אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> דיני משפחה >> ״לזכרה של שירה בנקי״: לסבית תוכר רטרואקטיבית כאם בתה בת ה-15

״לזכרה של שירה בנקי״: לסבית תוכר רטרואקטיבית כאם בתה בת ה-15

מאת: עו"ד גיא אטיאס | תאריך פרסום : 06/05/2018 10:06:00 | גרסת הדפסה

עורך דין משפחה, ״לזכרה של שירה בנקי״: לסבית תוכר רטרואקטיבית כאם בתה בת ה-15אילוסטרציה: Maria Dubova, www.123rf.com

בית המשפט קיבל את תביעת הילדה להכריז על בת הזוג של אמה הביולוגית, המגדלת אותה מאז היוולדה, כאם נוספת. השופט הקדיש את פסק הדין לנערה שנרצחה במצעד הגאווה ב-2015.

נערה שנולדה מתרומת זרע לשתי אימהות המנהלות קשר זוגי מזה כ-16 שנה ביקשה ב-2017 לרשום גם את האם הלא ביולוגית כאמה. השופט ארז שני קיבל לאחרונה את בקשתה והוציא צו הורות פסיקתי רטרואקטיבי מיום הלידה. בכך הוא דחה את דרישת היועץ המשפטי לממשלה להפנות את השתיים להליכי אימוץ.

בתביעה התבקש בית המשפט להורות שבת הזוג תירשם כאמה של הקטינה ללא צורך בתסקיר סעד. כמו כן, התובעות ביקשו שהרישום ייעשה מיום לידתה של הקטינה.

היועץ המשפטי לממשלה התנגד למתן צו הורות פסיקתי ללא קבלת תסקיר סעד. בין היתר הוא ציין שבין בנות הזוג אין שיתוף כלכלי, שלא הוכיחו שרכשו את הזרע במשותף ואין וודאות באשר לעתיד הקשר ביניהן.

הוא ביקש להורות לבנות הזוג להביא ראיות אודות קיומה של מערכת זוגית ביניהן והבהיר שלעמדתו צו הורות פסיקתי הוא קונסטיטוטיבי ולא דקלרטיבי, כלומר חל מהמועד בו ניתן ולא רטרואקטיבית.  

עוד הבהיר היועץ המשפטי כי לשיטתו ראוי כי מקרים מעין אלה יטופלו בדרך של הוצאת צו אימוץ.

״מה זה משנה מי שילם?״

השופט ארז שני מבית המשפט למשפחה בתל אביב קיבל את התביעה במלואה. הוא ציין בפתח דבריו כי ברירת המחדל היא להיענות לרצונו של אדם המבקש לרשום הורה נוסף שמשמש כהורהו שנים רבות.

הוא הזכיר את דבריה של השופטת ארבל בדבר ״הזכות האנושית לכל אחד לכתוב את סיפור חייו״. לדבריו, לא ניתן לכפור ברצונה של הילדה כי בת הזוג תירשם כאמה הנוספת, אף אם מטרותיה ״אידיאולוגיות״ ולא רק רגשיות.

במקרה זה לדבריו, אין מחלוקת שהילדה חיה עם אמה הביולוגית ובת זוגה מיום היוולדה. זאת ועוד, ניכר שיש בין הילדה לבת הזוג ״את אותו מגע פיזי המתאפיין בין הורה לילדו״.

השופט הדגיש שהפסיקה ״נטשה״ את הצורך לכפות הליכי אימוץ על צדדים המבקשים צו הורות פסיקתי. לדבריו, אין קשר בין הליכי אימוץ לבין מקרה זה בו שתי הנשים לא לקחו את הקטינה מהורים אחרים אלא הביאו אותה לעולם בתרומת זרע. בנסיבות אלה, גם אין צורך בקבלת תסקיר ודי בכך שהילדה ובנות הזוג רוצות שלושתן ביחסים ההדדיים.

״אין גם שום טעם לתהות האם יישאר הזוג יציב, שכן גם לאחר שש עשרה שנה, בדיוק כמו זוג הטרוסקסואלי, איש אינו יכול לחתום בוודאות על המשכו של הקשר״, כתב.

השופט הוסיף כי אינו מבין מה זה משנה מי שילם עבור הזרע והאם הייתה כוונה להורות משותפת. השאלה האם ראוי אדם לצו הורות פסיקתי תלויה בשאלת טובת הקטין ובחינת המציאות הנוכחית ביניהם, כתב. עוד התקשה השופט להבין מה להפרדה רכושית ולהורות משותפת שכן גם זוגות הטרוסקסואליים בוחרים מסיבות שונות לא לחיות בשיתוף כלכלי.

בשאלת מועד תחולת צו ההורות כתב השופט כי מדובר בשאלה שבשיקול דעת ובמקרה זה יש להחילו רטרואטיבית מאחר ששבת הזוג הייתה נוכחת כהורה מיום לידתה של הקטינה.

״משנטענה בכתב התביעה טענה כי בנסיבות של הקטינה לרצונה בהגשת הבקשה טענות הומופוביות כאלה ואחרות בהן נתקלה, לו יהא גם פסק-דין זה אבן וגל-עד לזכרה של שירה בנקי עליה השלום״, סיכם.

  • שמות ב״כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד גיא אטיאס עוסק/ת ב- דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
4

תוספת לתגובה 3

התוספת המיותרת שהוסיף השופט, כי הואר מקדיש את פסק הדין לרצח שירה בנקי, מהווה גילוי-דעת נדיר - פסול ומיותר - של שופט בישראל, על השקפתו הפוליטית. קל לדעת מה תהיה התגובה של השמאל בישראל, אם מחר יכתוב שופט כי הוא מקדיש את פסק הדין לזכר התנחלות פלונית שנעקרה ממקומה. או-אז נשמע את כל היבבות הרגילות על הרס הדמוקרטיה ועל הפגיעה הזדונית בשלטון החוק בישראל. על תוספת זו ראוי שהשופט יועמד לדין משמעתי.
3

האקטיביזם השיפוטי מוסיף להיות במירעו

לכל הנפתולים המשפטיים הללו, יציר דמיונם הפורה של שופטים הסבורים כי הגאונות היא מנת-חלקם הבלעדית, אין בסיס חוקי. יתר על כן, שינויים כה מפליגים חייבים להיעשות רק לאחר דיונים מעמיקים בכל המשמעויות שלהם - חברתיים, דתיים (כן, גם לדת יש משמעות עדיין, למרות כל מיני חילוניים ובהם גם שופטים חסרי אחריות), פסיכולוגיים, פסיכיאטריים, סוציולוגיים, משפטיים, דמוגרפיים ועוד. אך בתי המשפט בועטים בכל אלה, ושופטים מצטטים אלה את אלה כאילו היו מקור התבונה הבלעדי ביקום. אשם גם היועץ המשפטי לממשלה, שאינו מערער על פסיקות חסרות אחריות כאלו.
2

אם נותרו זוגות "רגילים" בעולם?

העיתונות ובתי המשפט מעוסקים ללא הרף בכל הנטיות המיניות הקיימות בעולמנו. תמיהה היא אם נותרו פה ושם גם זוגות רגילים? [איני מעז לכתוב: "נורמליים"...
1

אביקו חכם חכם

פשטות=גאונות. מילותיו של השופט פשוטות וברורות בסוגיה כלכך מורכבת
1
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום דיני משפחה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום דיני משפחה
ייפוי כוח מתמשך – תכנון חכם לעתיד טוב
עו"ד אביגין שיינין | צילום: מומי ריעני
המדריך להורים גרושים בימי קורונה
עו"ד עדי חן | צילום: אוראל כהן

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ