חייל משוחרר שבטח באביו ואפשר לו למשוך כספים מחשבונו, נקלע לחובות בסך למעלה מחצי מיליון שקל. שנים ניסה הצעיר לכסות את החוב של אביו אך לא הצליח. לאחרונה התקבלה בקשתו לצו הפטר, חרף התנגדות בנק אוצר החייל.
לפני שנה פנה חייב בן 33 ללשכת ההוצאה לפועל בקריות בבקשה לקבלת צו הפטר מחובות של 556,343 שקלים לארבעה נושים.
החייב סיפר שנקלע לחובות כבדים בשנת 2008, כשהיה חייל משוחרר. הוא טען כי בטח באביו המנוח, שניהל עבורו את חשבונותיו השונים ולימים גילה כי האב הכניס אותו לבעיות כלכליות משמעותיות. החייב ציין כי כלל לא נהנה מהכסף, וצירף מסמכים המעידים על כך שהוא עומד בתנאים לקבלת צו הפטר בהתאם לחוק ההוצאה לפועל כמו היותו מוגבל באמצעים בארבע השנים האחרונות, היעדרם של נכסים בעלי ערך ועמידה בצו תשלומים משנת 2009.
לייעוץ בתחום:
עו"ד הוצאה לפועל
שלושה מתוך ארבעת נושים לא התנגדו למתן הפטר, אך בנק אוצר החייל, הזוכה העיקרי בתיק, התנגד באופן נחרץ. הבנק הפנה את תשומת לבו של רשם ההוצאה לפועל לסכום החוב כלפיו, כ-386,000 שקל, וטען כי בהתחשב בגודלו וברווחיו הצנועים של הבנק, ההפטר יפגע בו כלכלית באופן משמעותי.
בנוסף, נטען כי המבקש נוהג בחוסר תום לב, שכן הוא זה שאפשר לאביו לפעול בחשבונו. עוד נטען כי התיקון המאפשר מתן הפטר לחייבי הוצאה לפועל לא נועד להענקת פטור מחובות לבחורים צעירים ובריאים שיכולים לעבוד ולכסות אותם.
הבנק הוסיף כי לטעמו יש לחייב כספים ונכסים שאינם מאפשרים מתן הפטר: ראשית, יש לבדוק את חשבונותיה של אמו – שם היא מחזיקה תכנית חיסכון שצריך לבדוק מה מקורה. שנית, לחייב יש קרן פנסיה שמהווה "נכס בעל ערך".
בעדותו בפני רשם ההוצאה לפועל עופר שורק סיפר החייב כי קרן הפנסיה נפתחה על ידי מקום העבודה שלו ועל פי חוק אינה יכולה להיחשב ל"נכס". לגבי תכנית החיסכון של אמו הוא טען כי מדובר בכספים שקיבלה בירושה ומפדיון קרן השתלמות ואמורים לשמש אותה לפנסיה.
ללא הגבלת גיל
הרשם שורק האמין לגרסתו של המבקש, שעד כה שילם יותר מ-40,000 שקל לבנק אוצר החייל. מנגד, השופט לא האמין שקבלת הבקשה תפגע בבנק קשות. הבנק לא הוכיח זאת ולמעט ההצהרה סתמית לגבי רווחיו הוא לא תמך את הטענה בראיות, כאשר מנגד – הפרסומים בעיתונות מעידים על כך שמדובר בבנק שרווחיו נמצאים במגמת עלייה.
הרשם גם דחה את הטענות בדבר חוסר תום ליבו של המבקש. "במקרה שלפני עומד בחור צעיר, חייל משוחרר אשר שם את ביטחונו ואמונו באביו ומה יותר טבעי מכך", נכתב בהחלטה.
עוד כתב הרשם כי המבקש עמד בצו התשלומים שניתן נגדו ומאז ההסתבכות הנוכחית לא יצר חובות חדשים והתנהלות זאת עומדת לזכותו.
הרשם אף ציין כי המבקש עבר חקירת יכולת, במסגרתה הוכח כי אין ברשותו נכסים בעלי ערך. עוד הוא הבהיר כי מטרת התיקון בחוק היא לאפשר לחייבים שעומדים בתנאיו לפתוח דף חדש – משפטית וכלכלית – ללא קשר לגילם או למצבם הרפואי.
לפיכך, הרשם הורה על מתן צו הפטר מחובות למבקש בכפוף לתשלום של 6,600 שקל.
- שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
* עורכת דין מאיה לביא עוסקת בהוצאה לפועל
** הכותבת לא ייצגה בתיק
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחברת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.