באופן אבסורדי, נוהל שפורסם לאחרונה מציב בפני מבקשי העלייה דרישות בלתי אפשריות שמנוגדות לחוק ולהיגיון
למי שלא עוסקים בתחום ההגירה כותרת הטור נשמעת לא אפשרית. מה זאת אומרת, ישראל לא רוצה עולים חדשים? הרי אנחנו במצב מורכב וקשה, יהודים רבים סובלים מגילויי אנטישמיות ברחבי העולם, ומדינת ישראל בוודאי מושיטה את ידיה כדי לקבל בחום כל עולה תחת חוק השבות. אז זהו, שלא.
בזמן שישראל נלחמת את אחת המלחמות הקשות ביותר מאז הקמתה, מצא לנכון משרד הפנים לפרסם גרסה חדשה לנוהל שמטרתו לאפשר לזכאי שבות להגיש בקשת עלייה בישראל. הנוהל החדש לא רק מקשה בצורה משמעותית על הגשת הבקשות לעלייה, אלא שהוא ממש סותר את חוק השבות. לא ברור איך הנוהל הזה, בזמן הזה, נראה כמו רעיון טוב בקרב מקבלי ההחלטות.
אל הנוהל החדש, שפורסם ב-28.3.2024, מצורף כנספח שאלון שכל מבקש חייב למלא, ובו עליו להסביר כיצד העתיק כבר את חייו לישראל, על כל המשתמע מכך. עבור הקוראים שאינם בקיאים בנושא של הגירה לישראל, אסביר כי זכאי שבות שמבקשים לעלות לישראל מקבלים כמו כל אדם אחר ויזת תייר לשלושה חודשים. הוויזה הזו לא מאפשרת להם לעבוד, להקים חברה, לפתוח חשבון בנק, לשכור דירה או לקבל ביטוח בריאות. למרות זאת, משרד הפנים מבקש מהם להביא ראיות לכך שסיימו את קשרי עבודתם בחו"ל. כמו כן, הם מתבקשים למלא פרטים לגבי מקום עבודתם בישראל – אף שעל-פי חוק אסור להם לעבוד.
זאת ועוד, משרד הפנים מבקש ראיות לכך שהילדים של זכאי שבות עזבו את מקומות לימודיהם בחו"ל, ונרשמו למסגרות חינוך בישראל – ואני מזכירה, זאת אפילו לפני שהבקשה שלהם נבדקה, וממילא טרם אושרה. הדרישה שילדים יעזבו מסגרות לימוד לפני שקיבלו מעמד כלשהו בישראל, תוך פגיעה ברציפות לימודיהם, עומדת בסתירה לאמנה בדבר זכויות הילד, עליה ישראל חתומה. שלא נדבר על היגיון בסיסי.
לזה מצטרפות דרישות בלתי סבירות נוספות, כגון פתיחת חשבון בנק (דבר שלא מתאפשר בישראל עם אשרת תייר).
מה עומד מאחורי הנוהל?
במשרד הפנים החליטו כי הם מעוניינים שזכאי שבות יגישו את בקשות העלייה שלהם טרם ההגעה לישראל. זאת בניגוד גמור לחוק השבות עצמו שבסעיף 3(א') קובע כי "יהודי שבא לישראל, ולאחר בואו הביע את רצונו להשתקע בה, רשאי, בעודו בישראל, לקבל תעודת עולה".
עדיין קיימת אפשרות להגיש בקשות עליה באמצעות הסוכנות היהודית או ארגון נפש בנפש מחו"ל, וזה מה שמשרד הפנים רוצה שזכאי השבות יעשו. מה שלא נלקח בחשבון זה שבהגשות דרך הסוכנות ונפש בנפש ישנם עיכובים משמעותיים, העדר מענה ממושך, ולזכאי השבות אין למי לפנות. ואם זה לא מספיק, ישנם מקרים שבהם ארגון נפש בנפש מודיע שלא יטפל בתיק, ומפנה זכאי שבות להגיש את הבקשה בישראל.
מדינת חפצת חיים לא יכולה בעת הזו לוותר על זכאי שבות שרוצים לבוא לכאן, לחיות כאן, לחזק את המדינה ולתרום לה. לצערי, זה בדיוק מה שהנוהל הזה עושה. משרד עורכי-דין דקר, פקס, לוי פנה בנושא לשר הפנים, משה ארבל, ולמנכ"ל משרד הפנים, רונן פרץ, בתקווה שהאבסורד הזה יתוקן בהקדם.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.