בתביעה שהגיש נגדו המתווך, טען להגנתו יזם הנדל"ן כי הגביל את הסכמתו לתיווך במחיר רכישה של 8 מיליון ש', אך לבסוף קנה את המגרש ב-9.5 מיליון. טענתו נדחתה
בית משפט השלום בבת ים קיבל לאחרונה תביעה שהגיש מתווך לקבלת דמי תיווך מעסקה לרכישת מגרש בשווי 9,500,000 שקל. הרוכש – עורך דין ויזם נדל"ן – טען להגנתו שהתנה את קבלת שירותי התיווך במחיר מקסימום של 8,000,000 שקל, ומכאן שהוא פטור מלשלם תיווך. השופט עדי סומך קבע שטענתו משוללת יסוד וחייב אותו לשלם למתווך 1.5% ממחיר המגרש בתוספת מע"מ והוצאות משפט, ובסך הכול 216,725 שקל.
בתביעה שהגיש לבית המשפט לפני כשלוש שנים סיפר המתווך כי בשלהי 2019 חתם משרדו על הסכם למתן שירותי תיווך בבלעדיות, לשיווק מגרש בגודל 611 מ"ר הממוקם ברחוב שמואל רומנילי שבתל אביב. סמוך לכך החלה תקופת הקורונה, שהתבטאה בריבית בנקאית נמוכה וביקוש מרקיע שחקים לנדל"ן.
הנתבע, יזם נדל"ן שמתפרנס מהשבחת מגרשים למגורים באזור גוש דן, תר אחר מגרשים פוטנציאליים לבנייה ומצא את זה שמשווק התובע. בפועל התיווך נוהל באמצעות שותפו העסקי של התובע, שמכיר את הנתבע מזה שנים רבות.
במרכז התביעה עמד מסרון שהשותף שלח ליזם במרץ 2021, לפיו "סוכם כי במידה ותרכוש את המגרש – תשלם עמלת תיווך של 1.5% פלוס מע"מ, אנא אשר". הרוכש לא היסס והגיב מיד: "אחי ברור שמאשר, בבקשה תדאג לי מחר לסגור ב-8". ואולם לימים הקשר ביניהם נותק כשלטענת התובע, התברר לו בדיעבד שהיזם רכש את המגרש ב-9,500,000 שקל מבלי לשלם את דמי התיווך כפי שהתחייב.
היזם, מצדו, התגונן בין היתר בטענה שהסכמתו לשלם תיווך הוגבלה למחיר רכישה של 8,000,000 שקל ולא יותר, כפי שמשתקף מההתכתבות שלו עם שותפו של המתווך.
מבין מה זה חוזה
אלא שטענת ההגנה של הרוכש לא שכנעה את השופט סומך. לדבריו, תשובתו להודעת השותף תואמת דווקא את עמדת התביעה, שכן היא מלמדת שהוא הסכים לתשלום תיווך בשיעור 1.5% מכל עסקה שתיסגר, ללא כל תנאי. "הטעם לכך הינו יחסית פשוט", הסביר, "והוא שאין פרשנות סבירה אחרת למילים: 'אחי ברור שמאשר' שהנתבע כתב לשותף, מלבד התחייבותו לשלם לו דמי תיווך כל אימת שהוא ירכוש את המגרש בעתיד באמצעותו".
בקשר לכך הדגיש השופט שהמשך דברי היזם בהודעה, "תדאג לי מחר לסגור ב-8", אינה אלא עדות לציפייתו מהשותף להשיג עבורו את מחיר העסקה שביקש להשיג; ואולם אין בשאיפה נקודתית שכזו בכדי לנתק אותו מהתחייבותו הכללית לשלם דמי תיווך, גם אם לא יושג מחיר שכזה.
לעניין זה הזכיר השופט כי הנתבע הוא עורך דין בהכשרתו, המכיר במשמעותן של מילים חוזיות ומכאן יש להניח כי לו באמת ובתמים התנה את התיווך במחיר מקסימום - היה דואג לבטא זאת באופן ברור ועקבי. ואולם בפועל, נימק השופט, האיש שתק לכל אורך הדרך אף שהיו לו הזדמנויות רבות לעמוד על כוונתו במסגרת התנהלותו מול המתווך.
בסופו של יום קיבל השופט את התביעה וחייב את היזם לשלם דמי תיווך כולל מע"מ בסך 166,725 שקל, בתוספת 50,000 שקל הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד.
- שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד יורם שר
עוסק/ת ב-
דיני חוזים
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.