מסרונים תכופים מדי לטלפון של האישה ממספר לא מוכר גילו לבעל שאשתו מנהלת קשר רומנטי עם גבר אחר. עולמו של הבעל חרב עליו. הילדים, העסק המשותף - הכל עמד להתמוטט: חרבות צוחצחו ונראה כי ניתן האות לפתוח בהליך גירושין רווי נקמנות וכאב. אבל אז הפתיע הבעל וביקש לעצור הכל: הוא לא מעוניין במלחמה, ועורכת הדין שהגיע אליה אמנם מתמחה בגירושין, אבל לא מהסוג הרגיל.
מטרת שיטת ה"גירושין בשיתוף פעולה" היא לסייע לבני הזוג לדון בענייני הגירושין מחוץ לכותלי בית המשפט ובהסכמה הדדית, תוך הסתייעות בעורכי-דין ותמיכה מרבית. השיטה מבוססת על הסכמה כתובה, לפיה בני הזוג לא פונים לבית המשפט במהלך ההליך, ומאפשרת להם לקבל את ההחלטות הנכונות בצורה פתוחה, הוגנת ומכובדת, ללא לחץ ודרמות מיותרות.
לטובת הילדים
עורכי הדין המלווים את בני הזוג עברו הכשרה מיוחדת לשיטה ותפקידם לסייע לבני הזוג להתדיין ביניהם. עורכי הדין נבחרים לתהליך בשל הגישה המתונה והסובלנית שלהם ומשתפים פעולה אחד עם השני, מתוך הבנה משותפת שהסכם טוב הוא הסכם ששני הצדדים מרוצים ממנו.
דגש רב מושם על בניית יחסים הוריים תקינים לאחר הגירושין, לטובת הילדים ולמענם. השיח בשיטת ה"גירושין בשיתוף פעולה" הוא מרחב משרה ביטחון, המאפשר להיעזר גם ביועצים מקצועיים מתחום הטיפול והפיננסיים, כולל פסיכולוג ילדים, על מנת לספק תמיכה מירבית לבני המשפחה. התהליך מאפשר "תפירה" של הסכם ייחודי לכל משפחה בהתאם לצרכים שלה.
בשבחי הגילוי המלא
כחלק אינטגרלי מהתהליך, מתחייבים בני הזוג לגילוי כלכלי מלא ונבחנים כל הפתרונות הכלכליים האפשריים, מתוך שאיפה לשמור על נכסי המשפחה.
נכון, זה קצת דומה לגישור. שני התהליכים נעשים באווירה נעימה ומטרתם להגיע להסכם מחוץ לכותלי בית המשפט. יחד עם זאת, בגישור מחויב המגשר לניטרליות, ולכן אינו יכול לייעץ לצד זה או אחר, דבר העשוי להוות קושי עבור צד "חלש" בתהליך, שמחפש עזרה בתהליך ותמיכה.
הנקודה הזאת מייחדת את השיטה לעומת גישור: לכל צד ליווי משפטי צמוד כחלק מהתהליך, וניתן להסתייע גם בצוות מקצועי עבור מקרים קשים יותר, כמו חוסר עצמאות כלכלית של אחד הצדדים, חוסר הבנה בניהול כספים, חוסר בטחון, חוסר מידע משפטי, חשדנות, בגידה ואי יציבות רגשית. הצוות המקצועי יספק תמיכה ומידע שיסייעו לצד ה"חלש" להרגיש מוגן ולקבל החלטות בסביבה תומכת בדרך להסכם.
פתרונות כוללים
העלויות של גירושין בשיתוף פעולה תהיינה, בדרך כלל, זולות בהרבה מהתדיינות משפטית. ההליך גם קצר בהרבה מהתדיינות משפטית, שעלולה להימשך שנים. ככל שהתקשורת בין בני הזוג בתהליך תהיה פתוחה וזורמת, כך ההליך יהיה קצר ויעיל יותר.
בסיוע יועצי גירושין מתחום הטיפול, הצליחו בני הזוג מלמעלה להתגבר על משבר הבגידה ולתקן את היחסים גם אם לא לשקמם. הם התגרשו בשיתוף פעולה, באווירה מכובדת ועניינית, והגיעו להסכם ייחודי, שלא ניתן היה להגיע אליו בבית משפט: העסק נשאר ברשות הבעל, והאשה הסכימה לשחרר כספים משותפים לטובת בעיית תזרים מזומנים נקודתית בעסק. קרן כספית מיוחדת הוקמה על מנת שהאישה תוכל לפתח עסק משלה. שניהם זכו בביטחון כלכלי ובשקט נפשי ובנו ערוץ תקשורת חדש, המאפשר להם להמשיך לתפקד יחד כהורים. את בר המצווה לבנם הם יחגגו יחד. סיפור, שהיה יכול להימשך שנים בבית המשפט ובבית הדין הרבני, הסתיים תוך חודשים ספורים ובעלויות כספיות נמוכות.
*הכותבת היא עו"ד בתחום המשפחה ומגשרת.
**המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
למדור: דיני משפחה
אתר המשפט הישראלי פסקדין
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.