אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> נפרדים? יש דברים שאסור לכם לשכוח

נפרדים? יש דברים שאסור לכם לשכוח

מאת: עו"ד אורלי מנע-שני | תאריך פרסום : 12/06/2022 14:00:00 | גרסת הדפסה

עו"ד דיני משפחה, נפרדים? יש דברים שאסור לכם לשכוחעו"ד אורלי מנע-שני | צילום: אלה פאוסט (אילוסטרציה: Romain Dancre,Unsplash)

שינוי הסטטוס האישי בעקבות פרידה או גירושים לא מבטל אוטומטית הסכמים, צוואות או מוטבים בפוליסה. צריך לבטל כל מסמך כזה באופן אקטיבי כדי למנוע אי הבנות בהמשך  

גבר ואישה היו במערכת יחסים זוגית במשך 10 שנים. לשניהם היה זה "פרק ב'" ולכל אחד מהם ילדים משלו מקשר קודם. כשעברו לגור ביחד הם חתמו על הסכם חיים משותפים שהסדיר את יחסי הרכוש ביניהם ועל צוואות הדדיות. בשני המסמכים הם העניקו האחד לשנייה זכויות ברכושם בחייהם ולאחר מותם, ובהתאם להם הם נרשמו כמוטבים בכספי הביטוח והפנסיה אחד של השנייה.

אחרי עשור הם נפרדו. האישה ביטלה מיד את ההסכם ואת הצוואה באמצעות הודעה לעו"ד שערך אותם ושלחה מכתב לחברת הביטוח המודיע על שינוי המוטבים בפוליסה שלה.

האיש, מצידו, ביטל את צוואתו כששרטט שני קווים מקבילים אלכסוניים ורשם עליה "מבוטל". אבל בניגוד לזוגתו לשעבר הוא לא הודיע לחברת הביטוח על ביטול המוטבות שלה ולאחר מספר חודשים נפטר.

לאחר מותו פרץ סכסוך בין בת הזוג לשעבר לבין שלושת ילדיו ויורשיו החוקיים על כספי הביטוח. נשאלה השאלה למי הם שייכים בהתחשב בכך שהסכם החיים המשותפים בוטל, הצוואות בוטלו ובת הזוג שינתה את המוטבים בפוליסות שלה אבל האיש לא שינה דבר. האם היא עדיין זכאית לקבל את כספי הביטוח במקום ילדיו?

מנגנוני ביטול שונים

בהליך שהתנהל בבית המשפט למשפחה טענו הילדים כי ההסכם, הצוואות והמסמכים לחברת הביטוח מהווים למעשה הסכם אחד בעל "שלוש רגליים". לפיכך, ברגע שההסכם והצוואות בוטלו גם המסמכים שהוגשו בזמנו לחברת הביטוח בוטלו, ובת הזוג לשעבר לא יכולה להמשיך להיות מוטבת בפוליסות של אביהם, שהרי עם הפרידה הכוונה של שניהם הייתה שלא לחלוק יותר שום דבר במשותף.

הילדים הוסיפו שאביהם לא שלח הודעת ביטול מוטבות לחברת הביטוח משום שהיה לו ברור שהיא בוטלה עם ביטול ההסכם בינו לבין זוגתו. מעבר לכך, הוא היה במצב רפואי בעייתי שגרם לו להיות לא מסודר ובת הזוג אמרה מפורשות שהיא לא זכאית לכספי הביטוח שלו.

אף שתחושת הצדק מובילה למסקנה שאחרי הפרידה וביטול ההסכם והצוואות יהא זה צודק והוגן שילדי המנוח יזכו בכספי הביטוח של אביהם למרות העובדה שלא שינה את המוטבים, בית המשפט קבע שהאישה זכאית לקבל אותם.

נפסק שמדובר בשלושה מסמכים שונים, שאינם מכלול אחד, ולכל מסמך יש מנגנון ביטול שונה. את ההסכם בין הצדדים ביטלה האישה, את צוואת המנוח הוא ידע לבטל בעצמו אבל את הוראת המוטב בפוליסה בחר שלא לבטל משיקוליו שלו.

לנקוט בפעולות אקטיביות

המקרה הזה מראה עד כמה חשוב לבצע פעולות אקטיביות לניתוק השיתוף הכלכלי לאחר הפרידה. כך, אם יש צוואה לטובת בן הזוג – יש לבטל אותה מפורשות או לשנות אותה ולכתוב חדשה. אם אין צוואה ומדובר בזוג נשוי שנפרד ועדיין לא התגרש – חשוב לערוך צוואה ולהדיר ממנה את בן הזוג ממנו נפרדים, שאחרת הוא נחשב כיורש על פי דין עד לגט בפועל.

כמו כן, חשוב מאוד לזכור לשנות את המוטבים בפוליסות ביטוח, שכן המוטבים לא משתנים באופן אוטומטי עם שינוי הסטטוס האישי. כדי להבטיח שבן הזוג ממנו נפרדים לא יזכה בכספי הביטוח, יש לשלוח הודעה מפורשת בכתב לחברת הביטוח בהתאם לתקנון הפוליסה שלכם.

בהקשר הזה חשוב להדגיש שגם אם ערכתם צוואה וכללתם בה הוראות בעניין המוטבים בפוליסה, אסור לכם להסתפק בכך ולהסתמך שהצוואה תגבר על תנאי ביטול המוטבים בחברת הביטוח.

כך למשל, אם ציינתם בצוואה שבן הזוג לא יהיה מוטב בפוליסה אם תפסיקו לגור יחד, זה לא אומר שכך יהיה. קודם כל, אם תבטלו את הצוואה בעקבות הפרידה – גם ההוראה הזו תתבטל. שנית, גם אם לא תבטלו את הצוואה לא בטוח שחברת הביטוח תפעל לפי הוראותיה, שכן לכל קרן תקנון וכללי ביטול משלה.

לפיכך, הדרך הנכונה והבטוחה לשינוי המוטבים היא באמצעות שליחת הודעה מפורשת ואסור להסתמך על כל מסמך אחר. 

עו"ד אורלי מנע-שני עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
צוואה בגיל 18? יש בשביל מה
צילום: איציק שוקל

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ