חייל ששירת באשדוד נתקף פאניקה ממתקפת טילים, עם פרוץ מבצע "עופרת יצוקה". שופט הכיר בסכיזופרניה וב-OCD שפיתח כקשורות לאירוע
למרבה הצער, כיום רוב הישראלים מורגלים בנפילות רקטות ואזעקות "צבע אדום". אלא שעבור צעיר שעם גיוסו לצה"ל, בתקופת מבצע "עופרת יצוקה", חווה מתקפת טילים סמוך לבסיסו, היה זה אירוע מבהיל ביותר. לטענתו כתוצאה מכך הוא פיתח סכיזופרניה והפרעה טורדנית-כפייתית (OCD). מחלות אלה הוכרו לאחרונה בוועדת ערר לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום) בבאר שבע, בראשות השופט (בדימוס) ברוך אזולאי, כנכות בצה"ל.
המערער התגייס לצה"ל באוגוסט 2008 עם פרופיל 97. לאחר שעבר טירונות שובץ בבסיס חיל הים באשדוד, בתפקיד עוזר קצין אג"ם. חודשים ספורים לאחר מכן, בדצמבר 2008, פרץ מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה. כבר ביומו הראשון של המבצע נורו רקטות רבות מהרצועה, אחת מהן נפלה סמוך לבסיסו של המערער. הלה, כך לטענתו, הגיע למקום ונתקף פאניקה כשנאמר לו שיש חשד לדליפת חומרים מסוכנים, והוא מיהר לשטוף את ידיו ופניו. בהמשך הופנה לקב"ן.
לטענת המערער, אחרי אירוע נפילת הרקטה מצבו הנפשי הלך והחמיר באופן משמעותי, הוא היה בחרדות ואף פחד להגיע לבסיס. בנוסף, סיפר, הופיעו אצלו מחשבות של אובדן שליטה, כמו גם חששות מפני דברים נורמליים כגון שמיעת אמבולנס. בסופו של יום הוא שוחרר מצה"ל עם פרופיל 21, כאשר פסיכיאטר אבחן אותו כלוקה בסכיזופרניה וב-OCD.
במסגרת ההליך המשפטי נגד קצין התגמולים שיתף המערער שמצבו הנפשי הגיע למצב שהיה צריך טיפול נפשי כמעט מדי יום. לדבריו אחרי שחרורו המשיך בטיפולים פסיכולוגיים, חרדותיו גברו ואף הופיעו אצלו מחשבות טורדניות. הוא סיפר שהתקשה להחזיק מעמד במקום עבודה, אינו לומד או מתפרנס, ומטופל בין השאר בציפרלקס.
"קשר ברור"
לעמדת המומחה מטעם התביעה, הסכיזופרניה וה-OCD שפיתח המערער קשורות במישרין לאותו אירוע טראומתי מיומו הראשון של מבצע "עופרת יצוקה", ועל כן מהוות נכות בצה"ל. "קיים קשר גרימה ישיר וברור בין מצבו הנפשי כיום לבין אירוע נפילת הטיל שחווה במהלך שירותו הצבאי", כתב בחוות דעתו.
השופט אזולאי ויתר חברי הוועדה אימצו את מסקנותיו. "מהתיעוד ומדברי המערער עולה כי עם פרוץ מבצע עופרת יצוקה חווה מצוקה נפשית חריגה", נכתב בפסק הדין, תוך שהודגש כי מחוות דעת המומחה מטעמו עולה שהוא לא סבל מהפרעה נפשית כלשהי טרם גיוסו לצה"ל, באופן האומר דרשני.
השופט ציין כי ביולי 2009, כשבעה חודשים לאחר התקרית, פסיכיאטר מצא שהתנהגות החייל הלכה והחמירה, כאשר היו רמזים למחשבות שווא וחשד להפרעה פסיכוטית פעילה. פחות מחודש לאחר מכן אובחנה אצלו, בין היתר, הידרדרות במצב הנפשי, בלבול, בעיות ריכוז הולכות ומחמירות, שיפוט לקוי ומצב רוח לא תואם, עד שהומלץ על שחרורו מצה"ל.
בנסיבות אלה, כאמור, שוכנע השופט בנכונות חוות דעת התביעה לפיה מצבו הנפשי של המערער קשור לאירוע נפילת הטיל בפרט, ולשירותו הצבאי בכלל. "המערער לקה במחלות הסכיזופרניה ובהפרעת OCD עם פגיעה קשה בתפקוד חברתי רגשי ותעסוקתי, המהוות נכות לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום), ויש קשר סיבתי רפואי עובדתי של גרימה בין המחלות הנפשיות הנ"ל, המהוות נכות לפי חוק הנכים, ובין אירוע נפילת הטיל שחווה במהלך שירותו הצבאי", פסק.
נוכח מתן ההכרה, חויב קצין התגמולים לשלם למערער הוצאות ושכ"ט עו"ד בסך 15,000 שקל.
- ב"כ המערער: עו"ד יעקב אמיר
- ב"כ המשיב: עו"ד רחיק ג'אברין
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.