אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> מיסים >> תעריף ארנונה של חניון קפץ ב-700% – ביהמ"ש התערב

תעריף ארנונה של חניון קפץ ב-700% – ביהמ"ש התערב

מאת: עו"ד לירון תורג'מן | תאריך פרסום : 26/07/2022 14:46:00 | גרסת הדפסה

עו"ד לירון תורג'מן (צילום: מיטל אזולאי, אילוסטרציה: Egor Myznik, Unsplash)

לצורך עדכון התעריף המועצה יצרה סיווג משנה בקטגוריה שיורית בצו הארנונה, מבלי לקבל את אישור השרים. בית המשפט ביטל את החיוב לאחר שקבע שהמהלך היה שגוי

חברת פרומול מנהלת מרכז מסחרי חדש יחסית באבן יהודה. במשך שנתיים היא שילמה ארנונה על החניון המקורה של המרכז בתעריף של כ-10 שקל למ"ר אך ב-2021 קפץ התעריף לכ-71 שקל למ"ר. עתירה שהגישה החברה נגד המועצה התקבלה לאחרונה. השופט אורן שוורץ דחה את עמדת המועצה שהסיווג החדש הוא "תיקון טעות" וקבע כי מדובר בשינוי אסור.  

העתירה התייחסה לחניון תת קרקעי מקורה בן שתי קומות ובשטח של בשטח של כ-3,790 מ"ר.שנמצא במרכז המסחרי "קרסו אבן יהודה" המנוהל על ידי החברה.

מאז הפעלת החניון ב-2018 ועד לשנת המס 2020 הוגדרו שטחי החניון בתת סיווג של "חניה בשטח מסחרי, מקורה או פתוחה, לצורכי הציבור לא בתשלום", תחת הכותרת "נכסים אחרים" בצו הארנונה. הגדרה זו גררה תשלום ארנונה בתעריף שנתי של 10.32 שקל למ"ר. 

בשנת 2021 שונתה הגדרת החניון ל"חניה מקורה בשטח מסחרי לא בתשלום או לשימוש פרטי", תחת הכותרת "נכסים נוספים" בסיווג המשנה "חניה בשטח מסחרי". כתוצאה מכך עלה החיוב בשנתי בארנונה לסך 71.04 שקל למ"ר. 

במסגרת העתירה טענה החברה כי העלאת תעריף הארנונה עבור שטחי החנייה בוצעה שלא כדין.

לטענת החברה, תקנות ההסדרים אוסרות על שינויי סיווג בנכס אלא אם בפועל השתנה בו השימוש, וכמו כן, רק באישור שרי הפנים והאוצר ניתן לשנות את צו הארנונה. 

החברה הוסיפה שהחלטת המועצה אף לוקה בחוסר סבירות קיצוני. העלאת התעריף בכ-700 אחוזים ביחס לתעריף הקודם, וכן העובדה שהתעריף החדש גבוה אף יותר מהתעריף המושת על חניון בתשלום, מוכיחים לטענתה את חוסר הסבירות שבחיוב החדש.

המועצה טענה מנגד כי בעבר נפלה שגגה וחניונים מסוג זה סווגו כ"נכסים אחרים", אך לאור הוראות משרד הפנים, נבדקה רשימת ה"נכסים האחרים" ונמצא כי החניונים אינם שייכים לקטגוריה זו ולפיכך נערך השינוי בצו.

בחרה בנתיב המהיר

סגן נשיאת בית המשפט המחוזי מרכז-לוד, השופט אורן שוורץ, הבהיר כי הסיווג השיורי בצו הארנונה בדמות "נכסים אחרים" או "נכסים נוספים" אינו מתקבל בעין יפה על ידי בתי המשפט והוא נועד לתכלית אחת – מניעת התחמקות מתשלום ארנונה.

הוא הוסיף כי מכלול הראיות מוביל למסקנה שיש לראות בחניון כנספח למרכז המסחרי וכמתקן אשר משרת את תכליתו העיקרית של הקומפלקס המסחרי. 

בחינת צו הארנונה לשנת 2021 מלמדת כי תחת הקטגוריה של "משרדים שירותים ומסחר" מצויים מספר סעיפי משנה שיכולים להלום את הפעילות המסחרית שמתבצעת במרכז.

לפיכך, היה ראוי לשנות בצו הארנונה את סיווג החניון ולמקמו תחת קטגוריה ספציפית של חניון בסיווג הראשי של "משרדים שירותים ומסחר", בתעריף המינימאלי. אך המועצה לא עשתה כן אלא העדיפה "לדייק" את התעריף השיורי.

השופט הוסיף כי לפי התקנות שינוי בסיווג הנכס ייעשה באישור השרים, שלא ניתן במקרה זה.

בתוך כך דחה השופט את טענת המועצה כי מדובר בתיקון טעות וכתב כי להתרשמותו, בשלב מסויים לאחר השלמת בניית המרכז המסחרי ואכלוסו נדרשה המועצה לשאלת סיווגו של החניון ומצאה לנכון לקבוע עבור החניון סיווג חדש. 

בסופו של דבר ביטל השופט את החיוב.

המועצה חויבה בשכ"ט עו"ד בסך 30,000 שקל ובהוצאות. 

  • ב"כ העותרת: עו"ד ארז גבע ועו"ד אורלי לוי
  • ב"כ המשיבים: עו"ד קרן קדמי ועו"ד דורון שגיא

עו"ד לירון תורג'מן עוסק במיסוי עירוני

** הכותב לא ייצג בתיק

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום מיסים באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום מיסים

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ