בעלים של שתי חברות לשיווק גז ניסה להתחמק מתשלום חובות ולהטיל אותם על שותפו לשעבר, בניגוד להסכם שנחתם ביניהם. בית המשפט לא התבלבל והעמיד את הדברים על מקומם.
בית משפט השלום בחיפה קיבל באחרונה תביעה שהגישו יורשיו של שותף לשעבר בחברות לשיווק גז כנגד הבעלים הנוכחי, במסגרתה ביקשו להשיב להם כספים ששולמו מכיסו של המנוח עבור חובותיהן של החברות, ולפצותם בגין הפרת הסכם שנחתם עמו.
ראשית הסיפור בשתי חברות שעסקו בשיווק והפצת גז – "קורז אנרגיה" ו"שנלי ניהול והפצת גז" – שהיו בבעלות משותפת של שני בעלי מניות עד שאחד השותפים החליט לפרוש מעסקיו.
השותף היוצא היה מחוייב אישית לכסות את חובות החברות ובין היתר, נתן שיק בסך מיליון שקלים לחברת "סופרגז" במסגרת התקשרות עסקית שערכו עימה.
ביוני 2005 נחתם הסכם בין השותף היוצא לבין הבעלים הנוכחי לצורך הסדרת הפרישה, במסגרתו הוסכם שהבעלים הנוכחי יישא לבדו בתשלום החובות בתמורה לחלקו של השותף היוצא בחברות. זמן מה לאחר מכן, השותף היוצא נפטר.
במרץ 2006 "סופרגז" תבעה את החברות במחוזי תל אביב בגין אי תשלום חוב בסך 2.4 מיליון שקל וצירפה את המנוח לתביעה מכוח ערבותו האישית והשיק שנתן לה.
בפסק הדין שניתן במחוזי נקבע שהמנוח חייב ל"סופרגז" 150 אלף שקל מתוך סכום החוב הכולל, ובהתאם להסכם שנחתם ביוני 2005 – הבעלים הנוכחי חויב לשאת בתשלום. ואולם, עד שניתן פסק הדין, "סופרגז" גבתה מהמנוח 775 אלף שקל בגין חובות החברות.
לאור השתלשלות האירועים, יורשי המנוח ביקשו מבית משפט השלום שיורה לבעלים להשיב להם את הסכומים ששולמו ל"סופרגז", ובנוסף יחייב אותו לפצותם בגין הפרת ההסכם שחתם עם המנוח.
מנגד, הבעלים טען שהמחוזי התחשב בכספים שהמנוח שילם ל"סופרגז", ובפסק הדין הוא אף חוייב לשלם סכום נוסף שעמד לחובת המנוח, ולכן הוא לא צריך להשיב ליורשים דבר ואף לא חייב לפצותם בגין הפרת ההסכם מאחר שלשיטתו, הסכומים מתקזזים.
לא חובות אישיים
השופטת אילת דגן עיינה בפסק הדין שניתן במחוזי וקבעה שהוא מסדיר תשלומים עתידיים ל"סופרגז" ולא ניתנה בו התייחסות מיוחדת להסכם שנחתם בין השותפים או לתשלומים שהמנוח שילם לפני שפסק הדין ניתן.
השופטת ציינה שמלשון ההסכם עולה שהנתבע התחייב לשלם את החובות והערבויות שנטל על עצמו המנוח החל מיוני 2005, וקבעה שהוא הפר את ההסכם בכך שעמד מנגד בזמן ש"סופרגז" המשיכה לגבות את החובות מהמנוח. בתוך כך, השופטת מתחה ביקורת חריפה על התנהלות הנתבע, שבמקום לקיים את ההסכם ולשאת בתשלומי החובות בעצמו, הוא בחר להתעלם מהתחייבותו ולגרור את היורשים להליכים משפטיים מיותרים.
לפיכך, השופטת דגן קיבלה את התביעה וחייבה את הנתבע לשלם ליורשים 962 אלף שקל, בתוספת שכ"ט עו"ד בסך 52 אלף שקל.
- ב"ע התובעים: עו"ד ל.מנחם
- ב"כ הנתבע: עו"ד י.ליבנה
עו"ד גדעון אייזנשטיין
עוסק/ת ב-
דיני חברות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.