שני זוגות הורים ששמו את בנותיהם במשפחתון לא תיארו לעצמם שכל אחת מהזאטוטות תחזור הביתה עם שברים ברגלים. על אף שלא הוכח מי גרם לפגיעות, ביהמ"ש קיבל את התביעה שהגישו ההורים נגד בעלי המשפחתון.
במאי 2009 הובהלו לביה"ח שתי זאטוטות ששברו את רגלן בעת ששהו באותו משפחתון, מבלי שידעו זו על זו. האחת, תינוקת בת 9 חודשים טופלה בביה"ח שניידר בפתח תקווה ואושפזה למשך 4 ימים. השנייה, תינוקת בת 13 חודשים שהגיעה לביה"ח הלל יפה בחדרה ולאחר טיפול רפואי שוחררה לביתה. הצוותים הרפואיים דיווחו למשטרה על חשד לפגיעה בחסר ישע, והורי התינוקות נחקרו במשך ימים, עד שהוחלט לסגור את התיקים נגדם.
כחודש לאחר מכן, נודע להורי אחת הפעוטות על הפגיעה בתינוקת השנייה. הדבר עורר בהם חשד והם נפגשו עם זוג ההורים הנוסף. בפגישה התברר הדמיון הרב בין המקרים, שאירעו באותו היום ממש, וכאשר כל אחת מהבנות נפגעה בירך ימין. משכך, החליטו ההורים להתאחד, והגישו בשם בנותיהם תביעה נגד בעלי ומפעילי המשפחתון, המטפלות המועסקות בו ומבטחת המשפחתון "הפניקס" בבימ"ש השלום בתל אביב.
לטענת ההורים, אין ספק שהתינוקות נפצעו כששהו במשפחתון, שכן כשהביאו אותן בבוקר הן היו בריאות ושלמות. לדבריהם, כשהבנות שבו בצהריים הם הבחינו בהתנהגות לא אופיינית המלווה בבכי רב, אך השברים התגלו רק בחלוף מספר ימים כשהביאו אותן לביה"ח. לטענתם, הנתבעים התרשלו בטיפול ובהשגחה על בנותיהם, והם אחראיים לנזקיהן.
הנתבעים טענו, כי התינוקות לא נפצעו במסגרת המשפחתון וככל הנראה, ההורים תיאמו את גרסאותיהם כדי "להלביש" עליהם אחריות למקרים שאירעו מחוץ לתחום אחריותם.
קיים קשר סיבתי
השופטת יעל הניג קבעה, שנסיבות המקרה מעידות על כך שהשברים נגרמו כתוצאה מחבלת מבוגר ובמהלך השהות במשפחתון. לפי השופטת, העובדה שהפעוטות שברו את אותה הרגל באותו היום בהיותן בשליטת הנתבעים, מעבירה את נטל ההוכחה לנתבעים, אך אלו לא הצליחו להוכיח גרסה אחרת למקרה המוזר. משכך, ברור שהנתבעים הפרו את חובותיהם כלפי התינוקות, וזאת גם אם לא הוכח בוודאות מי גרם לשברים. לשיטתה, אף שנסיבות המקרה אינן ברורות, עדיין קיים קשר סיבתי בין הפרת חובותיהם של הנתבעים כמי שהיו אחראים על הבנות בעת השהות במשפחתון לבין הנזקים שנגרמו להן.
באשר לשיעור הפיצוי, קבעה השופטת, שאין ספק שהבנות חוו סבל וכאבים ממשיים גם אם אינן יכולות להשמיע את קולן, ולכן חייבה את הנתבעים בפיצוי: לפעוטה בת ה-9 חודשים ישלמו כ-70 אלף שקל ולפעוטה בת ה-13 חודשים 61 אלף שקל. הפיצויים כוללים בתוכם גם הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד.
אין ספק שמדובר בהתממשות חלום הבלהות של כל הורה המפקיד מדי יום את שלום ילדיו בידי המטפלות במשפחתון, בייחוד כשמדובר בתינוקות חסרי ישע. במקרה הזה, הפעוטות לא יכלו לספר דבר וההורים לא יכלו לדעת מי גרם לשברים, אך מה שהכריע את הכף הוא היפוך נטל הראיה, לפי פקודת הנזיקין. העובדה שהפעוטות שברו את אותה הרגל באותו יום בעת ששהו במשפחתון, מעבירה לנתבעים את הנטל להוכיח כי לא רשלנותם גרמה לשברים, אך הדבר לא עלה בידיהם, מה שלבסוף היה בעוכריהם.
* עו"ד אורן מעוז ממשרד עו"ד רונן-מעוז עוסק בדיני נזיקין.
**הכותב לא ייצג בתיק.
***המידע המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.