לפני כשמונה שנים ביהמ"ש דחה בקשה של חייב להכריז עליו כפושט רגל, אך הפעם התוצאה הייתה שונה. המחוזי בבאר-שבע השתכנע כי בשנים האחרונות האיש מתנהל ללא רבב, ולכן יש לתת לו הזדמנות לפתוח דף חדש.
השופט ישראל פבלו אקסלרד דחה באחרונה את בקשת המנהלת המיוחדת להורות על ביטול ההליכים בעניינו של החייב, שצו כינוס לנכסיו ניתן בתחילת שנת 2014, ומאז הוא משלם 300 שקל מדי חודש.
זו לא הייתה הפעם הראשונה שהאיש ביקש להכריז עליו כפושט רגל. בשנת 2007 ביהמ"ש המחוזי בחיפה דחה את בקשתו בשל חוסר תום לב ביצירת החובות ואי עמידה בתנאי צו הכינוס.
בהחלטה שניתנה בזמנו, השופטת דיאנה סלע קבעה כי החייב ניצל חברות שונות שבבעלותו על מנת להתחמק מחובות, ואף לא שיתף פעולה עם הכנ"ר ותנאי הליך פשיטת הרגל, תוך הבעת זלזול בהחלטות בית משפט.
המנהלת המיוחדת – שאל עמדתה הצטרף גם הכונס הרשמי – טענה כי נסיבות ההסתבכות של החייב כעת זהות לאלה שתוארו בהליך הקודם.
מלבד זאת, בעוד שבהליך הקודם החייב הצהיר על חובות ל-38 נושים, בהליך הנוכחי, מספר הנושים גדל ל-52 נושים וסכום החוב תפח במיליון שקל יותר. עובדה זו מעידה, לשיטתה, על כך שהחייב לא תיקן דרכיו אלא המשיך וצבר חובות נוספים.
לעומתה טען החייב כי קביעותיו של ביהמ"ש המחוזי מ-2007 ביחס להתנהלות שלו התייחסו לפעולות מלפני כ-20 שנה, בעוד שבעשור האחרון הוא מקפיד על התנהלות כלכלית נכונה, אינו צובר חובות נוספים, עומד בתנאי צו הכינוס ועושה כל מה שנדרש על מנת לזכות בצו הפטר.
הנושים לא באו
"הליכי פשיטת הרגל נועדו לאפשר לחייב לפתוח דף חדש בחייו. כידוע, אינטרס שיקומו של החייב בהליך פשיטת הרגל הוכר כאינטרס עיקרי, בהיותה של פקודת פשיטת הרגל בעלת מאפיינים סוציאליים מובהקים", כתב השופט אקסלרד בהחלטה שדחתה את בקשת המנהלת המיוחדת.
לגופו של עניין, השופט הזכיר שאמנם החייב התנהל בחוסר תום בכל הקשור לשלב יצירת החובות – שהיו כרוכים אף במעשים פליליים בגינם נשפט וריצה עונש מאסר – אך עם זאת, עדיין יש לבחון את תום ליבו בהליך הנוכחי.
לדברי השופט, בחינת התנהלותו של החייב מ-2014 ועד היום מעידה כי "אין חולק שהוא עומד בחובות צו הכינוס, מגיש דוחות חודשיים כדבעי ועומד בצו התשלומים שהושת עליו, ללא רבב, וזאת בניגוד לאופן בו התנהל החייב בהליך הקודם, בו נמנע מלשתף פעולה וצבר מחדלים".
כלומר, השופט קיבל את טענת החייב לפיה האופן שבו נוהל ההליך עד כה פתח בפניו "צוהר של תקווה" לאפשרות שיוכרז כפושט רגל ואולי אף יזכה בהפטר, אחרת מה טעם בקיום ההליכים במשך זמן כה רב.
השופט הוסיף כי "נכון הוא שהחייב הצהיר בפועל על חובות נוספים אשר לא הוצהרו בהליך שבוטל, אולם אין להתעלם מהעובדה כי בשנים האחרונות תיקן דרכיו".
מעבר לכך השופט אף נתן משקל לגילו המתקדם של החייב ולעובדה שאף אחד מהנושים לא הביע התנגדות כלשהי להכרזתו כפושט רגל.
בסיכומו של דבר השופט דחה את בקשת המנהלת המיוחדת והכריז על החייב כפושט רגל. החייב נדרש להמשיך לעמוד בתשלומים החודשיים כפי שנקבע בצו הכינוס.
- שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בהחלטה
* עו"ד עומר נירהוד עוסק בפשיטות רגל
** הכותב לא ייצג בתיק
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.