גבר שננקטו נגדו הליכי הוצאה לפועל, ביקש את סגירת ההליכים נגדו, בטענה שהזוכה בתיק לא נקט נגדו כל הליך במשך למעלה מ-18 שנים. רשם הלשכה הדגיש את חובת הזוכים לפעול לסיום הליכים, וקיבל את הבקשה.
לפני 18 שנים נפתח תיק הוצאה לפועל נגד שלושה ערבים לחוב בסך של 22,000 שקל. במסגרת ההליך, הוטלו עיקולים שונים על נכסי החייבים, אך החוב לא הוסדר במלואו, ותפח במהלך השנים עקב ריביות פיגורים.
השנים חלפו להן, עד שבשנת 2015 הזוכה בתיק פנה ללשכת ההוצאה בפועל בחיפה, בבקשה לסגור את התיק נגד אחד החייבים, ששילם במרוצת השנים 30,826 שקל עבור החוב.
מששמע על כך חייב אחר בתיק, הוא החליט להגיש ללשכה בקשה בעצמו, בה דרש לסגור את התיק נגדו.
הזוכה, המשיב בתיק, התנגד נחרצות לבקשה, וטען כי אין כל הצדקה לקבלת הבקשה. לדבריו, החייב קיבל לידיו כדין את דרישת תשלום החוב, ובניגוד לחייב האחר, נגדו נסגר התיק בהסכמה, לא טרח לשלם מאומה על חשבון החוב.
לעמדת הזוכה, מדובר בניסיון נוסף של החייב להתנער מכתב הערבות, זכר לניסיונותיו הישנים לטעון שהערבות אינה תקפה, ניסיונות שלא צלחו.
החייב לא הכחיש שקיבל לידיו את דרישת התשלום, וכך גם לא את הטענה לפיה התכחש בעבר לתוקפו של כתב הערבות בעבר.
עם זאת, החייב האשים את הזוכה בהתנהגות חסרת תום לב, כאשר הוא דורש להמשיך את הליכי הגבייה, וזאת בהתחשב בכך שלא ננקט בתיק הליך כלשהו במשך למעלה מ-18 שנים.
בנוסף, החייב טען שמספר חודשים לאחר שעוקל רכבו, שילם לחייב 10,000 שקל דרך כונס נכסים בתיק, שקבע ששילם את חובו והשיב לו את רכבו.
לא תכנית חיסכון
הרשם עיסאם חאיק עיין בראיות הצדדים, והשתכנע כי אכן, המבקש שילם סכום של 10,000 שקל באמצעות המחאה לכונס הנכסים, שלפני שהשתחרר מתפקידו, קבע שהמבקש שילם את חובו, או את חלקו בחוב לכל הפחות.
מכאן, הבהיר הרשם את חובתם של זוכים בתיקי הוצאה לפועל לפעול בתום לב כאשר הם מבקשים לממש את זכויותיהם.
"כידוע, חובת תום הלב חולשת גם על אופן ניהולם של ההליכים ומחייב את הזוכה בתיק לפעול באופן סביר לקבלת סעד המימוש ואין הוא יכול "לישון על זכותו" ועל הזוכה לחתור לסיום ההליכים עם החייב, עוד נקבע כי תיק ההוצאה לפועל אינו יכול לשמש "תוכנית חסכון" לזוכה, אשר ממתינה עד אין קץ, ללא נקיטת הליכים, תוך צבירת הפרשי הצמדה וריבית", כתב הרשם בהחלטתו.
במקרה זה, הרשם הבהיר כי אם לא די בכך שהמבקש הוכיח ששילם את חלקו בחוב לכונס הנכסים, הרי שהזוכה נהג בחוסר תום לב, כאשר לא נקט בכל הליך נגדו לתקופה ארוכה, מבלי שסיפק הסבר כלשהו למחדלו.
לפיכך, הרשם קבע קיבל את בקשת של המבקש, והורה על ביטול כל ההליכים נגדו. הזוכה חויב לשלם הוצאות משפט בסך 2,000 שקל.
- שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד אברהם מיכאל
עוסק/ת ב-
הוצאה לפועל
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.