"נזק בלתי הפיך": שופט חייב בעלת דירה בתל אביב לחתום על בקשה להיתר בנייה, שאם לא תוגש עד חודש יוני תמנע סופית אפשרות לביצוע פרויקט חיזוק בבניין הישן
בית המשפט המחוזי בתל אביב חייב לאחרונה בעלת דירה בעיר לחתום על בקשה להיתר בנייה, לצורך ביצוע תמ"א 38 בבניינה הישן והרעוע. על רקע התרעת תומכי הפרויקט כי ללא השלמת הליכי הרישוי עד חודש יוני הקרוב הפרויקט כולו ייגנז, ולא יתאפשר להם לבצע תמ"א 38 שוב – קבע השופט יחזקאל אליהו שהדיירת תחתום, ובמידה שתעמוד בסירובה בא-כוח התומכים יחתום בשמה.
המבקשים והמשיבה הם בעלי דירות בבניין ישן הממוקם ברחוב אוסישקין שבתל אביב. מדובר בבית משותף המכיל 4 קומות ו-16 דירות. לפני כחמש שנים הגיעו הצדדים לפשרה שקיבלה תוקף של פסק דין, לפיה הסרבנית התחייבה לחתום על בקשה להיתר בנייה לצורך ביצוע עבודות תמ"א 38/1 (חיזוק ושיפוץ) בבניין, ועל ייפוי כוח לצורך הגשת הבקשה להיתר.
אלא שברגע האמת, טענו המבקשים, שכנתם סירבה לחתום והתנתה זאת בדרישות שונות בחוסר תום לב. לדבריהם היא אף החלה לשכנע בעלי דירות בבניין לסגת מפרויקט החיזוק ולבצע במקומו הריסה ובנייה מחדש, תוך שפנתה ליזמים לקבלת הצעות.
בתוך כך התריעו המבקשים שיש לדיירים עד יוני הקרוב לסיים עם הליכי הרישוי, כאשר הפעולה היחידה שנותרה היא חתימת כולם על בקשת ההיתר - אחרת הפרויקט כולו יירד לטימיון מבלי שניתן יהיה להגיש שוב בקשה לתמ"א 38, וייגרמו להם נזקים של מיליוני שקלים. בנסיבות אלה הם ביקשו מבית המשפט לחייב את הסרבנית לחתום על הבקשה להיתר, ולחלופין להסמיך את עורך דינם לחתום במקומה.
הסרבנית, מצדה, כפרה בטענה שהיא פועלת בחוסר תום לב ומתוך אינטרסים צרים. לדבריה היא חוששת לחתום מאחר שלפי חוות דעת מהנדס העיר והקונסטרוקטור, הבניין הרעוע אינו במצב שמאפשר בנייה נוספת אלא יש להרוס אותו.
שעון החול אוזל
השופט אליהו קבע שהתנאים לקבלת בקשה לסעד זמני – הוכחת עילת תביעה חזקה, ומאזן נזקים ותועלות הנוטה לטובת המבקשים – מתקיימים במקרה שלפניו.
אשר לתנאי הראשון נימק השופט שבפשטות, סירוב הדיירת לחתום על הבקשה להיתר מנוגד להתחייבויות שלקחה על עצמה במסגרת הסכם הפשרה, באופן המקים לשכניה עילה חזקה נגדה. "הסכם הפשרה כולל התחייבות מפורשת וברורה של המשיבה לחתום על הבקשה להיתר", כתב, "משכך ברור כי התנאי של קיומה של עילת תביעה אשר סיכוייה גבוהים מתקיים".
גם בהיבט מאזן הנוחות קבע השופט שיש להיעתר לבקשת תומכי הפרויקט. הוא הדגיש שאם הליכי הרישוי לא יושלמו עד 7 ביוני 2025 לא ניתן יהיה יותר להגיש בקשה במסגרת תמ"א 38, ולמבקשים ייגרמו כתוצאה מכך נזקים כספיים בלתי הפיכים, המוערכים במיליוני שקלים.
לעניין זה הבהיר השופט שאין מדובר רק בנזק כספי שהינו בר פיצוי, אלא הנזק העיקרי הוא שלא ניתן יהיה עוד להגיש בקשה חוזרת במסגרת הוראות תמ"א 38/1. לדבריו זהו נזק בלתי הפיך שמצדיק את מתן הסעד המבוקש.
לפיכך קבע השופט שהסרבנית תחתום על בקשת ההיתר תוך שבוע, ובמידה שתעמוד בסירובה – יוכל עורך דינם של תומכי הפרויקט לחתום בשמה.
- ב"כ המבקשים: עו"ד עודד מור
- המשיבה: בעצמה
עו"ד לירן זילברמן
עוסק/ת ב-
תמ"א 38
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.