בעל שהיכה את אישתו חויב לשלם לה 198 אלף ש' במסגרת תביעה לחלוקת רכוש, על אף שהבית שייך לאביו המנוח. ביהמ"ש המחוזי דחה את ערעורם של הבעל ובני משפחתו.
בפסק דין שהותר לפרסום באחרונה, בית המשפט המחוזי בחיפה דחה ערעור שהגישו בעל-לשעבר ובני משפחתו נגד גרושתו. הערעור הוגש על קביעת בית המשפט למשפחה בחדרה, שחייב את האיש ואת אביו לשלם לגרושתו 198 אלף שקל בגין "ביטול רישיון" שהאב העניק בזמנו לבני הזוג, להתגורר בביתו.
בני הזוג, השייכים לעדה המוסלמית, נישאו ב-1997 והתגוררו בבית שנתן להם אביו של הבעל, ללא תמורה וללא הגבלת זמן. במהלך שנות הנישואין הבעל נהג להכות את אשתו, אך לפני 5 שנים האישה אזרה אומץ, הגישה תלונה במשטרה ועזבה את הבית. בעקבות תלונתה הבעל נאסר, וכעבור שנה השניים התגרשו.
שבעה חודשים לאחר מכן, האישה הגישה תביעה נגד בעלה לשעבר ואביו ובה ביקשה שבית המשפט למשפחה יורה על חלוקת הרכוש המשותף, כולל ביתו של האב.
באוקטובר 2015 בית המשפט פסק כי האב העניק לבני הזוג רישיון להתגורר בבית כל ימי חייהם ללא תמורה, ומה שגרם לביטול הרישיון היא התנהגותו האלימה של הבעל, ועל כך עליו לשלם. בסופו של דבר נפסק שהאיש ישלם לגרושתו 198 אלף שקל עבור ביטול רישיון המגורים ותרומתה להשבחת ערך הבית במהלך השנים.
אך האיש ובני משפחתו (אביו נפטר בתקופת ההליכים) ערערו על קביעה זו בבית המשפט המחוזי בחיפה. הם טענו שהאישה לא זכאית לגובה הפיצוי שנקבע, שכן היא עצמה בחרה לעזוב את הבית. לטענתם, העובדה שהיא עזבה את הבית רק שבוע לאחר שאירעה התקרית האלימה שהביאה לפרידה – מעידה על כך שאין קשר בין עזיבתה לבין התקיפה.
זאת ועוד, המערערים טענו שהאישה לא נטלה שום חלק בשיפוץ הבית במהלך השנים ולכן לא תרמה דבר להשבחתו.
בתגובה, האישה טענה כי סמכה על כך שתוכל להתגורר בבית לצמיתות, וכי היא נאלצה לעזוב לאחר שגורשה על ידי משפחת בעלה לשעבר.
עזבה מרצונה החופשי?
השופט סארי ג'יוסי (אב"ד) והשופטים חננאל שרעבי ועפרה ורבנר דחו את הערעור.
השופטים ציינו כי אלימות נגד נשים היא תופעה חברתית קשה ומדאיגה בחברה הישראלית, וכי רוב הנשים מתקשות לעזוב את בן הזוג האלים למרות ההתעללות הקשה. בתוך כך השופטים מתחו ביקורת נוקבת על המערערים והעירו כי טוב היה אילו לא היו מעלים את הטענה שהאישה עזבה "מרצונה החופשי" בהתחשב בכך שסבלה מאלימות מתמשכת.
השופטים קבעו לסיכום שאין כל עילה להתערב בקביעותיו העובדתיות של בית המשפט למשפחה בנוגע לסיבת העזיבה או לסוגיית השבחת הנכס, והחליטו להותירן על כנן. מאחר שהערעור נדחה, חויבו הגרוש ובני משפחתו לשלם לאישה הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 10,000 שקלים.
- ב"כ המערערים: עו"ד ב.אגבאריה ואח'
- ב"ע המשיבה: עו"ד ה.ח'טיב
עו"ד שירלי מנוחין אלמוג
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.