עס"ק 70/05 ארגון עובדי בנק המזרחי המאוחד נגד בנק המזרחי המאוחד בע"מ
בית הדין הארצי לעבודה קבע, כי הנהלת הבנק אינה רשאית להציע תכניות פרישה חד צדדיות העלולות להתפרש כאיום על העובד לפיו אם יישאר מיוצג ע"י ארגון העובדים, הוא יינזק. כמו כן, נקבע כי עניין תנאי הפרישה של מועמדים לפיטורים בפיטורי צמצום הוא נושא להכרעה בהליך הבוררות ע"פ חוקת העבודה החלה על הצדדים.
ההסכם הקיבוצי החל על הצדדים מכיל מנגנון ליישוב חילוקי דעות, לפיו במקרים בהם הארגון מתנגד לפיטורי עובדים, בהתקיים תנאים מסוימים, תועבר המחלוקת להליך בוררות.
מנגנון זה, נועד מחד לרסן את כוחה של הנהלת הבנק לפטר עובדים באופן חד-צדדי, ומאידך, לאפשר לבנק לפטר עובדים בהתאם לצרכיו העסקיים ולשמור ככל הניתן על שקט תעשייתי.
נקבע, כי כאשר מדובר בפיטורי צמצום, יש לראות בהליך הבוררות כחל הן על עצם פיטורי עובדים שלא קיבלו את הצעת הנהלת הבנק לפרישה מרצון, והן על תנאי הפרישה שלהם. זאת, כיוון שהאיזון בין האינטרס של העובדים לביטחון תעסוקתי, ולזכותם להתקיים בכבוד לבין הפרורגטיבה הניהולית של המעביד, מחייב התייחסות גם לתנאי הפרישה של העובדים על מנת להשלים את הליך הפיטורים בסבירות, מדתיות ובתום לב.
בנוסף, נקבע כי יש לראות בהצעתה החד-צדדית של ההנהלה לתכניות פרישה משופרות לעובדים, משום העדפה פסולה החותרת תחת סמכותו של ארגון העובדים כגוף המייצג את עובדי הבנק.
בהקשר זה, נקבע כי ניתן לאמץ את העקרון שקבע בית המשפט האירופי לזכויות האדם, לפיו אין להפלות בין חברי ארגון עובדים לבין עובדים שאינם חברים בארגון, ולאסור גם על הפליית עובדים המקבלים את מרות הארגון ופועלים בהתאם לעמדתו.
עס"ק 70/05 ארגון עובדי בנק המזרחי המאוחד נגד בנק המזרחי המאוחד בע"מ
למדור עבודה
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.