400 שעות של"צ נגזרו על תושב הדרום שנישא לשתי נשים. אף שהעונש על עבירת ריבוי נישואין אמור להיות מאסר נקבע כי מאחר שרק לאחרונה החלה המדינה לאכוף את העבירה בצורה מאורגנת על הענישה להיות הדרגתית.
בגזר הדין שניתן לאחרונה בעניינו של תושב הדרום שהורשע בעבירת פוליגמיה עקב נישואיו לשתי נשים, דחה השופט רון סולקין את דרישת המדינה למאסר בפועל משתי סיבות עיקריות: העובדה שעד היום העבירה כמעט לא נאכפה, ויש לאפשר לתושבים להפנים את השינוי במדיניות באופן הדרגתי; והעובדה שבית הדין השרעי העניק לנישואים תוקף למרות האיסור הפלילי. העונש שנגזר על הנאשם הועמד לפיכך על 400 שעות של"צ, קנס של 36,000 שקל ושנת מאסר על תנאי.
הנאשם נישא לפני כשנתיים לתושבת איו"ש בזמן שהיה נשוי לאישה אחרת והורשע בהתאם להודאתו בכתב האישום שייחס לו עבירה של ריבוי נישואין.
במסגרת הטיעונים לעונש ביקשה המדינה לדחות את המלצת שירות המבחן להטיל על הנאשם עבודות של"צ בלבד, וטענה כי הפגיעה החמורה של הפוליגמיה בצביון הדמוקרטי של המדינה, בערכי השוויון ובכבוד האדם והאישה בפרט, מחייבת לגזור על הנאשם מספר חודשי מאסר בפועל.
ההגנה ביקשה מנגד לאמץ את המלצת השירות. נטען בין היתר כי יש להתחשב בכך שבית הדין השרעי היה למעשה "שותף לעבירה" כיוון שאישר את הנישואים השניים, וכי הנאשם, נעדר עבר פלילי, בעל ואב למופת, וברשותו אמצעים לפרנס משפחה נוספת.
הנאשם עצמו התייחס לכך שעד לאחרונה המדינה כלל לא אכפה את העבירה וציין כי אם רוצים לשנות את המציאות הנוכחית כדאי שהדבר יובהר לכל הרשויות והערכאות.
לצאת במסע פרסומי-חינוכי
השופט סולקין, שציטט לאורך גזר הדין מחקרים, דוחות ופסקי דין שעסקו בנושא, הבהיר כי לנוכח חומרת העבירה והפוטנציאל שלה לפגוע בנשים מוחלשות, בשוויון ובסדר הציבורי, העונש על עברייני פוליגמיה חייב להיות מרתיע ולנוע בין 9 לבין 24 חודשי מאסר בפועל בנוסף לענישה נלווית שכוללת קנסות משמעותיים.
אבל לצד זאת השופט קבע כי אי אפשר להתעלם משינוי המדיניות המשמעותי באכיפת האיסור במחוז הדרום, שעד לאחרונה ובמשך יותר משבעה עשורים, לא פעלו נגדו בצורה שיטתית ומאורגנת.
"אין זה ראוי", כתב השופט, "כי שינוי מדיניות ייערך באבחת חרב, אלא יש לאפשר הפנמה הדרגתית של משמעות האיסור ושל שינוי המדיניות".
בנוסף, המליץ השופט כי האכיפה הפלילית תלווה "במסע פרסומי-חינוכי" בקרב המגזרים בהם התופעה נפוצה – הן כדי להתריע על השינוי והן כדי לסייע להפנים את ההשלכות השליליות שלה. "החמרה פלילית בלא שנערך, במקביל, תהליך עומק צורך זה, ספק אם תביא פירות", כתב בהקשר זה.
לפיכך, השופט הציע כי למשך תקופת ביניים מתחם הענישה בעבירת הפוליגמיה יהיה קל יותר וינוע בין שנת מאסר בפועל במקרים חמורים לבין עבודות שירות או צו של"צ במקרים המתאימים.
במקרה הנוכחי ובמקרים דומים שבהם בית הדין השרעי אישר את הנישואים ושידר מסר סותר לגבי אכיפת האיסור, סבר השופט כי העונש צריך לעמוד על הצד הנמוך. בתוך כך השופט המליץ למדינה להביא להרמוניה בין הערכאות המשפטיות השונות.
בהתאם לאמור, העמיד השופט את עונשו של הנאשם על 400 שעות של"צ, שנת מאסר על תנאי ל-3 שנים, קנס של 36,000 שקל והתחייבות על סך 75 אלף שקל שלא לבצע עבירה דומה.
- שמות באי הכוח לא צוינו בגזר הדין
עו"ד אברהם זריהן
עוסק/ת ב-
פלילי
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.