כשנה אחרי שתושב הכפר מג'אר הורשע בבנייה ושימוש ללא היתר הוגש נגדו כתב אישום נוסף בגין אכלוס המבנה. אלא שעניין זה כבר נלקח בחשבון בהליך הקודם ואף הביא להחמרה בעונשו. ביהמ"ש: פגיעה חמורה בתחושת הצדק.
בית משפט השלום בבית שאן הורה לאחרונה על ביטול כתב אישום שייחס לתושב כפר מג'אר עבירות בנייה שכללו הקמה, שימוש ואכלוס מבנה ללא היתר, לאחר שקיבל את טענתו כי כבר נשפט בגינן ושילם את חובו לחברה במסגרת הליך שנוהל נגדו בשנה שעברה. השופטת דוניא נסאר קבעה כי החלטת הוועדה המקומית לתכנון הגליל המזרחי להגיש כתב אישום נוסף בגין אותם מעשים גרמה לפגיעה חמורה בתחושת הצדק וההגינות, הטריחה את בית המשפט לשווא ועשתה עוול לנאשם.
כשהוועדה המקומית הגישה את כתב האישום הנוכחי ב-2018 בגין הקמה ושימוש אסור במבנה והפרת צווי הפסקה שיפוטיים, היא ציינה כי מתנהל נגד הנאשם הליך נוסף בגין עבירות בנייה אך לא פירטה אילו עבירות יוחסו לו ובמה הורשע.
ואולם, כבר בדיון הראשון בתיק טען הנאשם כי מדובר בכתב אישום זהה וביקש לבטלו מטעמי צדק ומשום שכבר נשפט בגין העבירות המיוחסות לו ואף הוטל עליו עונש חמור שכלל קנס של 70,000 שקל צו הריסה ו-4 חודשי מאסר על תנאי.
הוועדה המקומית טענה לעומת זאת כי ההליך הקודם התנהל בגין הקמת מבנה ללא היתר והפרת צווים שהיו נכונים לאותו מועד אך לא כלל את העבירה של אכלוס המבנה והמגורים בו.
לא נשקלו שיקולים רלוונטיים
אלא שהשופטת דוניא נסאר לא הסכימה עם גישת הוועדה והורתה על ביטול כתב האישום. השופטת ציינה כי אמנם בכתב האישום הקודם לא נכתב כי השימוש האסור כולל גם אכלוס, אלא שעניין זה זכה להתייחסות מפורשת גם בהודאת הנאשם, גם בטיעונים לעונש וגם בגזר הדין עצמו, שכן העונש שהוטל עליו הושפע ממנו.
"בנסיבות אלו, סבורני שהטענה כי מדובר בתשתית עובדתית חדשה עושה עוול לנאשם ולמראית פני הצדק... סבורני כי יש לראות בעובדה זו, שעניינה בהשלמת המבנה ואכלוסו, תוך הפרת הצווים, כחלק מהיסודות העובדתיים של העבירות בגינן נתן הנאשם את הדין בהליך הקודם...", נכתב.
השופטת הוסיפה כי בהתחשב בכך שהוועדה ידעה על השלמת הבנייה והאכלוס כבר בזמן שההליך הקודם התנהל, החלטתה לנהל הליך פלילי נוסף במקום לבקשת את תיקון כתב האישום הקודם הטריחה לשווא את הנאשם ואת בית המשפט.
"אדגיש בהקשר זה את המובן מאליו והוא שעל הרשות מוטלת חובת האמון וההגינות ועליה לשקול את הפגיעה שיכולה להיגרם מעצם הגשת כתב אישום והפיכתו של אדם לנאשם בהליך פלילי, את ההוצאות הכרוכות בניהול הליך פלילי נוסף וכמובן את העובדה שריבוי הליכים יגביר את העומס על ביהמ"ש, ובזהירות הנדרשת אומר כי בנסיבות מקרה זה, סבורני כי לא נשקלו השיקולים הרלוונטיים טרם הגשת כתב האישום הנוכחי... ", נכתב.
לפיכך השופטת קיבלה את טענות הנאשם וקבעה כי כתב האישום הנוכחי הוגש תוך פגיעה חמורה בתחושת הצדק וההגינות.
- שמות באי הכוח לא צוינו בהכרעת הדין
עו"ד אבי אברהם הלוי
עוסק/ת ב-
מקרקעין ונדל"ן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.