אב טען שביטוח לאומי מכסה את כל צרכי הילדים ולכן אינו צריך לשלם דבר. אלא שהשופטת קבעה שהכספים משמשים לטיפולים ייחודיים, והאם - שמטפלת בילדים כמעט לבדה - זכאית לסיוע במימון יתר ההוצאות
האם קצבאות נכות שמקבלים תאומים בני 8.5 על הרצף האוטיסטי מצדיקות לפטור את האב ממזונות? שופטת בית המשפט למשפחה בתל-אביב ענת הלר-כריש קבעה לאחרונה שבמקרה הנוכחי הקצבאות מופנות לטיפולים ייחודיים להם זקוקים הילדים והאב צריך לסייע לאם לממן את ההוצאות שמעבר, בפרט לנוכח העובדה שהיא מטפלת בהם כמעט לבדה. האב חויב לפיכך במזונות חודשיים של 3,500 שקל בנוסף למימון עלויות דיור עד 1,700 שקל.
אחד הילדים אובחן עם רמת תפקוד נמוכה וסובל מאפילפסיה וממערכת חיסונית פגיעה, וביטוח לאומי קבע לו 188% נכות. הבן השני הוא ברמת תפקוד גבוהה אבל סובל מטונוס שרירים נמוך ונקבעו לו 150% נכות.
המשמורת נקבעה אצל האם. האב שוהה עם הילדים מעט מאוד: עם אחד מהם הוא נפגש למשך 4 שעות באמצע השבוע ובכל סוף שבוע שני, ואת הילד השני הוא רואה אחת לשבוע לשעה בלבד.
לפני כשנה וחצי הגישה האם תביעת מזונות שבה העריכה את הצרכים של הילדים ביותר מ-28 אלף שקלים. האם טענה שהקצבאות שהם מקבלים לא מספיקות גם למימון טיפולים פרטיים, גם למימון צרכים מיוחדים וגם להוצאות רגילות כמו מזון וביגוד. בתוך כך היא הדגישה כי הטיפול האינטנסיבי בילדים נופל עליה ולא מאפשר לה לעבוד יותר ממשרה חלקית.
האב טען לעומת זאת כי האם יכולה לעבוד יותר ואילו משרתו צומצמה ובנוסף הוא מממן את החזרי המשכנתה על הדירה בה היא מתגוררת עם הילדים.
מעבר לזה הוא נקט בהכחשה מוחלטת של מצב הילדים והתעקש שאין להם כל צורך בטיפולים מעבר לאלה שהם מקבלים במסגרות החינוכיות. משכך, הוא טען כי הקצבאות מספיקות לכל צרכיהם ואין לחייב אותו במזונות כלל.
תוספת על הטיפול
אלא שהשופטת ענת הלר-כריש קבעה כי טענות האב סותרות לחלוטין את המלצות הגורמים המקצועיים ואת העובדה שאחוזי הנכות של הילדים גבוהים ביותר.
השופטת שוכנעה כי לנוכח מצבם המיוחד של הילדים אין כל פסול בכך שהאם משתמשת בקצבאות למימון טיפולים פרטיים. "כל עוד מדובר בטיפולים המיטיבים עם הקטינים הרי יש לפעול על מנת להעניק אותם לקטינים מקום בו הדבר מתאפשר", כתבה.
השופטת הדגישה כי השאלה אם קצבאות אמורות לשמש רק לצרכים מיוחדים או גם לצרכים רגילים נגזרת ממצבו של כל ילד. במקרה הנוכחי, מאחר שהוכח שהילדים זקוקים לטיפולים פרטיים והאם היא זו שמגדלת אותם ומטפלת בהם רוב הזמן – היא זכאית לסיוע במימון ההוצאות הרגילות שלהם.
עם זאת, השופטת קבעה כי האם הפריזה באופן קיצוני בחישוב ההוצאות ולפיכך היא העמידה אותן על 4,500 שקל בלבד.
בהתחשב בפערי הכנסות של 70% לטובת האב וזמני השהות הזניחים שלו עם הילדים, היא קבעה כי בחישוב פשוט חלקו עומד על 2,950 שקלים. אלא שהשופטת הבהירה כי הנוסחה המתמטית במקרה הזה לא מבטאת את חלוקת הנטל האמיתית בין ההורים. "לעובדה שהאם מטפלת כמעט לבדה בשני ילדים בעלי צרכים מיוחדים ברמות שונות יש משמעות עצמאית", כתבה.
לפיכך, חויב האב לשלם לילדים 3,500 שקל בחודש ובנוסף לממן עלות דיור של עד 1,700 שקל בחודש ו -70% מעלויות צהרון, קייטנות וחוג לכל ילד. לא נפסקו הוצאות.
- ב"כ האם: עו"ד אביבית מוסקוביץ
- ב"כ האב: עו"ד דיני משפחה מירית ארביב ליאני
עו"ד תמרה רפאלוב
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.