אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תחום >> שיטת הניקוד החדשה וקורס נהיגה נכונה

שיטת הניקוד החדשה וקורס נהיגה נכונה

מאת: מיכאל גנון, עו"ד | תאריך פרסום : 12/03/2009 12:00:00 | גרסת הדפסה

מבוא

לאחרונה קיבלו מאות נהגים בישראל זימונים לקורסים של נהיגה נכונה, בגין עבירות תנועה אשר בוצעו לפני ארבע וחמש שנים. תקלה זו מקורה ב"קצר בתקשורת" בין אגף התנועה של המשטרה לבין משרד הרישוי, קצר בגינו רק כעת העבירה המשטרה אל משרד הרישוי את הנתונים בדבר נהגים שביצעו עבירות ומספר הנקודות שהצטברו לחובתם.

להלן סקירה תמציתית בדבר עיקרי שיטת הניקוד החדשה, המעבר מהשיטה הישנה אל השיטה החדשה וחובת ההשתתפות בקורס נהיגה נכונה, במסגרת משרד התחבורה.

שיטת הניקוד החדשה

נראה, כי תקוותם של נהגים רבים שמא הנקודות התיישנו או נמחקו, עקב הזמן שחלף, ממועד ביצוע העבירה ועד למועד הדיווח של הניקוד מאגף התנועה של המשטרה למשרד הרישוי, אין לה על מה שתסמוך.

שיטת הניקוד החדשה קובעת כי תקופת הצבירה של צבר הנקודות היא תקופה של שנתיים מיום ביצוע העבירה. כלומר, אם נהג צבר 12 נקודות במשך שנתיים, אזי עליו לעשות קורס נהיגה נכונה.

באם צבר הנהג 22 נקודות ומעלה, מוארכת תקופת הצבירה בשנתיים נוספות, כך שתעמוד בסך הכל על 48 חודש.

נהגים רבים נוטים להתבלבל ולסבור בטעות כי לא חשוב כמה נקודות צברו, הן עתידות להתיישן ולהימחק תוך שנתיים, ולא היא.

אם כך, מתי כן פג תוקפן של הנקודות תוך שנתיים? תוקפן של הנקודות פג, כאשר נהג צבר פחות מ 12 נקודות, במשך 24 חודשים רצופים.

נניח כי בחודש ינואר 2004 קיבל הנהג 8 נקודות ועד חודש ינואר 2006 לא הגיע הנהג ל-12 נקודות, אזי 8 הנקודות מינואר 2004 פג תוקפן (עדיין יהיה מצוין במחשב משרד הרישוי כי העבירות בוצעו וניתנו הנקודות, לצורכי מעקב אחר עברייני תנועה סידרתיים, אך תוקפן יפוג).

לעומת זאת, אם בינואר 2004 קיבל הנהג 8 נקודות ובינואר 2005 קיבל הנהג עוד 4 נקודות, יפוג תוקפן של הנקודות, רק לאחר ביצוע קורס נהיגה נכונה.

המחוקק דאג להבהיר נקודה זו מעבר לכל ספק, כאשר קבע בתקנה 547 (ד) לתקנות התעבורה, כי "הצטברו לחובתו של נהג בתקופת הצבירה הקבועה בהן, לפי העניין, שתים עשרה נקודות או יותר, הן יעמדו בתוקפן כל עוד הוא לא ביצע את אמצעי התיקון שהחליטה עליהם רשות הרישוי".

אמצעי התיקון במקרה של צבירת 12 נקודות ועד 22 נקודות, הנו השתתפות בקורס נהיגה נכונה (הידוע גם כקורס נהיגה מונעת) וכמובן עמידה בהצלחה במבחן המסכם.

לדעתי, מקום בו הודיעה רשות הרישוי לנהג, על נקודות אשר הצטברו לחובתו ועל החובה המוטלת עליו לעבור קורס נהיגה נכונה, למעלה משלוש שנים לאחר הפיכת עבירת התנועה לחלוטה וסופית, נכון וצודק יהיה, כי לפנים משורת הדין, תיקח רשות הרישוי אחריות על עצמה ותפטור, באופן חד פעמי, את הנהגים שאינם מועדים ואינם עבריינים סידרתיים, מלהשתתף בקורס הנהיגה הנכונה או לחילופין תיתן להם חומר ללימוד בבית ותזמנם למבחן הסופי בלבד. בכל מקרה, על המחוקק להסדיר עניין זה, על מנת למנוע בעתיד הישנות מקרים, כגון זה.

הנקודות לפי השיטה הישנה:

החל ממועד כניסת שיטת הניקוד החדשה לתוקף, בראשון לינואר 2003, נהג שהיו לחובתו 2 או 4 נקודות ישנות, הנקודות האלה נמחקו והוא החל את השיטה החדשה במאזן אפס נקודות (מחיקה זו הנה חד פעמית). היה ונצברו על שם הנהג 6 נקודות ויותר בשיטה הישנה והנהג לא ביצע את האמצעי הנדרש לצורך מחיקתן, העבירות יומרו לשיטה החדשה, ובמידת הצורך הנהג יוזמן לביצוע אמצעי המחיקה / המניעה, בהתאם לנקודות החדשות שיירשמו.

קורס נהיגה נכונה - פרטים טכניים:

כאמור, בהתאם לתקנות התעבורה, באם צבר נהג בין 12 נקודות ועד 22 נקודות משך 24 עד 48 חודש, יוזמן הנהג לקבלת הדרכה בנהיגה נכונה, מטעם משרד הרישוי.

קורס נהיגה נכונה ניתן לערוך באמצעות המועצה הלאומית למניעת תאונות בע"מ, או באמצעות המכללה למנהל מיסודה של הסתדרות הפקידים, או במכללת אפיק השתלמויות אזורית (1997) בע"מ, וזאת בהתאם לבחירת הנהג.

קורס הנהיגה הנכונה כרוך בתשלום אגרה למשרד התחבורה, ע"ס 153 ש"ח.

משכו של קורס הנהיגה הנכונה הנו 12 שעות של 45 דקות אקדמאיות, המחולק או לשלושה מפגשים בני 4 שעות כל מפגש או שני מפגשים בני 6 שעות כל מפגש.

בתום הקורס, יערך מבחן מעבר, הכולל 20 שאלות בסגנון רב תשובתי (אמריקאי). מותר לשגות עד 4 שגיאות, על מנת לעבור את הקורס בהצלחה. עמידה בהצלחה במבחן מהווה תנאי הכרחי למעבר הקורס ומחיקת הנקודות.

נהג אשר נכשל במבחן יוזמן למבחן חוזר. נהג אשר נכשל במבחן משך 3 פעמים, ייחשב הדבר כאילו הוא לא לקח חלק בקורס ויוזמן להשתתף בקורס חוזר.


* עורך דין מיכאל גנון, הנו הבעלים של משרד עורכי הדין מיכאל גנון ושות' מהרצליה.

ganonlaw.blogspot.com

** המידע המוצג במאמר הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

חוקים קשורים

שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





חיפוש עורך דין לפי עיר :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות
רשות האוכלוסין השיקה מערכת חדשה. אלה הבעיות הצפויות
עו"ד יהושע פקס | צילום: פולינה ליובנובסקיה, אילוסטרציה: John McArthur on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ