המנוח הותיר אחריו הון רב. הצוואה שנישלה את תשעת ילדיו ואשתו הייתה בת שורה אחת בלבד, וההתנגדויות לא איחרו לבוא. מה נפסק?
בית המשפט למשפחה בבאר שבע דחה בשבוע שעבר התנגדות של ילדה לקיום צוואה שנישלה אותה מירושת אביה. סגן הנשיאה, השופט אלון גביזון קבע כי החלטת האב לצוות את רכושו לאחד מתוך עשרת ילדיו הייתה הגיונית לנוכח הסכסוך המשפחתי החריף ביניהם.
אב לעשרה נפטר ב-2015 וציווה את כל רכושו לבן אחד בלבד. כ-4 חודשים לאחר מותו בנו הגיש בקשה למתן צו קיום צוואה אך שלושה מאחיו הגישו התנגדות.
במהלך המשפט, שניים מהאחים זנחו את התנגדותם ונותרה אחות אחת שעמדה על כך שהצוואה אינה משקפת את רצונו של אביה.
לתמיכה בטענתה היא הציגה מסמך שנכתב על ידו כחצי שנה לפני שערך את הצוואה, שכותרתו "לידיעת יורשי". כותרת זו מעידה לטענת האחות על כוונת אביה להוריש את נכסיו לכל ילדיו, וכך גם תוכנו שהורה על חלוקת מניות שווה בין הילדים בחברה שבבעלותו.
האחות טענה כי מדובר בצוואה שאביה ערך תחת השפעה לא הוגנת של אחיה (היורש) – ולפיכך מדובר בצוואה פסולה לפי חוק הירושה. ההוכחה שלה להשפעה הכבירה של אחיה על אביהם הייתה המעורבות האדירה שלו, לטענתה, בכל הקשור לגיבוש הצוואה – החל ביצירת קשר עם עורך הדין שכתב אותה, עובר בהסעת אביהם למשרדו ושהייה במשרד בעת עריכת הצוואה וכלה במילוי פרטי השיק שבאמצעותו שולם שכר הטרחה.
"הסתמכות נאיבית"
אך השופט גביזון הבהיר כי פעולות האח לא חרגו מעבר למותר לפי חוק הירושה.
הוא הסביר שכדי להביא לביטול הצוואה היה על האחות להוכיח כי אחיה – הנהנה מהצוואה – לקח חלק מהותי בעריכת הצוואה, ולא רק טכני. עם זאת, השופט נזף באח – שלא חשף את מידת מעורבותו במהלך המשפט.
השופט ציין בהקשר זה כי עורך הדין שערך את הצוואה אישר שהבן לא נכח בחדר בעת עריכתה וחתימתה ואף לא התרשם כי המנוח היה אדם נוח להשפעה. רושם זה הותירו גם אחיה של המתנגדת בעדויותיהם, בהם תואר האב המנוח כאדם חכם, נמרץ, דעתן ועקשן.
לגבי המסמך שקדם לצוואה, השופט הבהיר שהוא עסק אך ורק במניות החברה ואינו מוכיח כי האב רצה לחלק את שאר נכסיו לילדיו – במיוחד משום שלאחר ניסוחו התגלע בין האב לבין ילדיו סכסוך משפחתי ומשפטי קשה ועצמתי, עד כדי כך שחלק מילדיו תיארו אותו כבריון וסחטן.
בנסיבות אלה, השופט סבר כי הסתמכות הבת על אותו מסמך מתעלמת לחלוטין מהסכסוך, ואף נאיבית.
לפיכך, השופט דחה את ההתנגדות והוציא צו המורה על קיום צוואת האב. עם זאת, הוא לא פסק ליורש הוצאות משפט עקב הסתרת המידע החשוב מבית המשפט.
- ב"כ המבקש: עו"ד דיני ירושה - יוספי
- ב"כ המשיבה: עוה"ד מקייס
עו"ד רן מובשוביץ
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.