אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> חצי יובל אחרי שנישלו את בנם מהירושה – האב חזר בו

חצי יובל אחרי שנישלו את בנם מהירושה – האב חזר בו

מאת: עו"ד דור אברהמי | תאריך פרסום : 20/09/2023 16:46:00 | גרסת הדפסה

אילוסטרציה: Art Lasovsky on Unsplash

בצוואה מ-1982 ציוו ההורים את רכושם לבנותיהם בלבד, על רקע יחסים עכורים עם כלתם. לאחר שהבן התגרש והאם נפטרה, חתם האב ב-2008 על צוואה שוויונית. ביהמ"ש הורה על קיומה

בית המשפט למשפחה בתל אביב קיבל לאחרונה תביעת יורש לקיום צוואת אביו שנערכה 26 שנים אחרי צוואה הדדית בה ההורים נישלו את הבן כליל מהירושה. סגנית הנשיא מירה דהן דחתה התנגדות שהגישה אחותו של התובע לצוואה המאוחרת. היא קבעה שלאחר פטירת אשתו רשאי היה האב לעשות בחלקו ברכוש כבשלו, ובין השאר לערוך חלוקה מחדש של הירושה בין ילדיו באופן שוויוני.

הורי הצדדים נישאו בשנות החמישים והביאו לעולם שתי בנות (אחת מהן היא המתנגדת) ובן (התובע). ב-1982 הבן התחתן עם אישה שלא מצאה חן בעיני הוריו. כתוצאה מכך הם ערכו באותה שנה צוואה משותפת שמדירה אותו מהירושה.

לימים הבן התגרש מאשתו והאם נפטרה בגיל 61 ממחלה סופנית. השנים חלפו, וב-2008 ערך האב צוואה נוטריונית חדשה, שקבעה חלוקת רכוש שוויונית בין שלושת ילדיו.

לאחר שגם האב נפטר, הגיש הבן באפריל 2019 את התביעה לבית המשפט. אחותו, שהתרעמה על צמצום חלקה בירושה, הגישה התנגדות.

לטענתה, צוואת ההורים היא צוואה הדדית שהאב לא יכול היה לשנות באופן חד צדדי לאחר מות אשתו. היא סיפרה כי היחסים בין אחיה להוריה לא היו טובים ובשל כך הם הדירו אותו מצוואתם. כך, לדבריה עובר לנישואיו התקשר אחיה להורים והודיע להם שאם יגיעו לחתונתו הוא יזרוק אותם מהמדרגות. אחרי החתונה הוא שינה את שם משפחתו לזה של רעייתו ולא חזר לשם נעוריו גם אחרי הגירושים.

עוד סיפרה הבת כי הצוואה המאוחרת הגיחה לעולם אחרי מסכת שכנועים אינטנסיבית מצד אחיה כלפי אביו, שהיה קשיש תשוש פיזית ונפשית.

הבן הודה אמנם במשבר עם הוריו עקב נישואיו אלא שלטענתו היחסים עמם התחממו במהלך השנים. לטענתו הצוואה המאוחרת משקפת את רצונם האמתי של ההורים, ויש לקיימה. הוא הוסיף כי לא מדובר ב"צוואה הדדית", שכן ב-1982 עוד לא היה מושג כזה בחוק.

יכול היה לעשות ברכוש כבשלו

תחילה הבהירה השופטת דהן שהצוואה המוקדמת לא כללה הוראות מפורשות שכובלות את האבא מלשנות את הסדרי הירושה, והיא נערכה הרבה לפני תיקון 12 לחוק הירושה שרק בשנת 2005 קבע הוראות בדבר עריכה וביטול של צוואה הדדית.

השופטת ציינה כי אחרי פטירת האם עבר רכוש ההורים במלואו לרשות האב והוא יכול היה לעשות בו כשלו במהלך חייו. מן העבר השני היא סייגה שהוראות הצוואה החדשה יחולו רק על רכושו. על הרכוש שעבר לידיו מאשתו תחול הצוואה המשותפת.

לגופו של עניין קבעה השופטת שלא מתקיימת לגבי הצוואה המאוחרת עילת ביטול כלשהי שמונעת את קיומה. הבת אישרה בעדותה שאביה היה צלול עד אחרית ימיו, ועורכת הדין שהכינה את הצוואה המאוחרת סיפרה בעדותה שהמנוח ביקש ממנה לחלק את ירושתו מחדש, בהתחשב בהתחממות היחסים עם בנו. מעדות עורכת הדין אף עלה שהמנוח היה אובססיבי לגבי עריכת צוואה שוויונית.

השופטת סיכמה כי אופן עריכת הצוואה המאוחרת בפני נוטריון, רצונו הברור של המנוח כי עזבונו יחולק בחלקים שווים, צלילותו בתקופה הרלוונטית ובחירתו שלא לשתף את הבת במהלך שכן צפה התנגדות מצדה – כל אלו מלמדים כי הצוואה המאוחרת משקפת באופן אמין את רצונו האחרון.

לפיכך היא קבעה שהצוואה המאוחרת תקוים. המתנגדת חויבה לשלם לאחיה הוצאות משפט בסך 35,000 שקל.

  • ב"כ הבן: עו"ד מירב שפר אלמליח
  • ב"כ הבת: עו"ד שלמה דולב
עו"ד דור אברהמי עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
1

בית המשפט לא הורה על קיום הצוואה במלואה

פסק-הדין מדייק בשאלת יורש אחר יורש וקובע, כי אין כל תחולה(!) לחלק בצוואה המאוחרת, ככל שהוא מתייחס לזכויות המנוחה שהונחלו מעיזבונה למנוח
1
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ