אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> חוקתי ומנהלי >> שלא תעזו לפגוע בבג"ץ

שלא תעזו לפגוע בבג"ץ

מאת: עו"ד משה אלוני | תאריך פרסום : 03/02/2020 14:16:00 | גרסת הדפסה

עו"ד משה אלוני

לאחרונה נשמעות קריאות מצד אישי ציבור מהקואליציה לשנות את מבנה בג״ץ ולקצץ את סמכויותיו. שמירה על שלטון החוק מחייבת להתנגד לכל מהלך מעין זה. דעה

״הגיליוטינה״ הגיעה בתקופה האחרונה גם לבית המשפט הגבוה לצדק בירושלים. אנשי קואליציה מנסים לקדם את ״חוק ההתגברות״ שיפסול את סמכויותיו של בג״ץ וימנע ממנו לבקר החלטות של הכנסת או הממשלה. מדובר במהלך המנוגד לעקרון הפרדת הרשויות שעלול לקדם את ישראל לעבר משטר טוטליטרי.  

בג״ץ הוא אחד המוסדות החשובים, אם לא החשוב ביותר, של מערכת המשפט במדינת ישראל ואחד היסודות האיתנים ביותר של המשטר הדמוקרטי במדינה.

ביקורת שיפוטית

ידוע כי עם הופעת החלטה של בג״ץ נשמעות מיד קריאות איך הוא "מעז" להתערב בהחלטות של הכנסת או של הממשלה. ואולם, בג״ץ והחלטותיו מותקפים לאחרונה על ידי אנשי מפתח בשלטון המאיימים לשנות את מהותו ומבנהו ואף להחליפו.

מבקרי בג״ץ מסרבים להבין שמוסד זה (כפי שהוא קיים ברוב ארצות העולם) מטרתו להעביר תחת שבט בקרתו השיפוטית, בין היתר, גם מהלכים של הרשות המחוקקת והמבצעת, כולל החלטות של הכנסת והממשלה. אנשים אלה סבורים שהכנסת והממשלה "קדושות" ואיש אינו יכול או צריך למתוח ביקורת שיפוטית עליהן. והרי זהו בעצם תפקידו העיקרי של בג"ץ.

הרעיון שהכנסת והממשלה יכולות לעשות ככל העולה על רוחן ועל ידי כך לפגוע לעיתים פגיעה אנושה בזכויות קיימות, וזאת ללא כל פיקוח שיפוטי עליהן, מוטעה בעיקרו.

חוק יסוד השפיטה

אל מול אותן קריאות של תומכי חוק ההתגברות ראוי לציין שעל פי חוק השפיטה, המבסס את עצם קיומו של בג"ץ, בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט גבוה לצדק מוסמך לתת צווים לרשויות המדינה, לרשויות מקומיות, לפקידיהן ולגופים ולאנשים אחרים הממלאים תפקידים ציבוריים על פי דין.

בין היתר, החוק מסמיך את בג״ץ לתת צווים על שחרור אנשים שנעצרו או נאסרו שלא כדין ולתת צווים לבתי משפט או לגופים בעלי סמכויות שיפוטיות.  

סעיף נוסף בחוק מסמיך את בג״ץ לדון ״בעניינים אשר הוא רואה צורך לתת בהם סעד למען הצדק ואשר אינם בסמכותו של בית משפט או של בית דין אחר."

מבחן בג״ץ

כיום כמעט כל החלטה שעומדת להתקבל על ידי גוף שפועל על פי חוק מעוררת שאלה מה תהא החלטתו של בג"ץ לגביה אם תוגש עתירה. תופעה זו זכתה בקרב משפטנים למושג "מבחן בג"ץ".

מובן כי החלטות בג״ץ עלולות לעורר ביקורת, מימין ומשמאל. אם הביקורת נשמעת בצורה מכובדת ומנומסת (ולא מאיימת) היא ראויה להישמע. אך אין לאפשר מצב בו המוסד החשוב הזה יפעל תחת איומי הכחדה.

תפקידו להתערב

קיומו של בית המשפט הגבוה לצדק, בצורתו הנוכחית, הוא כל כך חשוב, עד שיש להילחם בתוקף בכל קריאה לשינוי סמכויותיו או ביטולן כמפקח שיפוטי על רשויות המדינה, רשויות מקומיות,  גופים ואנשים, הממלאים תפקידים ציבוריים  על פי דין.

אותם נציגי הקואליציה מקימים קול צעקה על כל התערבות של בית המשפט הגבוה לצדק כ"התערבות" פסולה במעשיהם של גופים שנבחרו כחוק, למשל הממשלה או הכנסת. והרי זה בדיוק תפקידו של בג״ץ והוטל עליו בחוק למנוע מעשים פסולים של הרשות המבצעת או המחוקקת.

מכאן צריכה להישמע הקריאה: "אל תעזו לפגוע בבית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ!״. סביב קריאה זו אמורים להתאגד כל אלה שהדמוקרטיה הישראלית ושמירה על זכויות האדם יקרים ללבם.

* עו״ד משה אלוני עוסק במשפט פלילי 

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום חוקתי ומנהלי באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום חוקתי ומנהלי
כאן תיסגר בקרוב לשכת עורכי הדין של ישראל
עו"ד אורן וינברג | צילום: יוסי שלו

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ