אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> פלילי >> עריק, משתמט או נפקד: מילון מונחים להורה המודאג

עריק, משתמט או נפקד: מילון מונחים להורה המודאג

מאת: עו"ד קובי מרגולוב, רס"ן (מיל') | תאריך פרסום : 02/02/2014 16:22:00 | גרסת הדפסה

בקו"ם. המתגייס הטרי עוד לבוש בטישרט האהובה עליו, מתחבק עם הוריו, חיוך נבוך על פניו, תרמיל ענק על גבו, יש לו מספיק גרביים ותחתונים לשלוש שנות שירות ללא כביסה.

מלבד הבגדים, הוופלים והגאדג'טים המפוקפקים שנרכשו במיוחד לשירות, נושא עמו החייל מטען חשוב, שיש בו כדי להקל או להקשות עליו בהמשך הדרך: המטען האישי והמשפחתי שלו. יש ומדובר בבן משפחה שזקוק לטיפול והשגחה רפואית, יש והמשפחה נתונה במצוקה כלכלית רצינית ויש עוד אינספור סיבות שבעטיין יבצע החייל את העבירה הפלילית הראשונה (לרוב) בחייו: היעדר מן השירות הצבאי שלא ברשות. בלשון העם קוראים לזה נפקדות.

חייל המוצא עצמו נקרע בין חובתו לצה"ל לבין חובתו למשפחה יעדיף, כמעט תמיד, לדאוג למשפחתו מטעמים ברורים לו, אבל לא מובנים למערכת המשפט הצבאית. אילו ידעו החיילים מהן ההשלכות המשפטיות ארוכות הטווח של הנפקדות, ייתכן והיו מוצאים דרכים אחרות לפעול למען המשפחה, ואולי גם היו משתפים את מפקדם במקום פשוט להיעלם מהיחידה.

עריק? משתמט? נפקד?
מועמד לשירות בטחון, שקיבל צו גיוס ולא התייצב אליו, ייחשב למשתמט משירות צבאי וייתכן בהחלט שייעצר ויוגש נגדו כתב אישום בבית הדין צבאי מבלי שכף רגלו דרכה בבקו"ם, הכל בהתאם למשך התקופה בה השתמט.
נפקדות ועריקות, לעומת זאת, הן היעדרות משירות לאחר הגיוס. הגבול בין נפקדות לבין עריקות עומד על קוצו של יום: חייל, שעברו 20 יום מאז נעדר מן השירות הצבאי, הופך מנפקד לעריק.
אם מניין ימי ההיעדרות מתקרב ל-45 ימים ברצף - תלוי בנסיבותיו האישיות של החייל - יוגש נגדו כתב אישום פלילי וכן בקשה לעצרו עד תום ההליכים המשפטיים נגדו. ברוב המקרים החייל ימצא עצמו עצור עד תום המשפט, אך זו לא הבעיה החמורה ביותר שמצפה לו.

מה העריק יעשה כשיהיה גדול?
מרגע שהוגש נגד החייל כתב אישום פלילי, מצטרף לכך גם רישום פלילי, שיישאר עמו גם לאחר השחרור. בית המשפט העליון קבע לא אחת, כי עבירת היעדרות מן השירות שלא ברשות היא עבירה שיש עמה קלון. המשמעות היא, שהרישום הפלילי יימנע מהחייל לעסוק בעריכת דין, ראיית חשבון, רפואה ומקצועות נוספים רבים. הרישום אף עלול להוות, בנסיבות מסוימות, מכשול לקבלת אשרת כניסה לארצות הברית וקנדה.

שומרים על הגחל"ת
מערך גחל"ת (גיבוש תכניות חזרה לשירות תקין) הוקם על מנת לסייע לעריקים להתמודד עם הבעיות החיצוניות המעיבות על שירותם הצבאי ולמצוא להן פתרון, במטרה למנוע את העריקות הבאה.
עריקים, המרצים עונש מאסר, פונים למערך גחל"ת, שמגבש המלצות ומנחה את מפקדי החיילים להעניק להם הקלות והטבות להמשך שירותם הצבאי, החל משינוי תפקיד, עבור בהעברה ליחידה קרובה לבית וכלה בבחינת התאמתם לשירות צבאי.
הפרדוקס הוא, שעל מנת שהחייל יוכל ליהנות מהקלות אלו עליו לבצע תחילה עריקות, שכן הגישה לגחל"ת חסומה בפני חיילים "מן השורה". קרה גם שחיילים היו מתוסכלים מכך שלא כל דרישותיהם נענו - העברה ליחידה אחרת, למשל - וביצעו עריקות נוספת מיד כשיצאו מהכלא הצבאי.

עריקות בלי התיישנות
עבירת עריקות או השתמטות משירות צבאי לא תתיישן לעולם כל עוד החייל לא הסגיר את עצמו או נעצר, מכיוון שזוהי עבירה "נמשכת", המתחדשת בכל יום שבו החייל ממשיך שלא להתייצב לשירות צבאי. טענות כגון "לא חזרו אליי מהבקו"ם" או "לא חיפשו אותי אף פעם מהצבא" לא יביאו להתחשבות מצד הצבא, גם לא לאחר שנים ארוכות. גם שהייה בחו"ל במשך שנים - בין אם לשם לימודים או לכל מטרה אחרת - תיחשב כהשתמטות לכל דבר ועניין.
בשדה התעופה, מקום של פרידות ואיחודים, נעצרים לא אחת צעירים ישראלים ששבו ארצה משהות ארוכה בניכר, לאחר שהסתבר - בחלק מהמקרים בטעות - שהשתמטו או ערקו משירות צבאי. זכור במיוחד המקרה של יאנה גורליק, שמשפחתה היגרה לקנדה כשהיתה בת 17 והיא נעצרה בגין עריקות בגיל 30, בשנת 2012, עת הגיעה לביקור משפחתי בארץ. גורליק ריצתה עונש מאסר של שלושה חודשים.
ויש, כמובן, את המתחרים על תואר "המעצר המוזר ביותר של העשור": צעירה, שהגיעה לתחנת המשטרה והתלוננה על אונס שעברה, נעצרה על ידי המשטרה הצבאית לאחר שבדיקה הראתה שהיא עריקה; בעל, שהסיע את אשתו ההרה לבדיקה רפואית תכופה ונדרש לבדיקת רישיונות שגרתית, נעצר לאחר שהתברר בבדיקה כי השתמט במשך שנים משירות צבאי.

רפואה מונעת
מומלץ, כמובן, להימנע מעריקות - קצרה או ארוכה - בכל דרך אפשרית. אם העריקות היא הכרח ממסיבות כאלה ואחרות, מומלץ לעריק להסגיר את עצמו בהקדם: הסגרה עצמית עדיפה תמיד על "מתיחת" העריקות על פני תקופה ארוכה מדי, שתסתיים בוודאי במעצר פתאומי וברגע בלתי צפוי.
הצטיידות במסמכים אישיים, כלכליים ורפואיים וקבלת ייעוץ משפטי טרם ההסגרה יבטיחו נזק מינימלי, על אף ההעמדה לדין פלילי.

* הכותב הוא עו"ד העוסק בתחום הפלילי.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.

למדור: פלילי
אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום פלילי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום פלילי
מעשנים קנביס? יש לכם סיבה לשמוח
עו"ד רן תגר, צילום: איל תגר

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ