"המקרה שבפנינו הוא מקרה נוסף שבו נחשפים זלזול וזילות באופן ההתקשרות של גופים ציבוריים, תוך דריסת כל נוהל ודין". כך סיכמה השופטת דפנה ברק-ארז את פסק הדין שניתן אתמול (ב') ובמסגרתו נחשפו התנהלות קלוקלת של צה"ל ובזבוז מוחלט של כספי ציבור.
הפרשייה החלה בהתקשרות בין חברת "מ.מזוז" למרכז בינוי של צה"ל בבאר שבע, במסגרתה החברה סיפקה לבסיס מוצרי חשמל. מי שטיפל בהתקשרות היו שני אזרחים עובדי צה"ל. בין השנים 1997-2001 המוצרים סופקו לבסיס בניגוד גמור לחוק, ללא מכרז, ללא הזמנות או תעודות משלוח פורמאליות. יתרה מזו, תעודות המשלוח הידניות והלא רשמיות שהעבירה החברה למדינה הושמדו, אם כי עד היום לא ידוע מי השמיד אותן.
לכתבות נוספות בנושא:
ב-2001, ההתקשרות השתנתה: החברה ניגשה למכרז של משרד הביטחון וזכתה. אלא שבמהלך סיכום ההתקשרות, היא העלתה טענות על כך שהצבא חייב לה כספים על ציוד שסיפקה לו בעבר.
דרישת החברה לתשלום הכספים נבדקה על ידי גורמים שונים, התקיימו פגישות, אולם החברה והצבא לא הגיעו להסכמות.
עניין זה, שחשף את ההתקשרות הלא-חוקית, גם הוביל לפתיחת חקירה במצ"ח. ואולם, אף שהחקירה העלתה תמונה קשה של מחדלים חמורים, היא לא העלתה ממצאים ברורים והסתיימה בלא כלום.
ב-2004, החליטה החברה לפנות לעזרת בית המשפט והגישה תביעה על סכום של כ-6 מיליון שקל נגד משרד הבטחון. ואולם, ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע דחה את תביעתה, אף שהתוצאה העלתה בקרבו "אי נוחות מוסרית".
בערעור שהגישה החברה לבית המשפט העליון היא טענה, בין היתר, כי ביהמ"ש המחוזי לא בחן לעומק ממצאים עובדתיים שונים ולא נימק את פסק דינו.
המדינה ביקשה כמובן להשאיר את המצב על כנו. היא טענה, בין היתר, כי המערערת פעלה בחוסר תום לב, ואינה זכאית לדבר שעה שידעה שהיא פועלת באופן לא חוקי בתקופה הקודמת לזכייתה במכרז.
אף אחד לא שילם את המחיר
השופטת דפנה ברק-ארז החליטה לקבל את הערעור אך לא להכריע בו, אלא להחזירו לדיון מחודש בבית המשפט המחוזי. לשיטתה, ביהמ"ש לא בירר כמה טענות ועניינים עובדתיים שהיו נחוצים להכרעה נכונה בתיק.
בין היתר, היא קבעה כי ביהמ"ש לא ייחס חשיבות לכך שהמדינה לא העידה את אחד מאותם אזרחים עובדי צה"ל שטיפל בהזמנות וריכז את המסמכים, עניין שלכאורה אמור לשמש לרעתה. כמו כן, לא נקבע מי השמיד את תעודות המשלוח של המערערת ומהן ההשלכות של ההשמדה. בנוסף, ציינה השופטת, כי דו"ח מבקר מערכת הביטחון אישר חוב של 1.4 מיליון שקל למערערת, אך גם ממצא זה לא נבדק.
טרם סיום, ציינה השופטת ברק-ארז כי הפרשה העלתה התנהלות חמורה של גורמים רבים בצה"ל, שאף אחד מהם לא שילם את המחיר. השופטת ביקשה לוודא שמשרתי הציבור יהיו מודעים לכך שהוצאת כספים לא תקינה מהקופה הציבורית עשויה להביא לכך שיתנו את הדין.
התיק הוחזר לדיון מחודש במחוזי כאמור, בהסכמת המשנה לנשיא, השופטת מרים נאור והשופט אורי שהם. לא נפסקו הוצאות.
* עו"ד יעקב אברמוביץ עוסק בדיני חוזים ובמשפט אזרחי-מסחרי
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.