בנק לאומי ביקש לגבות מהחייב את מלוא החוב או לפחות חלק משמעותי בשל התנהלותו הפזרנית. הממונה הציע שישלם חצי בתוכנית תשלומים של 5 שנים. בית המשפט הכריע: הפטר תוך 4 שנים
צעיר שזכה ב-300 אלף שקלים בלוטו אבל לא כיסה חוב של 90,000 שקלים לבנק לאומי ונקלע להליך חדלות פירעון עם חובות של יותר מ-150 אלף שקלים יקבל הפטר תוך 4 שנים אם יוסיף לקופת הנושים 62,400 שקלים. השופט אפרים צ'יזיק מבית משפט השלום בחיפה דחה את הצעת הממונה להארכת התקופה ל-60 חודשים וגם את דרישת הבנק לחייב את הצעיר במלוא החוב או לפחות בחלק משמעותי בשל התנהלותו הפזרנית. נקבע כי החייב אמנם עשה טעויות בדרך אבל יש מקום להתחשב בגילו הצעיר.
הצעיר, שחובותיו מסתכמים בכ-152 אלף שקלים כשהעיקרי שבהם הוא לבנק לאומי, שילם בשנה האחרונה לקופת הנושים תשלומים חודשיים שנעו בין 500 שקלים ל-1,800 שקלים. בתקופה האחרונה צו התשלומים הועמד על 1,300 שקלים. לאורך ההליך הוא פיגר מדי פעם בתשלומים ולא המציא מסמכים שדרש הממונה אבל בסופו של דבר כיסה את חוב הפיגורים.
לאחר שהממונה בחן את הנתונים של החייב, שנהג בפזרנות ובזבז את כספי הזכייה בלוטו מבלי לכסות את חובותיו, הוא הציע לבית המשפט להוציא לו צו שיקום כלכלי שכולל תוכנית פירעון ממושכת. במסגרת התוכנית ימשיך לשלם 1,300 שקלים בחודש למשך 60 חודשים נוספים, כך שיוסיף לקופה עוד 78 אלף שקלים.
אלא שבנק לאומי התנגד וטען כי לנוכח התנהלות החייב יש מקום לגבות ממנו דיבינד מלא או לכל הפחות משמעותי מאוד.
מהצד השני החייב טען כי למרות הטעויות שעשה בדרך לא מוצדק לקבוע לו תוכנית תשלומים כל-כך ארוכה כשהתוכנית הסטנדרטית לפי החוק מוגבלת ל-36 חודשים. בנוסף הוא טען כי יהיה לו קשה לעמוד בצו תשלומים בסכום כל-כך גבוה כפי שהציע הממונה.
יעודד אותו לעבוד
השופט אפרים צ'יזיק בחן את טענות הצדדים והחליט שבמקרה הזה "ראוי לאזן בין גילו הצעיר של החייב בעת שבוצעו אותן טעויות אליהן הפנה ב"כ הבנק". הוא קבע שלטעמו אין במקרה הזה הצדקה להאריך את תקופת התשלומים למשך 60 חודשים כפי שהציע הממונה והחליט שאפשר להסתפק ב-48 חודשים בלבד.
לפיכך השופט הוציא לצעיר צו שיקום כלכלי שבמסגרתו יוסיף לקופת הנושים עוד 62,400 שקלים ב-48 תשלומים של 1,300 שקלים. השופט הוסיף כי הסכום הזה יעודד את החייב לצאת לעבוד אבל מצד שני "לא יכביד עליו כאבן ריחיים על צווארו".
במסגרת הצו הבהיר השופט כי אם החייב יפר את תוכנית הפירעון, ינהג בחוסר תום לב או לא ישתף פעולה עם הנאמן, ניתן יהיה להאריך את תקופת התשלומים ואף להגדיל את סכומי התשלומים החודשיים.
- לא צוינו שמות עורכי דין מייצגים
עו"ד רפי בוקר
עוסק/ת ב-
חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.