אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> עו"דקאסט 80 | כשאמא משלמת מזונות

עו"דקאסט 80 | כשאמא משלמת מזונות

מאת: מערכת פסקדין | תאריך פרסום : 02/07/2024 13:54:00 | גרסת הדפסה

עו"ד משה פרדס והמגישה טלי מץ

בכל הנוגע לילדים מעל גיל 6, פסיקת בג"ץ מ-2017 טרפה את הקלפים וכעת גם אימהות גרושות עשויות בנסיבות מסוימות לשלם מזונות ילדים

דיני המשפחה עברו מהפכה של ממש ביולי 2017, עם מתן פסק דינו התקדימי של בג"ץ, בע"מ 919/15, אשר קבע כי אף אימהות גרושות עשויות לחוב במזונות ילדיהן. לפי פסק הדין, החובה לשלם מזונות עבור ילדים הגדולים מ-6 לא תוטל במלואה על האב כבעבר, אלא תיעשה בהתאם ליכולותיהם הכלכליות היחסיות של שני ההורים, ובכפוף לחלוקת זמני השהות ביניהם. בשיחה עם עו"ד משה פרדס, המתמחה בדיני משפחה וגירושין, ניסינו להבין מהן ההשלכות של התקדים הזה על חייהם של הורים גרושים.

בראשית הדברים ניצבת ההבנה כי מדובר, למעשה, בקריאת תיגר על ההלכה היהודית, שכידוע מכוחה נפסקים דיני המזונות במדינת ישראל. בעוד שההלכה מורה שחובת המזונות תוטל במלואה על האב, ללא התחשבות בזמני שהות והכנסות, פסיקת בג"ץ קובעת שאין שום היגיון שלא לחייב אם במזונות ילדיה, ככל שיש לה הכנסות ובעלה לשעבר נושא עמה בנטל גידול הילדים.

הדבר מוביל לפרדוקס של ממש בעניין הערכאה המועדפת על נשים לתבוע את מזונות ילדיהן. בעוד שבעבר אימהות העדיפו לתבוע מזונות בבית המשפט למשפחה, הנתפס כליברלי ושוויוני יותר, כיום נטייתן המובנית היא לדרוש את מזונות הילדים דווקא בבית הדין הרבני, שכפוף בראש ובראשונה לדין הדתי שקובע חובת מזונות אבסולוטית על האב.

קשה להתעלם מהדיסוננס שמתקיים לכאורה בין המניע לפסיקת בג"ץ – חתירה לשוויון בין ההורים בעול המזונות, במקרים המצדיקים זאת מבחינה כלכלית – לבין הותרת חובת המזונות ביחס לילדים הקטנים מגיל 6 במלואה על האב. כך יוצא שבאופן תאורטי, אישה המשתכרת 50 אלף שקל בחודש יכולה לתבוע מבן זוגה לשעבר, המרוויח שכר מינימום, מזונות עבור בנם בן ה-4.

הסיבה לכך שבתי המשפט לא מתערבים ופועלים לתיקון הדיסוננס הזה, נעוצה בכך שעיקר תקנת חיוב האב במזונות ילדיו, לפי הדין העברי, הינה ביחס ל"קטני קטנים" (גילאים 0 עד 6), בעוד שמזונות עבור ילדים הגדולים מ-6 נחשבים "מדין צדקה", כך שיש יותר מקום לגמישות ביחס אליהם. עם זאת, חשוב לדעת שישנם כיום קולות הקוראים להחדיר את השוויון בנטל המזונות אף ביחס ל"קטני קטנים". האם אנו לקראת מהפכה נוספת בדיני המזונות? זאת נדע רק בעתיד.

מוזמנים להאזין לפרק המלא בלחיצה על אחד הקישורים >>

עו"ד משה פרדס עוסק בדיני משפחה

עו"דקאסט – הפודקאסט המשפטי של קהילת עורכי הדין

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ