החלטה חריפה ניתנה באחרונה נגד אב שהסית את שני ילדיו נגד אמם עד שסירבו לפגוש אותה. במטרה לגרום לו לשתף פעולה עם מטפל נאסר עליו לצאת מהארץ ולהשתמש בכרטיסי חיוב.
סיפור עגום שתחילתו במערכת יחסים עכורה בין הורים גרושים וסופו בילדים המתנכרים לאמם נחשף באחרונה בהחלטה של השופט נמרוד פלקס מבית המשפט למשפחה בירושלים.
כתוצאה מהסתה מתמשכת מצד האב שהשחירה את דמות האם סירבו שני ילדי הזוג לפגוש את אמם. בנסיבות אלה קבע השופט פלקס לפני כחודשיים שהילדים יעברו טיפול דיאדי (טיפול רגשי שמטרתו לחזק את הקשר בין הילד לבין ההורה) וחייב את האב לעודד את הילדים להתראות עם האם ולשפר את התנהלותם מולה.
לאחר שהמטפל הגיש לבית המשפט תכנית טיפולית והשופט אימץ אותה והורה על יישומה, הודיע האב שהוא לא מתכוון לציית להחלטות ולהביא את ילדיו ל"טיפול הכפוי" שכן לדבריו מדובר ב"רעיון אבסורדי" וגם אינו מתכוון להיפגש עם המטפל בעצמו כפי שנקבע בתכנית הטיפולית.
בשלב זה ביקשה האם מבית המשפט להטיל סנקציות על האב במטרה לגרום לו לשתף פעולה.
השופט הבהיר לאב שההחלטות מחייבות אותו ואינן תלויות באמון שהוא רוחש או לא רוחש לתהליך הטיפולי.
השופט הדגיש שמאז תחילת הטיפול חל שיפור קל ביחסי הבנים והאם והבן הגדול שב להתראות עמה לאחר נתק של חצי שנה. השופט הביע תמיהה על כך שבמקום לשתף פעולה עם התהליך, לטובת הילדים, האב בוחר להפר את החלטות בית המשפט, אינו מעודד את הילדים לשפר את יחסיהם עם אמם ומסכל את ההליך הטיפולי.
בנסיבות אלה כתב השופט שאין מנוס מלהטיל עליו סנקציות במטרה להביא אותו לציית להחלטות.
מצב בלתי נסבל
השופט פלקס הדגיש שהצורך באכיפת החלטותיו בעניין הטיפול והחובה שהוטלה על האב לעודד את הבנים להיות בקשר טוב ומשמעותי עם האם, נועד להגן על הקטינים.
הוא הזכיר בהקשר זה שהאב הוא שהוביל לכך שהבנים פיתחו תסמונת "ניכור הורי" כלפי אמם. מדובר בתסמונת מזיקה מאוד להתפתחותו של הילד, כתב, היוצרת אצלו תפיסה חד-ממדית ומעוותת של אנשים ומערכות יחסים, במיוחד בתוך המשפחה.
לדברי השופט, ילדים המפתחים תסמונת של סרבנות קשר לומדים להשתמש במניעת אהבה כמניפולציה וכעונש ומפתחים חוסר אמון כללי וחשדנות בבני אדם. הילדים מעוותים את הדמות והייצוג הפנימיים של ההורה המנוכר ומדובר במצב בלתי נסבל שיוצר אצלם נזקים ומצוקות, ולכן יש לנקוט באמצעים טיפוליים מיידיים כדי לחלצם מהמצב.
יחד עם זאת השופט כתב שיש לבחור באמצעי אכיפה שהפגיעה שיסבו לילדים תהיה מינימאלית. לפיכך, השופט לא הטיל מגבלות על רישיון הנהיגה של האב, סנקציה שעלולה לפגוע באפשרות שלו להסיע את ילדיו לטיפול, ובמקום זאת הורה על עיכוב יציאתו מהארץ ועל הגבלת האפשרות שלו להשתמש בכרטיסי אשראי.
השופט ציין כי "בידי האב להביא להסרת ההגבלות האמורות אם ישתף פעולה עם המטפל ויפעל אקטיבית לחידוש קשר טוב ומשמעותי בין הקטינים לבין האם".
האב חויב בהוצאות של 2,000 שקל.
- ב"כ המבקשת: עו"ד שירה דרורי-סאלם, עו"ד שירה לב-ציון
עו"ד רונית מר
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.