ההורים ערכו עם בנם וכלתם צוואה הדדית בה הורישו להם את כל רכושם כולל משק במושב. האב נפטר וצוואתו קוימה אך לאחר מות האם קבע הרשם לענייני ירושה שהצוואה אינה אפשרית לביצוע. ערעור שהגיש הבן נדחה
השופטת עפרה גיא דחתה לאחרונה ערעור על החלטת הרשם לענייני ירושה לפסול צוואה הדדית שערכו הורים עם בנם וכלתם. הרשם סירב לתת צו קיום לצוואת האם וקבע כי דינה בטלות מאחר שהבן והכלה - הזוכים על פי הצוואה - היו מעורבים בעריכתה. הבן ערער על ההחלטה וטען כי גם הורים וילדיהם יכולים לערוך צוואה הדדית אך השופטת הבהירה שהדבר אינו אפשרי.
ביוני 2011 ערכו ההורים, בנם וכלתם צוואה משותפת. בצוואה נקבע כי ההורים מצווים את כל רכושם, כולל המשק במושב, למי מהם שיוותר בחיים מביניהם. עוד נקבע כי לאחר מות שניהם כל הרכוש יעבור לבנם וכלתם בחלקים שווים.
הבן והכלה כתבו בצוואה כי אם במועד פטירתם ההורים יהיו בחיים הם יקבלו 1,000 שקל כל אחד ושאר הרכוש יחולק בין שני ילדיהם בחלקים שווים. עוד נקבע כי אם ההורים לא יהיו בחיים הרכוש יחולק בין הילדים באופן שוויוני.
בדצמבר 2011, לאחר שהאב נפטר, ניתן צו קיום לצוואתו. ואולם, לאחר מות האם, כשהגישו הבן והכלה בקשה לצו קיום צוואתה, קבע הרשם כי רק בני זוג רשאים לערוך צוואות הדדיות. בנסיבות אלה ומאחר שבני הזוג היו מעורבים בעריכת צוואת האם, הוא קבע שהוראות הצוואה בטלות והבקשה לקיום נדחתה.
הבן לא השלים עם ההחלטה והגיש ערעור. לדבריו, חוק הירושה אינו מונע עריכת צוואות הדדיות של צדדים שאינם בני זוג וראוי שבית המשפט יקיים את רצון המנוחה ויורה על קיום צוואתה.
הוא הוסיף כי ניתנה הסכמת כלל היורשים של האם לקיים את הצוואה כלשונה. זאת ועוד לטענתו, הוא ואשתו לא היו מעורבים בעריכת הצוואה.
האפוטרופוס הכללי במחוז דרום טען מנגד כי מדברי ההסבר להצעת החוק שעיגנה את אפשרות עריכת צוואה הדדית, ומהוראות החוק עצמן, אין ספק כי צוואה הדדית תיערך רק על ידי בני זוג והחוק אינו קובע הסדר דומה למי שאינם בני זוג.
עוד לטענתו, אין לקבל הטענה לפיה בני הזוג לא היו מעורבים בעריכת הצוואה שעה שהם חתומים עליה כמצווים.
לא פגם הניתן לתיקון
השופטת עפרה גיא מבית המשפט למשפחה באשדוד דחתה את הערעור. היא הבהירה כי הסעיף בחוק הירושה שעוסק בצוואות הדדיות נחקק ב-2005 במסגרת תיקון 12 לחוק.
בדברי ההסבר להצעת החוק צוין כי עד למועד התיקון התקבלו הסדרים של צוואות הדדיות בפסיקה, והן מהוות כ- 20% מהצוואות בישראל.
היא ציינה כי מטרת החוק היתה ברורה, עריכת צוואה על ידי בני זוג בלבד ומתוך רצון להגן על אינטרס ההסתמכות של שני בני הזוג וזאת באמצעות הגבלת האפשרות של כל אחד מהם לשנות את הצוואה ההדדית. זאת, על אף שמדובר בעקרון המנוגד לעקרון החופש לצוות.
בנסיבות אלו, לא ברור כיצד ניתן להכשיר צוואה שנערכה על ידי בני הזוג יחד עם בנם וכלתם.
עוד הבהירה השופטת כי חוק הירושה קובע שהוראת צוואה המזכה את מי שהיה מעורב בעריכתה דינה בטלות.
בנסיבות אלה ומאחר שאין מחלוקת שבני הזוג חתמו על הצוואה הם היו מעורבים בעריכתה ודי בכך כדי להוביל לבטלות הסעיף המזכה אותם.
המערער חויב בהוצאות בסך 5,000 שקל.
- ב״כ המערער: עו"ד מאיר שמואל
- ב״כ המשיב: עו"ד חנית מרירס
עו"ד דוד בן עוליאל
עוסק/ת ב-
ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.