החשיבות של עסקים קטנים ובינוניים לכלכלה הישראלית אינו מוטל בספק, אלא שהנתונים מראים שרבים מעסקים אלה לא שורדים. פעמים רבות ההבדל בין קריסה לשגשוג טמון בייעוץ עסקי נכון. עו"ד מיכל שחר, שפועלת להסדרת תחום הייעוץ העסקי בחקיקה, מבקשת להגביר את המודעות.
החלטת המדינה להעמיד לטובת עסקי הדרום יועצים עסקיים לצורך תיקון נזקי המבצע מצביעה על הערך הרב שיש בייעוץ עסקי, והיכולת שלו לקדם ולסייע לעסקים ולחברות.
"בשנת מיתון קיימת חשיבות עצומה לליווי וייעוץ עסקי של עסקים וחברות, אך גם כשהמצב הכלכלי טוב, חשוב לכל עסק להיות מלווה ביועץ עסקי בהתמודדות שלו מול בנקים ומוסדות – הדבר יכול להוות את ההבדל בין עסק שיצמח וישגשג לעסק שייבול וייסגר" – כך סיכם חיים איזנפלד, נשיא לשכת היועצים העסקיים בישראל, את כנס היועצים העסקיים שנערך במרץ 2014 ועסק בהתמודדות עסקים וחברות מול בנקים בשנת משבר.
במצב שבו 70% מהעסקים אינם שורדים יותר מחמש שנים ועסקים רבים נסגרים כבר בשנת חייהם הראשונה, ברור כי קיימת בעיה בהתנהלותם של עסקים בישראל. פעמים רבות, מקור הבעיה מצוי דווקא בעסקים שבבעלות אנשי מקצוע מצליחים בתחומם. לרוב, התפיסה (השגויה) היא שההצלחה המקצועית מובילה בהכרח להצלחה עסקית. וכך, במקרים לא מעטים בעלי העסק מוצאים את עצמם בקריסה כלכלית, כיוון שהם מנסים לשלוט בכל פן ופן של העסק, מבלי להבין את המורכבויות הכרוכות בניהולו: הם גם מנהלים את העסק בפועל, גם אחראים על העובדים, גם אנשי שירות ומכירות, מנהלי שיווק, אחראי שירות לקוחות וכמובן, היחצ"נים של העסק.
מקרה שהגיע למשרדנו משמש דוגמא טובה: רשת ארצית גדולה שמנהליה נחשבים מאוד בתחומם, הידרדרה לחובות של עשרות מיליוני שקלים והגיעה למצב של פירוק וחדלות פירעון. החברה התחילה את פעילותה לפני כ-20 שנה כעסק קטן ושגשגה מאד. אך ככל שהעסק עלה והצליח, היה קושי רב בניהול החברה, שגדלה לממדי ענק. המצב הגיע לכדי כך שהתחייבויות במיליוני שקלים הביאו את החברה לקריסה, תוך שבעלי המניות נאלצו להגיע לפשיטת רגל.
החברה הגיעה אלינו לצורך בדיקת אפשרות של הקפאת הליכי הפירוק אך לנו היה ברור מהר מאד, כי אין היתכנות כלכלית לחברה שעל גבה "גיבנת" בדמות חובות עצומים, הוצאות והתחייבויות חודשיות שוטפות של מאות אלפי שקלים. בחרנו לסייע לחברה להבריא ונועצנו ביועצים פיננסיים מובילים. בסופו של יום, סייענו במכירת החברה לצד ג', וכיום היא משגשגת ומצליחה.
לא רק משרדי עורכי דין, גם בתי המשפט עצמם נוהגים להיעזר בתיקי פירוקים וכינוסים ביועצים עסקיים לקבלת חוות דעת. זאת, מהטעם שדעה מקצועית מגורם חיצוני, שלו ניסיון רב בניהול עסקים דומים, עשויה לסייע לעסק לצאת ממשבר קיים, לבלום אותו ואף למנוע אותו מלכתחילה.
לרוב, בעל העסק קרוב לעסקו הפרטי וקשה לו לראות את המאקרו בשעה שהוא נלחם בתלאות היום יום. יועץ עסקי טוב יוכל לבנות לעסק תוכניות ארוכות טווח ולתת לו צפי לעתיד, הוא יודע מהם צרכי האשראי האמיתיים של החברה, יסייע בהשגתם מול הבנק, וימנע מהחברה נזקים כמו דירוג אשראי שלילי או נתוני אשראי בעייתיים. מידע, שלאחר פרסומו, כמעט בלתי אפשרי למחוק, שכן חוק נתוני אשראי מחייב את שמירת הנתונים לפרקי זמן של שלוש, חמש ואף שבע שנים, במקרים מסוימים.
סוגי יועצים
בבחירת היועץ העסקי המתאים יש לבחון היטב מה הם צרכי העסק ומהו תחום העסקים שהיועץ התמקצע בו. ייעוץ למפעלי תעשייה שונה מייעוץ למתפרה בתחילת דרכה וחשוב למצוא יועץ הבקיא בתחום הפעילות הספציפי של העסק. להלן חמישה סוגים עיקריים של יועצים, שניתן למצוא בשוק העסקי:
- יועץ כספים חיצוני – מנהל את הכספים ואת תזרים המזומנים בהתאם לצרכי החברה ודואג לאזן את החשבונות, לבנות תקציבים וצפי לעסק. היתרון ביועץ כזה הוא שגם חברה או עסק קטן יכול להיעזר בשירותיו ללא צורך במנהל כספי לחברה, שעלות שכרו גבוהה.
- מומחה לגיוס אשראי – יועץ המתמחה בהשגת אשראי לעסק ומכין תכניות עסקיות לצורך קבלתו. קיימים יועצים המתמחים בהגשת חברות ועסקים לקבלת הלוואות מקרנות מדינה כגון, הקרן לעסקים קטנים ובינוניים ועוד.
- יועץ אסטרטגי – תפקידו לעזור לעסק לגבש אסטרטגיה עסקית וכיווני הפעולה שיש לנקוט כדי להשיגה.
- ייעוץ ארגוני – מסייע בהפעלה וניהול נכון של העובדים והמנהלים בעסק. היועץ הארגוני החיצוני נתפס כניטרלי ולכן, קל לו יותר להניע שינויים ולסייע לעסק להתגמש ולהסתגל למצבים צמיחה או משבר.
- יועץ עסקי וניהולי – יועץ המתמחה בניהול העסק, לרבות גיוס כספים וסיוע לעסק בכל שלבי התפתחותו. במקרה הזה מדובר בייעוץ שוטף לבעלי החברה או העסק.
אין דין ואין דיין
אף שייעוץ עסקי הוא מקצוע לכל דבר ועניין, המחוקק עדיין לא הסדיר את מעמדו. בימים אלו אני פועלת בשיתוף לשכת היועצים העסקיים בישראל לקבע את מעמד היועץ העסקי בחקיקה.
עסקים קטנים ובינוניים מהווים את לב הכלכלה הישראלית ובשוק פרוץ כל כך שבו כל אחד יכול להתהדר בתואר 'יועץ עסקי' חשוב מאד לקבוע כללים ברורים שיהוו תנאי סף לקבלת רישיון לייעוץ עסקי ויקבעו מהם חובותיו של היועץ, כגון, תואר רלוונטי, ניסיון רלוונטי, מחויבות לכללי אתיקה, חובות כלפי הלקוח וכו'.
יועץ עסקי יכול להרים עסק אך גם להפילו, ולכן חשוב לקדם את הרגולציה, על מנת להכפיף את היועצים לאיכות מקצועית מסוימת ולהבהיר את חובותיו מול הלקוחות. בינתיים, ועד שהנושא יוסדר, חשוב לוודא שליועץ תהיה הבנה מסחרית ויכולת ניתוח כלכלי. תכונות אלו נרכשות אך ורק בניסיון עשיר בניהול עסקים בכלל, ובעסק הספציפי בפרט.
* עו"ד מיכל שחר עוסקת בתחום המשפט האזרחי-מסחרי וליווי עסקים ומשמשת כיועצת משפטית ללשכת היועצים העסקיים בישראל.
** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.