זוג אדריכלים תבע חברת הנדסה בטענה לכשלים משמעותיים בתכנון ביתם. החברה טענה כי התובעים אשמים בכך שהעסיקו בעלי מקצוע לא מיומנים וחסכו בעלויות, אך ביהמ"ש לא השתכנע.
בימ"ש השלום בעפולה קיבל באחרונה תביעה של זוג אדריכלים נגד חברת הנדסת מבנים ששכרו לצורך בניית ביתם. בעיקרו של דבר השופטת תמר נסים שי קיבלה את חוות דעת המומחה שמינתה, שמצא כי בבית נפערו סדקים כתוצאה מכשל בתכנון. עם זאת, לבני הזוג יוחסה רשלנות תורמת של 25%.
זוג אדריכלים החליטו לבנות בית על המגרש שלהם בעפולה, ושכרו חברת להנדסת מבנים לצורך ביצוע עבודות התכנון והפיקוח.
העבודות הסתיימו ב-2008. כארבע שנים לאחר מכן הגישו השניים תביעה נגד בעל החברה והחברה עצמה, לפיצוי בגין נזקים שנגרמו לביתם לאחר בנייתו, עקב כשלים בתכנון הקונסטרוקציה.
התובעים טענו כי חודשים ספורים לאחר שנכנסו לבית, החלו להופיע בו סדקים נרחבים ועמוקים, שחורצים וחוצים את הקירות והתקרות. בין היתר, לטענתם, הסדקים גרמו לנשירת טיח, שברים בחיפויי קרמיקה, שיפועים והתנדנדות הריצוף.
התובעים טענו כי מדובר בפגיעה קשה בנכס, והפרעה ממשית לשימוש בבית, שנגרמה בשל רשלנות מצד הנתבעים.
הנתבעים מצדם ייחסו את האחריות למחדלי התובעים, ששימשו כאדריכלים בפרויקט. הם טענו בין היתר כי התובעים העסיקו בעלי מקצוע לא מיומנים, חסכו בעלויות הבנייה ואף דחו את המלצותיהם ליצוק קירות בטון. בנוסף, הנתבעים הגישו הודעת צד שלישי נגד הקבלן הראשי וקבלן המשנה.
לא הציעו הסבר חלופי
מרבית פסק דינה של השופטת תמר נסים שי הוקדשה לחוות דעת מהנדס-מומחה מטעם ביהמ"ש. המומחה מונה לנוכח חוות דעת סותרות שהגישו הצדדים, על מנת לקבוע מה גרם לסדקים ולהעריך את עלות התיקונים וירידת ערך הנכס.
בעיקרו של דבר, המומחה קבע עוד מוסיף המומחה כי הסדקים נבעו כתוצאה מכשל בתכנון הקונסטרוקטיבי שבאחריות הנתבעים, ושגרם לחדירת רטיבות ליסודות הבניין.
השופטת השתכנעה מחוות דעתו ולא מצאה סיבה לסטות ממסקנותיו. בהקשר זה השופטת דחתה את טענת הנתבעים שלפיה המומחה היה שבוי בקונספציה מסוימת ו"עיוור" לגבי כל אפשרות אחרת לכשל, והעירה כי "הנתבעים עצמם אינם מציינים מהו הכשל בגינו נוצרה הסדיקה בבית ואינם מציעים הסבר חלופי כלשהו למסקנתו".
עם זאת, השופטת החליטה לייחס לתובעים 25% מן האשמה במצבו של המבנה, וזאת משום שחשבה שביחס לסוגיית רטיבות הקרקע, תמונת האשמה מורכבת יותר. "אין מקום להתעלם מהעובדה כי מדובר בנזק מצטבר של רטיבות מגורמים שונים אשר הייתה לו השפעה על המבנה", כתבה השופטת. היא החליטה שגם התובע – בהיותו האחראי על התכנון האדריכלי – צריך לשאת באחריות מסוימת לכשלים שנוצרו.
בתוך כך השופטת דחתה את ההודעות נגד הצדדים השלישיים. הראשון, כיוון שהתובעים לא הוכיחו כל קשר בינו לבין הפרויקט, למעט החתימה על התוכניות, שכן הוא הוחלף בשלב מסוים על ידי קבלן המשנה. לגבי קבלן המשנה, השופטת קיבלה את עמדת המומחה שלפיה המחדל שהוביל לסדקים בבית היה ברמת התכנון ולא ברמת הביצוע.
השופטת נסים-שי העמידה את עלות התיקונים וירידת הערך על 913,000 שקל. בניכוי האשם התורם, היא חייבה את הנתבעים לשלם לתובעים 704,430 שקל, בתוספת הוצאות המשפט ושכ"ט עו"ד בסך 50,000 שקל. בנוסף הנתבעים חויבו בהוצאות הצדדים השלישיים וכן בשכ"ט עורכי דינם בסך 10,000 שקל כל אחד.
- שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד הלל ארצי
עוסק/ת ב-
מקרקעין ונדל"ן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.