אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תחום >> בן ממשיך במשק חקלאי

בן ממשיך במשק חקלאי

מאת: יעל פרי, עו"ד | תאריך פרסום : 14/12/2010 12:00:00 | גרסת הדפסה

מבוא - מיהו בן ממשיך?

על פי ההגדרה, מדובר בבן אחד בלבד (או בנכד אחד) המחזיק בנחלה בעצמו או מכוח התחייבות בלתי חוזרת של הוריו או מכוח ירושה במשק חקלאי. הבן הממשיך הוא הבן שבונה את ביתו בחלקה שליד בית הוריו, מעבד את המשק יחד עם הוריו, ולאחר פטירת הוריו הוא יהיה הוא לבעל הנחלה במקומם.

האם ניתן למנות  יותר מילד אחד כבן ממשיך?

מטרתו של מנהל מקרקעי ישראל היא לשמר את היחידה החקלאית כיחידה אחת שלמה שאינה ניתנת לחלוקה או לפיצול. הרעיון העומד מאחורי החלטה זו היא שימור המשק החקלאי והגשמת ייעודו ככזה, לפיכך המדיניות הרווחת הינה למנוע את פיצולו של המשק, ומשכך המשק מועבר לבן אחד (ובן/ת זוגו) קרי הבן הממשיך.

מהו החוזה המשולש?

החוזה המשולש מסדיר ברוב המושבים בארץ את מערכת היחסים בין חבר המושב, מנהל מקרקעי ישראל והסוכנות היהודית, והוא מגדיר את מצב הזכויות הנהוג במשקים. הצדדים לחוזה המשולש הינם שלושה כדלקמן:
א. מנהל מקרקעי ישראל, המהווה את הבעלים של המשקים החקלאיים.
ב.הסוכנות היהודית – אשר הינה הגוף אשר שוכר את המשקים החקלאיים ממנהל מקרקעי ישראל והוא מהווה את הגוף המיישב.

ג.המושב/האגודה – הגוף אשר מעביר את הזכויות במשקים החקלאיים לחברי האגודה.

מהו ההסכם הדו צדדי?

חוזה תלת שנתי הנכרת בין מינהל מקרקעי ישראל לאגודה.

האם יש הבדל בעת מינוי בן ממשיך בסוג החוזה החל על המשק?

כאמור, החוזה החל על המשק מסדיר את מערכת היחסים של חברי האגודה והיכולת שלהם למנות בן ממשיך ו/או להוריש את המשק. כל חוזה מגדיר בצורה שונה מה דרך מינויו של בן ממשיך ולפיכך יש חשיבות מכרעת לסוג החוזה החל על המשק.

כיצד ממנים בן ממשיך?

על הורי הבן הממשיך, בעלי המשק, להגיש בקשה לאגודה, לסוכנות היהודית ולמנהל מקרקעי ישראל למנות את הבן שנבחר להיות הבן הממשיך. יצוין, כי רישום זכויותיו של הבן הממשיך במנהל מקרקעי ישראל כבעלים של המשק מתאפשר רק לאחר פטירת הורי הבן הממשיך.

האם הבן שומנה כבן ממשיך הוא בעל הזכויות במשק?

זכויותיו הקנייניות של הבן הממשיך במשק מוסדרות לאחר פטירת הוריו. כלומר, טרם פטירת ההורים, לבן זכויות המוענקות לו על ידי הוריו ואין הן זכויות קנייניות. לפיכך לשם הדוגמא , הבן הממשיך לא יוכל למכור את המשק אלא רק לאחר פטירת הוריו. יחד עם זאת, משמונה הבן כבן ממשיך למשק , ניתן יהיה למנוע מההורים למכור את המשק ללא הסכמת הבן הממשיך ו/או פיצוי הולם לבן הממשיך. יחד עם זאת, ניתן להעביר את הזכויות במשק לבן עוד בחיי ההורים בהתאם לקריטריונים שנקבעו על ידי מנהל מקרקע ישראל.

האם ניתן לבטל את מינוי הבן הממשיך?

זכויות הבן הממשיך ניתנות לרישום כדין רק לאחר פטירת הורי הבן הממשיך. לפיכך, עד לפטירת הורי הבן הממשיך, מינויו של הבן הממשיך הינה התחייבות לתת מתנה. התחייבות זו מחייבת מסמך בכתב. במקרים מסוימים, הקבועים בדין, הורי הבן הממשיך יוכלו לחזור בהם מהתחייבות זו ולבטל את מינוי הבן הממשיך.

האם ניתן להוריש את המשק?

החוזה המשולש קובע כי, חבר המושב רשאי להעביר את זכויותיו כבר רשות במשק, לאחר פטירתו לבן ממשיך בו הוא בוחר ובלבד שאותו בן אושר על ידי המושב והסוכנות על פי הנהלים והקריטריונים של מנהל מקרקעי ישראל. כאשר לא נבחר בן ממשיך בהתאם לתנאי מנהל מקרקעי ישראל, ימונה הבן הממשיך בהתאם לסעיף 114 לחוק הירושה. בהתאם לחוזה הדו צדדי הקריטריונים להורשה הינם שונים ותלויים במועד חתימת החוזה הדו צדדי.

האם יתר האחים זכאים לפיצוי ?

ניתן לראות מגמה בפסיקה לפיה, היורשים שאינם זוכים בחזקה בנחלה ולא ממונים כ"בן ממשיך" יזכו בפיצוי, וזאת בהתאם לחוזה החכירה ולסעיף 114 לחוק הירושה, לפיו, המשק החקלאי יימסר ליורש המוכן ומסוגל לקיימו, והוא יפצה את היורשים האחרים במידה ששווי המשק עולה על המגיע לו מן העזבון. (תמ"ש (תל-אביב-יפו) 25620/01 - ישמח שמואל ואח' נ' סוקול אריה)

בצורה זו מתאפשר השוויון אליו שואפים בעלי המשק להגיע בעת חלוקת עיזבונם.

יש לציין כי זכויותיהם של חברי המושבים במשקיהם משתנים ממושב למושב מאחר וההסדרים המשפטיים בנוגע לאדמות המושבים בישראל אינם אחידים, ולכן הזכויות הנלוות לכל משק תיבחנה בהתאם לחוזה החכירה שנחתם עם מנהל מקרקעי ישראל /הקרן הקיימת לישראל.


*עו"ד יעל פרי ממשרד עוה"ד יעל פרי ושות', בעלת ניסיון רב בייעוץ משפטי שוטף וייצוג משפטי בתחום דיני האגודות השיתופיות, קיבוצים (ייצוג חברי קיבוץ לרבות בעניין זכויות חברי הקיבוץ נוכח ההפרטות בקיבוצים) ובתחום המושבים (סוגיות בן ממשיך לרבות ירושה) ירושות ווצוואות, עריכת הסכמי ממון וגירושין במגזר החקלאי ועוד.
  עו"ד פרי מתמחה בתחום המשפט האזרחי- מסחרי ובכלל זה נדל"ן, חוזים, דיני עבודה, תביעות כנגד המוסד לביטוח לאומי, דיני משפחה, צוואות וירושה, נזיקין, דיני זכויות יוצרים, לשון הרע וייצוג בבתי משפט.

** כל המוצג במאמר זה הינו מידע כללי בלבד ואין בו כדי להוות יעוץ ו/או חוות דעת משפטית כלשהי. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

חוקים קשורים

שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





חיפוש עורך דין לפי עיר :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות
בתי המשפט ושיטת המשפט באיטליה
השופט הבכיר ד"ר מנחם (מריו) קליין בביהמ"ש העליון ברומא

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ