אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> ירושות וצוואות >> תבעו לאסור על אמם לבצע עסקאות בירושת האב – ונדחו

תבעו לאסור על אמם לבצע עסקאות בירושת האב – ונדחו

מאת: עו"ד אבי הורביץ | תאריך פרסום : 15/08/2024 15:16:00 | גרסת הדפסה

עו"ד אבי הורביץ (אילוסטרציה: Austin Distel on Unsplash).

האם והאב המנוח חתמו על צוואות הדדיות שלפיהן רכוש הנפטר יעבור לזה שנותר בחיים ולאחר מותו – לילדיהם. השופטת: "כל עוד האם בחיים זכותה לעשות בעיזבון כרצונה"

בפסק דין שפורסם לאחרונה דחה בית המשפט למשפחה בתל אביב תביעת אחים לאסור על אמם לבצע עסקאות בעיזבון שהותיר אחריו אביהם המנוח. השופטת ציפי כהן אביטן הבהירה שבין אם הצוואה שערך המנוח לטובת אשתו כוללת מנגנון של "יורש אחר יורש" או "יורש במקום יורש", זכותה לעשות בירושה כבשלה.

הצדדים הם שישה אחים ואימם. לפני עשור ערכו האם ובעלה המנוח שתי צוואות הדדיות בפני נוטריון. בצוואת האב נרשם כי "ביום פטירתי יועברו מלוא זכויותיי ברכושי, ללא יוצא מן הכלל, לבעלותה המלאה והיחידה של אשתי". בהמשך נכתב כי במקרה שהאם תמות לפני האב, רכוש האחרון יחולק אחרי פטירתו לילדיו.

חודשים ספורים אחרי עריכת הצוואה הלך האב לעולמו וניתן צו לקיומה. האם, שכאמור עודנה בחיים, לא שקטה על השמרים ובספטמבר 2019 מכרה חלק נכבד מהירושה – דירה ברמת גן – תמורת 4.4 מיליון שקל. היא חילקה את כספי המכר בין ארבעת ילדיה בלבד, מה שעורר את חמתם של השניים האחרים אשר הגישו באפריל 2022 את התביעה לבית המשפט.

לטענת התובעים, כוונתו הברורה של אביהם בצוואתו הייתה לאסור על אמם למכור את נכסי העיזבון, על מנת שאלה יחולקו אחרי מותה לילדים. בנסיבות אלה ביקשו האחים מבית המשפט להצהיר שהצוואה כוללת הוראת "יורש אחר יורש", ושאמם מנועה מלבצע עסקאות בנכסי האב.

מנגד טענו האם וארבעת ילדיה שקיבלו את כספי המכר, כי גם בהנחה שצוואת האב מכילה הוראת "יורש אחר יורש", היא לא מגבילה את האם מלעשות בעיזבון כרצונה. מכאן, לטענתם, שאין יסוד לבקשת התובעים ויש לדחותה.

פרשנות שאינה במקום

השופטת כהן אביטן דחתה את פרשנות התובעים לצוואת אביהם לאחר שקבעה כי לשון הצוואה ברורה דיה. "מלשון הצוואה עולה מפורשות כי זכותם של הילדים לרשת את עזבון המנוח קמה אך לאחר פטירתה של האם (לאחר אריכות ימים ושנים), בבחינת 'יורש במקום יורש'".

כפועל יוצא של מסקנתה דחתה השופטת את עמדת התובעים לפיה צוואת אביהם כוללת מנגנון של "יורש אחר יורש". לדבריה, אפילו בהנחה שהם צודקים – אין בכך כדי לסייע להם. זאת מאחר שבהתאם לדין מותר לבן הזוג שנותר בחיים לעשות בעיזבון הנפטר כבשלו, וזאת כל עוד לא הוגבלה זכותו במסגרת הצוואה.

ואכן, הבהירה השופטת, צוואת האב לא גרעה מיכולתה של האם לעשות בירושה ככל העולה על רוחה. אדרבה, נכתב בצוואה שאחרי פטירת האב, האם היא הבעלים "המלאה והיחידה" על רכושו. "לו חפץ המנוח להגביל את כוחה של אשתו, סביר להניח שהיה כולל ההגבלה בהוראות הצוואה", הדגישה השופטת.

לפיכך הוחלט לדחות את התביעה תוך חיוב התובעים בהוצאות אמם ואחיהם, בסך 70 אלף שקל.

  • ב"כ התובעים: עו"ד זהר פשה אלון ועו"ד משה בן דורי
  • ב"כ הנתבעים: עו"ד ליהיא כהן דמבינסקי
עו"ד אבי הורביץ עוסק/ת ב- ירושות וצוואות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום ירושות וצוואות באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום ירושות וצוואות
השינויים הצפויים בחוק הירושה על רקע המלחמה
עו"ד אהובה יששכר | צילום: שרון לוין, אילוסטרציה: Mike Labrum on Unsplash

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ