מאת: עו"ד איליה וייסברג
האם הסכם ממון הוא הסכם אבסולוטי שאינו ניתן לביטול? עו"ד איליה וייסברג מסביר באילו מקרים אין להסכם את המילה האחרונה ומה צריך לעשות על מנת להביא לביטולו. ויש גם כמה המלצות לסיכום.
עורכת-דין צעירה, שהחתימה את בעלה על הסכם-ממון, נאלצה, בסופו של דבר, לטעום את טעמה המר של האכזבה. בשנת 2006 ביטל בית המשפט לענייני משפחה את ההסכם, לאחר שקיבל את תביעתו של הבעל, שטען שהוחתם על ההסכם במרמה.
הבעל טען, שאשתו ניצלה את רגע של חולשה בעת מריבה ביניהם, והתנתה את המשך חייהם המשותפים בכך שיחתום על הסכם ממון. בעת החתימה לא התעמק בתוכן ההסכם והיה במצב ירוד, לאחר שבלע שני כדורי ואליום ותוך רצון עז להוכיח לאהובתו כי רוצה להמשיך לחיות איתה. אלא שימים ספורים לאחר שההסכם אושר על ידי בית המשפט, הגישה האישה תביעת גירושין והפנתה את תשומת ליבו של הבעל לכך, שלפי ההסכם הוא ויתר ויתורים מופלגים על חלק נכבד מהרכוש המשותף וכי עליו לשתף עמה פעולה בכל הנוגע לגירושין.
בית המשפט השתכנע שבמקרה זה האישה פעלה בערמומיות, ובניגוד להצהרותיה בפני הבעל, לא היתה לה כוונה לשקם את הזוגיות, אלא רק להחתים את בעלה על תנאי הפרידה והגירושין המתאימים לה. בלטה במיוחד העובדה, שהבעל ויתר בהסכם הממון על למעלה מ- 30% מחלקו בדירה לטובת האישה, כאשר ידוע היה שהדירה נרכשה על ידי בני הזוג במאמץ משותף.
הסכמים נועדו לקיום
מן המפורסמות הוא שהן המחוקק והן בתי המשפט לא רואים בעין יפה תביעות לביטול הסכמים בכלל והסכמי ממון בין בני זוג בפרט. הסכמים נחתמים על מנת לקיימם ולא בכדי לבטלם. הסכם ממון הוא אף מייצג ייחודי לעניין, שכן הרגישות והאמינות הם "שחקנים ראשיים" במעמד החתימה. במקרים מעטים ביותר יתערב בית המשפט ויסכים להצהיר כי הסכם ממון שחתום ע"י הצדדים ואושר בבית משפט יבוטל.
מטרתו העיקרית של הסכם הממון היא להגן על רכושם הפרטי של בני-הזוג, שאין עוררין שהוא שייך להם עוד מלפני ברית הזוגיות ביניהם. הסכם הממון בא לערוך הסדר עתידי שקוף ביחס לרכוש זה ולרכוש עתידי אחר - משותף או פרטי - ולקבוע מה יחולק בעת הגירושין ומה נשאר אצל בעליו המקוריים.
הסכם הממון חייב להיות מאושר על-ידי שופט, שמחובתו להשתכנע כי הצדדים חתמו עליו בהבנה מלאה וללא כפיה בלתי הוגנת וקיבלו הסבר נאות אודותיו. משקיבל ההסכם את הגושפנקאות הללו, הוא מקבל תוקף של פסק דין.
הוכחת הנסתר
לכן, משפונה אחד הצדדים בבקשה לבטל את הסכם הממון, הרי שמלכתחילה הוא נוטל על כתפיו משימה כפולה: ראשית, עליו להוכיח עילות לביטול החוזה, כגון הפרה יסודית, עושק, מרמה, הטעיה או פגם מהותי בכריתתו.
שנית, על מי שמבקש את הביטול להוכיח, שנפל פגם מהותי בעת אישור ההסכם ע"י בית המשפט. במילים אחרות, יתכן וההסכם לא היה מאושר אם אחד הצדדים היה מגלה בפני בית המשפט עובדה או ראיה חשובה ואקוטית. כדאי להבין, שכאשר הסכם ממון מקבל תוקף של פסק דין, הרי שפסק דין זה ניתן ללא בדיקת ראיות ושמיעת עדויות, כמקובל, אלא על יסוד מראית עין של הסכמות בין הצדדים. לא מן הנמנע הוא, שמי מהצדדים מסתיר משהו מבית המשפט, שלו היה מגלה אותו, בית המשפט לא היה מאשר את ההסכם (ע"א 4682/92).
שקיפות היא המפתח להסכם מוצלח ואמין
עשרים שנות פרקטיקה בתחום המעמד האישי לימדו אותי את עיקרון העל בעשיית הסכם ממון: שקיפות מוחלטת בין הצדדים, האחד כלפי השני. שקיפות כזאת תמנע גם את האפשרות של ביטול ההסכם ותגן על מי שבחר בה בעתיד, בפני בית המשפט.
כדאי, כמובן, לנסח את ההסכם בשפה פשוטה ובהירה, שתהיה מובנת מאליה הן לצדדים והן ל"אדם מן הישוב". מומלץ להימנע ככל האפשר ממושגים משפטיים ולשמור על שפה "בגובה העיניים".
המלצה חשובה נוספת היא להקליט ולתעד בוידאו את מעמד החתימה על ההסכם במשרדו של עורך הדין. כך ניתן יהיה לאמוד בעתיד את מצבו של כל אחד מהצדדים בעת החתימה ולהשתמש בהקלטה כראיה בפני שופט.
* הכותב הוא עו"ד העוסק בדיני משפחה.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמור.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.