מדיניות רשות המסים בשנים האחרונות הולכת ומחמירה ולאחרונה החלה הרשות למסות נכסים וכספים שאזרחי המדינה קיבלו בירושה מקרוביהם שנספו בשואה ומוחזקים בחו"ל. עו"ד איתי ברכה קורא לרשות לגלות רגישות לנכסי קורבנות השואה וצאצאיהם.
על פי הערכות המתפרסמות ע"י גופים שונים, ישראלים רבים מחזיקים חשבונות בנק ונכסים מחוץ לישראל מבלי לדווח לרשויות המס, דבר המהווה עבירה פלילית של הפרת חובת דיווח והעלמת מס. חשבון בנק בחו"ל ובמיוחד במדינות כגון שוויץ מעלה אסוציאציה של העלמת מס והסתרת כסף, ולמרות זאת, ישנם מקרים רבים בהם מחזיקי החשבון אינם עברייני מס כלל, בטח שלא באופן מכוון.
לייעוץ בנושא מיסוי
עורך דין דיני מיסים
בשנים האחרונות אנו נחשפים למקרים רבים של ישראלים המחזיקים חשבונות ונכסים בחו"ל אותם קיבלו בירושה מקרוביהם שנספו בשואה והעבירו כספים לבנקים במדינות בטוחות יותר כגון שוויץ, על מנת להבטיח את הכסף שצברו בעבודה קשה במהלך חייהם. היורשים הם ישראלים נורמטיביים המשלמים מס כחוק בישראל אלא שבעקבות רפורמת המיסים שנכנסה לתוקף בשנת 2003 ומחייבת בדיווח על חשבונות ונכסים בחו"ל וכן תשלום מס בגין הרווחים המופקים, הפכו אלו לעברייני מס בישראל.
מדינת ישראל גילתה ערנות למצב זה ובעקבות כך פרסמה בשנת 2005 את נוהל גילוי מרצון במסגרתו יכול מחזיק חשבונות בנק ונכסים בחו"ל – שלא דיווח עליהם לרשות בישראל – לפנות לרשות מרצונו החופשי, לדווח על מחדלו ולשלם את המס המלא. בתמורה נהנה הפונה מחסינות מהעמדה לדין פלילי והכשרת הכספים והנכסים.
"מכרה הזהב המיסויי"
עם השנים, ולאחר שצברה הרשות ניסיון רב בטיפול בתיקים מסוג זה וגילתה את "מכרה הזהב המיסויי", הקשיחה הרשות עמדותיה עד אשר באחרונה החלה לדרוש מס לא רק על הרווחים שהופקו בחשבונות, אלא גם על קרן הכספים עצמה, אף במקרים בהם על פניו קרן הכספים המקורית היתה פטורה ממס.
לחלופין, דורשת הרשות מסמכים ואישורים המוכיחים באופן וודאי את מקור הכסף הן של היורש והן של המוריש ובמידה שנתקבלו הוכחות ומסמכים המניחים את דעתו של פקיד השומה באופן ודאי, אזי ניתן הפטור המיוחל מהמס על הקרן. יצוין כי המדובר כיום במקרים נדירים יחסית.
דרישתה זו של הרשות יוצרת לעיתים קרובות בעייתיות רבה בכל הנוגע לחשבונות הבנק אשר נתקבלו בירושה בידי צאצאים של קורבנות השואה, שכן מדובר בחשבונות עתיקים מאוד (עשרות שנים) וקיים קושי אמיתי בשחזור מסמכים המעידים על מקור הכסף ועל כך שאינו חייב במס בישראל. במצב דברים זה נוצרת מציאות אבסורדית לפיה כספיהם של הנספים בשואה ממוסים באופן לא הוגן מצד הרשות.
משרדנו נדרש לסוגיה זו מספר רב של פעמים וכך, פיתחנו מנגנון ייחודי באמצעותו אנו מאתרים מסמכים שונים המסייעים לניהול ההליך. עבור מצבים קשים יותר של חוסר יכולת בשחזור מסמכים פיתחנו שיטות ייחודיות אשר יש בהם כדי להביא לסיומו של ההליך אל מול הרשות בפטור ממס על הקרן במקרים שכאלה למרות חוסר היכולת להציג מסמכים. עם זאת, לצערנו, מגמתה של הרשות אינה משתנה בעניין ובתיקים רבים, בהם לא נעשה שימוש במנגנונים ייחודיים אלו, גובה רשות המיסים מס על הקרן ובכך בעצם מחייבת במס כספים אשר הופקו במקור טרם קום המדינה.
אנו מבקשים לקרוא מכאן אל הרשות בדרישה לגלות רגישות למקרים מסוג זה ולהבין כי גם ללא הוכחות ודאיות, עדיין מדובר בכספם של נספים ומכאן גם הקושי להוכיח זאת ועל-כן, אין קרן הכספים חייבת במס בישראל בשום אופן!
* עו"ד איתי ברכה, שותף מנהל מחלקת גילוי מרצון במשרד עורכי הדין ברכה, סיון ושות' העוסק בתחום המיסים.
** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.