בית המשפט המחוזי הפך החלטה של ועדת הערעורים שדחתה את תביעת החיילת. בפסק הדין נקבע כי יש קשר בין תנאי השירות הקשים מאוד שכללו שעות ממושכות מול מסכים ירוקים לבין מחלתה
בית המשפט המחוזי קיבל לאחרונה ערעור שהגישה צעירה ששירתה כתצפיתנית על החלטת ועדת הערעורים לפי חוק הנכים שלא הכירה בקשר בין תנאי השירות לבין מחלת העיניים ממנה היא סובלת. השופטים קבעו כי תנאי השירות שכללו ישיבה ממושכת מול מחשב ללא יכולת להסיר את העיניים מהמסך גרמו להתפרצות המחלה.
החיילת לשעבר, ילידת 1989, התגייסה ב-2007 בפרופיל 97. לאחר הגיוס שירתה כתצפיתנית. העבודה מול המסך התבצעה במשמרות בנות 4-6 שעות לאחריהן ניתנו 6 או 8 שעות מנוחה. פעמים רבות היא נדרשה לשבת אף מעבר לשעות אלה בשל מחסור בכוח אדם. כמו כן, השהות בבסיס הסגור התבצעה בתקופות של שלושה שבועות ברצף.
הצעירה סיפרה כי החלה לסבול מבעיות ראייה וכאבי ראש כשלושה חודשים לאחר הגעתה למוצב. במרץ 2008 קיבלה פטור שאפשר לה מנוחה של רבע שעה בכל שעה עגולה. כעבור שנה הועברה לתפקיד אחר בשל חולשה במיקוד הראייה בשתי העיניים והעדר ראיית עומק מלאה. היא שוחררה מהשירות בפרופיל 24.
לאחר שחרורה היא הוכרה על ידי קצין התגמולים כנכה בתחום הנפש ובתחום האלרגיה ונקבעו לה 22% נכות.
היא תבעה גם הכרה בליקוי הראייה אך קצין התגמולים דחה את תביעתה. ערר שהגישה לוועדת הערעורים נדחה אף הוא. הוועדה קבעה בין היתר שהיא לא הוכיחה מאיזה חודש עד איזה חודש שירתה כתצפיתנית ואת היקף השעות בהן נדרשה לשבת מול מחשב. עוד נקבע כי אין אסכולה רפואית ידועה התומכת בקשר בין מחלת העיניים לבין תנאי שירותה.
בערעור לבית המשפט המחוזי הדגישה הצעירה את תנאי שירותה הקשים וסיפרה כי מפקדיה לא כיבדו את הפטורים שניתנו לה וכך נפגעה ראייתה.
קצין התגמולים טען מנגד כי הליקוי שממנו סובלת הצעירה ניתן לתיקון מלא והוא תולדה של מצב מבני שאינו קשור לשירותה הצבאי.
ישיבה ממושכת מול מסכים
השופטת עינת רביד מבית המשפט המחוזי בתל אביב קיבלה את הערעור. היא הבהירה כי גם אם דרך המלך להוכחת קשר סיבתי רפואי בין תנאי השירות לבין המחלה היא באמצעות אסכולה רפואית, ניתן להוכיח את הקשר הסיבתי גם בדרכים אחרות.
במקרה זה המערערת עמדה בנטל להוכיח כי מחלתה נגרמה עקב השירות הצבאי. בין היתר הוכח כי שירותה כלל ישיבה ממושכת מול מסכים. ״מדובר בתנאי שירות קשים מאוד, כאשר המאמץ מרוכז בעיניים למול המסכים "הירוקים"״, כתבה השופטת.
עוד ציינה השופטת כי הוכח שהתסמונת ממנה היא סובלת אופיינית למי שעובדים מול מסך שעות רבות. יתר על כן, ישיבה מול מסכים של תצפיתנית אינה דומה מבחינת הריכוז והפעלת העיניים לישיבה נינוחה לצפייה בתוכנית טלוויזיה ואפילו לא לישיבה מול מסך מחשב בעבודה רגילה.
זאת ועוד, ניכר מחוות הדעת שהוגשו בתיק כי למערערת הייתה נטייה לחולשה בעיניים והצפייה במסכים הוציאה את המחלה מהכוח אל הפועל.
קצין התגמולים חויב בהוצאות בסך 20,000 שקל.
השופטים שאול שוחט ונפתלי שילה הצטרפו לפסק הדין.
- ב״כ המערערת: עו"ד לילך אקרמן
- ב״כ המשיב: עו"ד אורן גולדברג
עו"ד שרון מאירי
עוסק/ת ב-
צבא ומשרד הבטחון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.