המפקחת על רישום המקרקעין ברחובות דחתה תביעה שהגישו בעלי דירות בשני בניינים שבוצעה בהם תמ"א 38. בתוך כך, נדחתה בקשתם להצמיד את החניות והגינות לדירות הגן שנבנו בבניינים.
על חלקה ברחוב שבי ציון באשדוד הוקמו שבעה בניינים, ובהם 144 דירות. בשני בניינים בחלקה, 6 ו-4 אף בוצעה תמ"א 38, שמטרתה חיזוק מבנים מפני רעידות אדמה.
בעלי הדירות מאותם בניינים פנו ללשכת הרישום בחולון כדי לרשום את השינויים בטאבו, ביניהם הצמדת חניות וגינות לדירות הגן שנבנו באותם בניינים. עוזרת המפקחת בלשכה דחתה את בקשתם מכיוון שאין הסכמה של כל בעלי הדירות בחלקה, כפי שנדרש בחוק.
מעוניינים לחזק את הבניין?
פנו ל- עורך דין תמא 38
בעקבות הדחייה הם הגישו תביעות לאגף לרישום והסדר מקרקעין ברחובות.
התובעים מבניין 6, שיוצגו על ידי עו"ד לירון פרמינגר, ביקשו שייקבע שהשטחים והקרקע מתחת לבניין ובסמיכות לו הם לא חלק מהשטח המשותף לכל שבעת הבניינים בחלקה, אלא שייכים לבניין שלהם בלבד. אם כך, אז אפשר לתקן את הרישום בטאבו ללא תלות בבעלי הדירות בשאר הבניינים.
בעלי הדירות מבניין 4 הגישו תביעה דומה באמצעות עו"ד טדי מנשה.
הנתבעים, בעלי הדירות בשאר הבניינים נחלקו לקבוצות: חלקם התלוננו, על התנהלות הוועדה המקומית בנוגע להיתרים, לפגיעה בזכויותיהם הקנייניות, צמצום שטחי החנייה, השטחים הפתוחים והמעברים, ופגיעה בתשתיות. חלק אחר ביקש בדיקת כדאיות כלכלית לביצוע תמ"א לכולם.
קבוצה נוספת, שיוצגה על ידי עוה"ד איתמר פנץ ואורי הברמן טענה שלא צריך לחלק את הרכוש המשותף, ושאם כבר מחלקים אותו לפי בניינים אז צריך לבצע את החלוקה באופן מאוזן יותר. זאת, מאחר שהתכנית שהציגו התובעים יצרה דירות גן שפגעו בבעלי הדירות בבניין הסמוך: בתשתית הביוב, בצמצום השטח של הבניין, מה שימנע מהם בעתיד לבצע בנייה מכח תמ"א 38, ובזכויות המעבר בין הבניינים. עוד טענה הקבוצה שהתכנון גורע מגינות ושטחים ירוקים בבנייניהם לטובת גינות בדירות של התובעים.
מטרת תמ"א 38
המפקחת תמר פריאנטה הסבירה שמטרת תמ"א 38 הייתה לקדם אינטרס ציבורי של חיזוק מבנים, שלעיתים עלול לפגוע בזכות הקניין של בעלי הדירות על ידי הורדת רף ההסכמה הקבוע בדין לביצוע עבודות שונות ברכוש המשותף. מצב זה מאפשר דיון נפרד בכל בניין לעניין בקשת ההיתר לפי תמ"א 38 (במקום להמתין להסכמת בעלי כל הדירות בכל שבעת הבניינים).
במקרה זה החיזוק, שהוא המהות, כבר נעשה, ולא הוכח שבעלי הדירות לא יכולים להסתדר בלי רישום התוספות הנלוות של השטחים והקרקע מתחת לבניין, בהם הגינות והחניות. לדעת המפקחת, הצמדת שטחים מהרכוש המשותף לאותם בניינים חורגת ממטרת החיזוק שבתמ"א, ואף מזיקה לחלק מהנתבעים ומעבר לכך היא אינה סבורה שהסמכות לאשר את זה בכלל נתונה לה.
המפקחת הבינה שקשה לקבל את ההסכמה של כל בעלי 144 הדירות לתיקון הרישום לטובת בעלי הדירות בבניינים 6 ו-4, אך הם המיעוט ביחס לשאר בעלי הדירות בחלקה, וכך קובע החוק.
לבסוף קבעה המפקחת שתיקון הרישום של בניינים 6 ו-4 יאושר, אך יתייחס רק לשטח הבנוי של הדירות – דירות חדשות בקומות עליונות ובגג, ממ"ד או מרפסות בקומות עליונות, ולא יכלול הצמדת שטחים אחרים. את כל הבקשות האחרות לרישום דחתה המפקחת, והוסיפה כי כלל השטחים בחלקה המיועדים לחנייה יישארו רכוש משותף כללי.
המפקחת לא פסקה הוצאות.
לקריאת פסק הדין לחצו כאן
- ב"כ התובע: עו"ד לירון פרמינגר, עו"ד טדי מנשה
- ב"כ הנתבעים: עו"ד איתמר פנץ, עו"ד אורי הברמן, עו"ד פתחי שחאדה
*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.