אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> אזרחות זרה ודרכון זר >> צאצאי ניצולי שואה: רפורמה משמעותית עשויה להקנות לכם דרכון גרמני

צאצאי ניצולי שואה: רפורמה משמעותית עשויה להקנות לכם דרכון גרמני

מאת: עו"ד מיכאל דקר | תאריך פרסום : 03/09/2023 15:26:00 | גרסת הדפסה

עו"ד מיכאל דקר | צילום: שירי דקר, אילוסטרציה: Markus Winkler, Unsplash

לפני כשנתיים נעשו שינויים בחוק הגרמני שהרחיבו את מעגל הזכאים לדרכון וביטלו מגבלות שהיו קיימות בעבר. מה כוללים הסעיפים החדשים ועל מי הם משפיעים? 

בשנת 2021 שונו שני סעיפים חשובים בחוק האזרחות הגרמני, המאפשרים היום לנרדפים ניצולי שואה וצאצאיהם לקבל דרכון גרמני. מדובר על צעד חסר תקדים אשר כבר מעורר ביקוש רב בקרב צאצאי נרדפים וניצולי שואה אשר חיו בגרמניה לפני מלחמת העולם השנייה.

זוהי הזדמנות חדשה עבור מאות אלפי יהודים אשר חיו בגרמניה בין השנים 1933-1945 אשר אזרחותם הגרמנית נשללה מהם עם עליית השלטון הנאצי, או שבקשתם לאזרחות נדחתה ממניעים אנטישמיים.

דרכון גרמני הוא מהנחשקים ביותר, ומהווה כרטיס כניסה איכותי למדינות האיחוד האירופי. הוא מקנה לאוחזים בו הזדמנות ללמוד, לעבוד ולחיות באחת ממדינות אירופה כולל קבלת הטבות מיוחדות בתחום הלימודים והתעסוקה.

סעיף 15 החדש בחוק האזרחות הגרמני

ההיסטוריה מלמדת כי חלק גדול מהיהודים שחיו בגרמניה לפני מלחמת העולם השנייה ואשר כונו אוסטיודן (יהודי המזרח), היו נרדפים שנמלטו לגרמניה מאימת הפוגרומים לפני ובמהלך מלחמת העולם הראשונה. הם הגיעו מאזורים כמו: גליציה, רוסיה, פולין, אוקראינה ומדינות נוספות במזרח אירופה. קבוצה נוספת הם יהודים שהגיעו לגרמניה כדי לשפר את רמת חייהם.

חלקם קיבלו מעמד של תושב, אישור שהייה כזה או אחר או היו כלל ללא מעמד בגרמניה וחסרי אזרחות.

בעקבות הרפורמה החדשה הרושם הוא שממשלת גרמניה מבצעת מעין "תיקון עוול היסטורי" עם היהודים שחיו בה לפני מלחמת העולם השנייה והיו במעמד של תושבים או נטולי אזרחות. סעיף 15 החדש לחוק האזרחות הגרמני אשר נחקק באוגוסט 2021, מקל על קבלת דרכון לניצולי השואה שחיו בגרמניה ולצאצאיהם. זו זכות שעד כה הוענקה רק לצאצאים של מי שהיה אזרח גרמניה.

הסעיף קובע כי יהודים שחיו בגרמניה לפרק זמן לפני שנת 1933, כלומר תושבים יהודים שהספיקו לבסס את חייהם בגרמניה לפני 1933 (הדוגמאות לכך: לימוד בבית ספר, רכישת מקצוע, לימודים גבוהים, עבודה במקום מסודר, הקמת עסק וכו') ונשארו לאחר 1933 בגרמניה, הם וצאצאיהם, זכאים להגיש בקשה לקבלת דרכון גרמני.

מה שנדרש הוא להציג את המסמכים הרלבנטיים המוכיחים כי הם צאצאי יהודים מגרמניה.

הרחבת סעיף 116

הרחבת תת סעיף 116 לחוק האזרחות הגרמני ביטלה את האפליה המגדרית שהייתה נהוגה במשך שנים, אשר קבעה כי אזרחות ליהודים ניצולי שואה שחיו בגרמניה תהיה מבוססת על אזרחות גרמנית של הגברים במשפחה. עתה הורחב החוק והוא קובע כי גם צאצאי נשים ניצולות שואה זכאים להגיש הצהרה כמו צאצאי גברים ניצולי שואה.

בנוסף הוכנסו ב-2021 השינויים הבאים: זכאות לדרכון גם עבור ילדים שנולדו בנישואין לאחר 1953 לאימהות יהודיות גרמניות שאזרחותן הגרמנית נשללה מהן ובעליהן היו בעלי אזרחות זרה.

בקשה לדרכון יכולים להגיש מעתה גם ילדים שנולדו מחוץ לנישואין לפני ה -1 ביולי 1993 לאבות גרמנים שנשללה אזרחותם, ואשר אימותיהן היו בעלות אזרחות זרה.

לא נדרש ויתור על אזרחות ישראלית

שינויים אלה מהווים בשורה של ממש למעוניינים בדרכון גרמני ובמקביל אליהם הוסרו תקנות מסוימות, במהלך ההופך את הבקשה לדרכון קלה וברת השגה:

  • לא נדרש וויתור על אזרחות נוספת לצורך קבלת אזרחות גרמנית.
  • גם מועמדים ששירתו או משרתים בצה"ל, רשאים להגיש בקשה לאזרחות.
  • גם מועמדים שאחזו במשרות ציבוריות בישראל או בחו"ל יכולים לעבוד בתפקיד ממשלתי בגרמניה.
  • אין הגבלה בין דורית על מבקשי האזרחות לרבות ילדים, נכדים ונינים וגם דור חמישי מבעלי האזרחות המקורית רשאים להגיש בקשה
  • צאצאי ניצולי שואה וילדיהם זכאים לאזרחות גרמנית, גם אם הוריהם לא התאזרחו.

למי פונים להגשת בקשה לדרכון גרמני?

חשוב לומר כי למרות ההקלות החדשות, תהליך התאזרחות הוא סבוך ומורכב ומלווה בהרבה מאוד בירוקרטיה. רק משרד עורכי דין הבקיא בהליך הוא הגוף הנכון שיוכל להוביל תהליך כזה בהצלחה.

על פי טיוטת החקירה שהתפרסמה על ידי משרד הפנים בגרמניה, במקרים מסוימים זמני ההמתנה לקבלת האזרחות התקצרו מ-8 שנים ל-5 שנים בלבד.

התהליך עבור יהודים נרדפי הנאצים שונה מתהליך אזרחות רגיל. טווח הזמן שונה וגם הבקשה חייבת להיות איכותית כולל כל המסמכים והעדויות הנחוצות כדי לקבל את האזרחות.

אנו מזמינים אתכם, צאצאי היהודים אשר חיו בגרמניה בתקופה הרלבנטית, לבדוק זכאותם להגשת בקשה לאזרחות גרמנית. 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום אזרחות זרה ודרכון זר באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום אזרחות זרה ודרכון זר
ישראל מקשה על זכאי שבות בזמן שהאנטישמיות בעולם משתוללת | דעה
עו"ד עלוה קולן | צילום: שירי דקר, אילוסטרציה: Joseph Barrientos on Unsplash
האם האנטישמיות בצרפת תיתקל בחומה משפטית בצורה?
עו"ד ג'ולי דניאל (אילוסטרציה: Alice Triquet on Unsplash).
שלילת אזרחות על פוסט תמיכה בחמאס: מה אומר החוק?
אילוסטרציה: Ehimetalor Akhere Unuabona, Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ