אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> קניין רוחני >> שלושה חודשים ויש לכם פטנט!

שלושה חודשים ויש לכם פטנט!

מאת: עו"ד ליאת גלילי-פרל | תאריך פרסום : 02/06/2013 17:35:00 | גרסת הדפסה

מאת: עו"ד ליאת גלילי-פרל

אם אתם בפתחו של תהליך רישום פטנט, כדאי לכם לקרוא את השורות הבאות: רשות הפטנטים בישראל הודיעה, כי המגישים את בקשת הפטנט שלהם בישראל תחילה, יוכלו לזכות בקלות בקיצור משמעותי של זמן ההמתנה לבחינת הבקשה.

תהליך רישום של פטנט ידוע כתהליך ארוך, הכרוך באי וודאות ממושכת. אי הוודאות הזאת עומדת על קיומם או אי-קיומם של שני התנאים המקדימים לרישומו של פטנט בכל מדינה: החדשנות וההתקדמות ההמצאתית של האמצאה.

החיפוש המקדים, המתבצע טרם הגשת בקשת הפטנט, אינו מקנה וודאות מוחלטת בעניין התנאים הללו, בעיקר מכיוון שהגנה של פטנט היא טריטוריאלית. כלומר, כל מדינה מבצעת חיפוש ובחינה נפרדים ובלתי תלויים, ואינה מחויבת לממצאי הבחינה של מדינה אחרת.

כמו כן, להגשת הבקשה בכל מדינה עלות כספית לא מבוטלת. על כן, כאשר המבקש מחליט להגיש את בקשת הפטנט ביותר ממדינה אחת, עליו לשאת בעלויות אלו עוד בטרם קיבל לידיו ולו דו"ח חיפוש לאומי-מדינתי אחד, שמאשר או מכחיש את קיומם של התנאים הנ"ל בהמצאתו.

בתנאים אלו, של אי-ידיעה ואי-ודאות, הגשת הבקשה עלולה להפוך להימור מסוכן. גם משך הזמן הכרוך בבחינת הבקשה בכל מדינה ומדינה אינו קצר ועלול לארוך מספר שנים, בהתאם למדינה.

הפתרון הישראלי

כאן נכנסת לתמונה רשות הפטנטים בישראל, שבשנת 2012 זכתה למעמד היוקרתי של רשות חיפוש ובחינה בינלאומית. לאחרונה הודיעה הרשות, כי מי שמגיש את בקשת הפטנט הראשונה שלו בישראל, בתוספת ההצהרה כי יש בכוונתו להגיש את בקשת הפטנט גם בחו"ל, יזכה בקבלת דו"ח בחינה ראשון כבר בתוך 3 חודשים.

להודעה זו חשיבות קריטית עבור ציבור היזמים והממציאים: מעתה יוכל מגיש הבקשה לקבל החלטות אסטרטגיות וכלכליות חשובות להמשך הדרך בתוך 3 חודשים בלבד מרגע הגשת הבקשה, כשהוא מתבסס על בחינה בינלאומית איכותית של רשות פטנטים מדינתית.

חיסכון משמעותי בזמן וכסף

כך, לדוגמא, אם מצא הבוחן הישראלי אמצאה דומה, אשר שוללת את החדשנות או את ההתקדמות ההמצאתית של המבקש, הרי שהמבקש חסך כסף רב בכך שלא הגיש את הבקשה גם בחו"ל.

יש לזכור גם, שהאמנות הבינלאומיות בתחום זה מתנות מועדים קשיחים להגשת הבקשה גם בחו"ל והזמן משחק תפקיד מרכזי בתהליך הגשת הבקשות. אמנת פריז, למשל, מאפשרת להגיש את הבקשה בחו"ל בתוך שנה ממועד הגשת הבקשה הראשונה ואמנת PCT מאפשרת טווח של שנה וחצי נוספות, שלאחריהן לא ניתן יהיה להגיש את הבקשה במדינות נוספות, למעט מקרים חריגים. על כן, בהתאם לתוצאות שקיבל מרשות הפטנטים בישראל, יתכן והמבקש יבחר לשנות את הבקשה ובכך להגדיל את סיכוייו להגישה למדינות אחרות בטווחי הזמן המותרים.

המרוץ אחרי היוקרה

גם במידה ורשות הפטנטים הישראלית לא קיבלה את בקשתכם לרישום פטנט, או שקיבלתם בסופו של הליך הבחינה פטנט צר במיוחד (כלומר, מונופול על חלק קטן מאוד של האמצאה), יצא שכרכם בהפסדכם: העלות הגבוהה הכרוכה בהגשת הבקשה במדינות אחרות, שייתכן והסיכוי לרשום בהן את הפטנט היה נמוך, נחסכה מכם. זאת ועוד: גם רמת הוודאות שלכם בנוגע לשני הפרמטרים - חדשנות והתקדמות המצאתית - היא כעת גבוהה הרבה יותר.

בתחומים מסוימים, בהם יש משמעות מיוחדת למשך הזמן של בדיקת הפטנט ורישומו, הודעתה של רשות הפטנטים הישראלית היא בעלת משנה תוקף. תחום ההיי-טק הוא דוגמא לתחום כזה: המתנה של מספר שנים לרישום הפטנט יכולה לרוקן את הזכות מכל תוכן, הודות לקצב המהיר של התקדמות הטכנולוגיה.

מאחורי הודעתה של רשות הפטנטים מסתתר גם עניין של יוקרה בינלאומית ורצונה להיות הראשונה לבחון בקשות פטנט. באופן כזה, רשויות הפטנטים במדינות להן תוגש הבקשה יעשו שימוש מעשי בדו"חות הבחינה של הרשות הישראלית. לדעת כתובת שורות אלה, מדובר ביוזמה מבורכת במיוחד ויפה יהיה אם ילמדו מדינות העולם המפותחות מישראל ויקדמו יוזמות דומות.

למדור: קניין רוחני

* הכותבת הינה עורכת דין העוסקת בקניין רוחני והינה בעלת המשרד פרל עורכי דין.

** המידע המוצג במאמר הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום קניין רוחני באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום קניין רוחני
ביטקוין – הדור הבא של מלחמות הפטנטים
עו"ד אורן רכס, צילום: דימה שבצנקו

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ