תשלום מע"מ בסמוך לעסקה
עד כה, נדרשו בעלי עסקים רבים, להוציא חשבונית מס ולשלם את המע"מ כבר בסמוך לביצוע העסקה גם אם התמורה טרם שולמה לידיהם. נשאלת השאלה, מדוע במשק שבו משום מה, השתרש הנוהג המגונה של תשלום על בסיס שוטף + 30 ולעיתים אף שוטף + 90 ויותר, לרבות תשלומים המבוצעים באיחור וללא כל הצדקה חוקית על ידי הרשויות וגופים ממשלתיים שונים, נוצר עיוות חמור לפיו, העוסקים צריכים לממן את תשלומי המע"מ עבור לקוחות, גם כשהלקוח הוא המדינה בעצמה? תופעה זו, יוצרת מצוקת אשראי חריפה ולעיתים יכולה להביא אף להתמוטטוטת של עסקים, רק בשל הפערים בין מועד החיוב במע"מ לבין מועד קבלת התמורה, שלא לדבר על מצבים של חובות אבודים בהם הקונה כלל אינו משלם לספק את התמורה ובינתיים הספק כבר שילם את המע"מ לרשויות. למרבה הצער, הנטל המשפטי המוטל על בעלי עסק להכרה בחוב אבוד, לצורך קבלת החזר המע"מ, הינו כבד ומחמיר ומחייב את בעל העסק להוכיח כי נקט בכל האמצעים החוקיים לגביית החוב, דבר שלא תמיד משתלם, נוכח סיכויי הגבייה הנמוכים.
בתיקון האחרון לחוק, יש אפוא משום בשורה גדולה בעיקר לבעלי העסקים הקטנים. במטרה לסייע ליצרנים קטנים, תוקנה הוראת שעה לפיה יצרנים שמחזורם השנתי הוא עד 1,950,000 ש"ח יוכלו לדווח על המע"מ לפי מועד חיוב על בסיס מזומן, להבדיל מהמצב עד כה שבו כבר בעת ביצוע המכר או השירות חלה החובה לשלם את המע"מ. בינתיים מדובר בהוראת שעה בתוקף לשנה מיום פרסום החוק אולם, ושר האוצר הוסמך להאריך את התקופה האמורה.
תשלום מע"מ על בסיס מועד החיוב
כמו כן, התיקון לחוק קובע כי המועד להוצאת חשבונית המס יהיה תוך 14 יום ממועד החיוב במס, בין אם מועד החיוב הוא על בסיס מזומן ובין אם על בסיס מצטבר, ומה שחשוב עוד יותר לעניננו, כי, במידה והמועד לחיוב במס בשל העסקה הוא על בסיס מזומן קונה לא ידרוש חשבונית מס קודם לתשלום התמורה או חלקה. יש בכך משום הקלה גדולה נוספת לאותם בעלי עסקים, מאחר ועובר לתיקון, חלה חובה על העוסק להוציא חשבונית מס לפי דרישת הקונה, גם אם הדרישה באה לפני התשלום. שכן, גם בעלי עסקים המדווחים על בסיס מזומן למע"מ, ושלא חייבים כאמור בתשלום המס אלא עם קבלת התמורה, נתקלו בתופעה, בעיקר מצד לקוחות שהינם גופים גדולים, שדרשו את הוצאת חשבונית המס כתנאי לביצוע התשלום ובכך עיקרו למעשה מתוכן, במידה רבה, את היתרון שקיים בדיווח על בסיס מזומן, כפי שהוסבר לעיל.
לאור התיקון האמור, מעתה, יימנע הדבר שכן, נקבע בחוק כי קונה לא ידרוש חשבונית מס קודם לתשלום התמורה, כאשר המועד לחיוב במס הוא על בסיס מזומן.
עם זאת, יש לתהות, האם הוראת החוק אינה ניתנת להתניה בהסכמה בין הצדדים, כלומר האם היא חלה גם במצבים בהם החובה להמציא חשבונית לפני התשלום הוסכמה מראש עם הספק, כחלק מהתנאים לקבלת העבודה? ובמילים אחרות האם אין ההוראה ולפיה הקונה לא ידרוש חשבונית מס קודם התשלום חלה רק במצבים שבהם ההסכם שנעשה בין הצדדים קודם לביצוע העסקה שותק בעניין זה. לדעתי הדבר אינו נקי מספקות. עדיף היה לו המחוקק היה קובע הוראה האוסרת על בעל העסק, במידה והאו מדווח על בסיס מזומן, להוציא חשבונית מס קודם לתשלום התמורה, דבר שגם היה מונע מהקונה לקזז את מס התשומות הכלול בחשבונית לפני ביצוע התשלום. כמו כן, לא נקבעה כל סנקציה בנדון, כך שלא ברור מה ניתן לעשות במקרה בו קונה מסרב לבצע את התשלום לפני קבלת חשבונית מס מבעל העסק. עם זאת, יש לקוות כי עצם קביעת ההוראה החדשה בחוק, תתרום לשינוי הנורמות הפסולות כאמור שנשתרשו במשק, ולשיפור מוסר התשלומים. מכל מקום, מעתה יהיה קשה יותר להיתלות "בתירוץ" של קבלת החשבונית מראש כאמתלא לעיכוב תשלום התמורה.
עוד בין התיקונים, נקבע כי מועד החיוב במס, בשל עסקאות שירות שמחירן הושפע מיחסים מיוחדים, או שלא נקבע להן מחיר, או שהתמורה כולה או חלקה אינה בכסף, יהיה תמיד על בסיס מצטבר (עם מתן השירות).
כמו כן, בצד ההקלות ועל מנת להילחם בהעלמת עסקאות, נקבע כי יוטל קנס בשיעור של 30% ממס התשומות שהוכר במסגרת שומה, למי שהעלים תשומות לא רשם אותן בספרים, ולא ניהל ספרים כדין, או ניהל ספרים בסטייה מהותית, וכי ערעור על הקנס יוגש לביהמ"ש המחוזי, הן על הקנס האמור והן על הקנס המוטל לפי סעיף 95(א), ובמידה והוגש ערעור, ידחה מועד תשלומם אלא אם ביהמ"ש או ועדת הערר החליטו אחרת והקנסות ישולמו בתוספת ריבית והפרשי הצמדה.
לסיכום, השינוי לחוק הינו בעיקרו מבורך, הוא בגדר הקלה משמעותית במגזר העסקים הקטנים בתחום היצרני, ויש בו כדי להקל על מצוקת האשראי של מגזר זה ולשפר את מצב תזרים המזומנים בעסק.
* עו"ד איתי הכהן, הינו בעל משרד עורכי דין, מומחה למיסוי, לרבות מיסוי נדל"ן, מע"מ, מיסוי בינלאומי, ומתן חוות דעת במיסוי ותכנוני מס, חבר פורום מיסים וצוות התגובות של לשכת עורכי הדין בנושאי חקיקת מיסים וחוזרים מינהליים של רשות המיסים, ומרצה בפורומים מקצועיים שונים בתחומי המיסוי.
** המידע המוצג במאמר הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.