "יש מספיק עובדים חוקיים"
בית המשפט לעניינים מינהליים בירושלים אשרר לאחרונה החלטה של רשות האוכלוסין וההגירה, שלא להאריך מטעמים הומניטריים רישיון ישיבה של מטפלת סיעודית מהפיליפינים, וזאת למרות המחסור החמור שנרשם בענף העובדים הזרים מאז פרוץ מלחמת "חרבות ברזל". עם זאת, השופטת תמר בר-אשר גילתה התחשבות כלשהי בקשיש והאריכה בשלושה חודשים צו ביניים המונע את גירוש המטפלת שלו.
אזרחית הפיליפינים, היום כבת 48, הגיעה לישראל בשנת 2007 ומאז שוהה כאן למטרות עבודה כמטפלת סיעודית. לפני עשור קיבלה אישור לעבוד מכוח סעיף 3א(ב1) לחוק הכניסה לישראל, ומאז הספיקה לטפל בשני מטופלים סיעודיים. האחרון בהם נפטר באוקטובר 2021 ובמועד זה היא למעשה סיימה את עבודתה החוקית בארץ.
למרות זאת, היא נשארה בישראל והחלה לטפל באשתו של המערער, שנפטרה עוד בטרם הספיקה המשפחה להסדיר את רישיונה. בנסיבות אלה עברה הפיליפינית לטפל באלמן של האישה שנפטרה (83) – סיעודי אף הוא, המחזיק בהיתר להעסקת עובד זר עד לסוף 2023, והוא עתר להאריך את תוקף רישיונה לשם טיפול סיעודי בו מטעמים הומניטריים.
ואולם רשות האוכלוסין וההגירה דחתה את העתירה בו ביום שהיא הוגשה, בנימוק שאינה עומדת בתנאי הסף הקבועים בחוק (בין השאר משום שחלפו יותר מ-90 ימים מאז תום ההעסקה החוקית). ערר שהגיש הקשיש לבית הדין לעררים נדחה אף הוא, מאותו נימוק. מכאן הערעור שהוגש לבית המשפט בספטמבר האחרון, עוד לפני מתקפת החמאס הרצחנית.
לטענת הקשיש ההחלטות בעניינו התעלמו ממצבו הסיעודי הקשה ומהקושי באיתור עובד חלופי. לשיטתו במקום לדחות את בקשותיו על הסף, היה מקום לדון בהן לגופן תוך בחינת נסיבותיו הספציפיות. לכל הפחות עתר הקשיש שתינתן לו תקופת התארגנות ממושכת לצורך מציאת מטפל חלופי.
מנגד, רשות האוכלוסין נותרה איתנה בעמדתה לפיה אין מקום להארכת האשרה. היא אף התנגדה לבקשת עיכוב הגירוש שהעלה הקשיש, בטענה כי מאז ה-7 באוקטובר אמנם עזבו את ישראל 2,782 עובדי סיעוד זרים, אך מצד שני חלקם חזרו כאשר נכון לסוף נובמבר מספרם בישראל עמד על 1,529. מכאן, נטען, שיש מספיק עובדים זרים שהמערער יכול לשכור את שירותיהם, ואין הצדקה לעכב את גירוש המטפלת שלו.
תקופה מורכבת
השופטת בר-אשר הסבירה כי הגם שניתן לפי הפסיקה להאריך את הישיבה של עובדים זרים שעבודתם הסתיימה מטעמים הומניטריים, הדבר כפוף למילוי התנאים שבחוק הכניסה לישראל - ואין מחלוקת כי במקרה זה תנאי הסף אינם מתקיימים.
לצד זאת קבעה השופטת שלנוכח תקופת המלחמה ומתוך התחשבות בקשיש, יש מקום להאריך קמעה את צו הביניים שניתן בסמוך להגשת הערעור, אשר מונע לעת עתה את גירוש הפיליפינית. "לא ניתן להתעלם ממצבו הסיעודי המורכב של המערער", כתבה, "ואף לא ניתן להתעלם מהקושי הנטען באיתור עובד מתאים אחר. כך בדרך כלל וכך במיוחד בתקופה המורכבת הנוכחית וזאת אף בהתחשב בנתוני המשיב בדבר מספרם של העובדים הזרים בענף הסיעוד הנמצאים עתה בישראל".
לפיכך השופטת קבעה כי הערעור יידחה וכי צו מניעת הגירוש יעמוד בתוקפו עד לתחילת מרץ 2024.
- ב"כ המערערים: עו"ד נטלי צרף רביב
- ב"כ משרד הפנים: עו"ד אלינעם קדוש (פמ"י אזרחי)
עו"ד טל לביא עוסק ב- מימוש זכויות רפואיות וסיעוד
** הכותב לא ייצג בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.