החל מתחילת ספטמבר, חלק מציבור החייבים בארץ יוכל להגיש בקשה להפטר ומחיקת חובות ישירות בהוצאה לפועל, זאת בעקבות אישור החוק הידוע בשם "חוק השמיטה".
בעלי חוב רבים, ובעיקר החלשים שבהם, נמצאים בהוצאה לפועל שנים ארוכות. נקבע להם צו תשלומים חודשי נמוך, שעשוי שלא להחזיר אפילו את הריבית החודשית – מה שהופך אותם לחדלי פירעון בפועל. בנוסף, הם גם מוגבלים בפעולות שונות כמו הקמת עסק, הפעלת חשבון בנק ויציאה מהארץ.
יש לכם חוב בהוצאה לפועל?
עו"ד הוצאה לפועל
החוק החדש יאפשר לחייבים מסוימים לקבל הפטר ישירות בהוצאה לפועל, ואלה התנאים: חייב שבארבע השנים האחרונות נמצא באיחוד תיקים ומוגדר "חייב מוגבל באמצעים", חובו הכולל נמוך מ-800 אלף שקל (כולל חובות שאינם נתבעים בהוצאה לפועל), הוא אינו חייב לנושה יחיד יותר מ-400 אלף שקל, ובשלוש השנים האחרונות עמד בצו התשלומים שנקבע לו בהוצאה לפועל.
מדובר בהליך שיאפשר לחייב שעומד בתנאי החוק לקבל הפטר מכל חובותיו ברי התביעה.
הגשת בקשה להפטר בהוצאה לפועל – איך זה עובד?
חייב שעומד בתנאים אלה זכאי להגיש בקשה להפטר במספר מצומצם של לשכות הוצאה לפועל בהן אושר "מסלול הפטר". במסגרת הבקשה עליו לחשוף את מצבו הכלכלי העדכני ואת הליכי הגבייה שהתקיימו נגדו עד למועד הגשת הבקשה. כמו כן, עליו למסור רשימה עדכנית של נושיו על מנת לאפשר להם להגיש התנגדות להפטר.
בשל הפגיעה הקשה הצפויה בנושים, רשם ההוצאה לפועל יאשר אותה רק אם סבר שהתנאים מצדיקים זאת, ולאחר הליך של איסוף מידע על החייב מגורמים כגון רשות המיסים, ביטוח לאומי, חברות סלולר, רשם המשכונות וכיו"ב.
במקרה שבו הרשם יחליט כי החייב עומד בתנאי הסף, תפורסם הודעה בעיתונות. לאחר מכן, הנושים (וכן רשויות המס) זכאים להגיש התנגדות מנומקת. בין היתר הם יכולים לטעון כי הכנסתו של החייב עלתה משמעותית, החייב הבריח נכסים לבני משפחתו או צפוי לקבל ירושה או יצר חובות בחוסר תום לב.
אם הרשם מחליט שלא לקבל את הבקשה, הוא יעביר את כל המידע שנאסף ישירות לידי הזוכים והחייב עשוי למצוא עצמו תחת התקפות חדשות ועיקולים על נכסים וזכויות שבחר להסתיר לאורך השנים.
האם כל חייב שעומד בתנאי הסף יקבל הפטר?
גם כאן כדאי לחייב לשקול צעדיו היטב, שכן ישנם יתרונות גם בהליכים חלופיים, כמו פשיטת רגל. שם, למשל הנושים לא מגיעים לדיון וההליך מתנהל בדרך כלל מול אדם אחד – מנהל מיוחד. בנוסף, כיום ישנו גם מסלול מקוצר של פשיטת רגל, המאפשר לחייב לקבל הפטר תוך 18 חודשים.
הגרוע מכל מבחינת החייבים במסגרת הליך ההפטר בהוצאה לפועל הוא שלכל אחד מהנושים יש אפשרות להתנגד לבקשתו ולהגיש נגדו בקשה לפשיטת רגל. במצב כזה החייב ימצא עצמו מנהל הליך פשיטת רגל תחת פיקוחו של הנושה, ושלא מרצונו.
פשיטת רגל במסלול המקוצר או הפטר בהוצאה לפועל?
כאמור, ההליך המקוצר של פשיטת הרגל הוא פתרון חלופי עבור החייב. בהליך זה הוא יכול לקבל הפטר גם הוא בעל נכסים ורכוש, וגם אם יצר את חובותיו שלא בתום לב ואפילו שהבריח נכסים. מדובר בהליך יעיל שאורך בממוצע 18 חודשים ולעיתים קרובות עדיף על "בזבוז" זמן בהליך הפטר בהוצאה לפועל, שנמשך כחצי שנה לפחות וייתכן שלא יצלח.
ההליך מיועד לאנשים פרטיים או בעלי עסקים שרוצים הגנה מלאה מפני הנושים ומחיקת כל חובותיהם. תחילתו בהגשת בקשה לצו כינוס והכרזה פושט רגל שמוגשת במשרדי הכונס הרשמי בהתאם למקום מגורי החייב.
בקשה שמאושרת עוברת לבית המשפט המחוזי ואז החייב ממתין לצו כינוס, שהוא למעשה החלטה הקובעת כמה ישלם בכל חודש בגין חובותיו וכן קובעת תאריך לדיון בבקשה. כבר במסגרת הדיון, אגב, יכול החייב לקבל את ההפטר.
בשונה מההליך בהוצאה לפועל, חייב שיבחר במסלול המקוצר של פשיטת הרגל יכול לקבל עיכוב הליכים וביטול עיקולים והגבלות תוך 24 שעות בכל תיקי ההוצל"פ המתנהלים נגדו, לפתוח ולנהל חשבון בנק עם הוראות קבע וכרטיס דיירקט, לעבוד כעוסק מורשה ולצאת לחו"ל.
לבחון היטב את האפשרויות השונות
חייבים רבים שנמצאים בהליך איחוד תיקים שנים ארוכות עלולים "לרוץ" ולהתפתות להגיש בקשה להפטר בהוצאה לפועל, על אף שמדובר בהליך שאינו מתאים להם ועלול לחשוף אותם להתקפות חדשות, עיקולים ומימוש נכסים.
חייב שיש לו נכסים, למשל, לא יכול לקבל הפטר בהוצאה לפועל ועל מנת למחוק את חובותיו ולקבל הפטר עדיף לו לבחור בפשיטת רגל במסלול המקוצר.
לפיכך, חשוב לבחון היטב את האפשרויות השונות, שכן מדובר בהליכים שישפיעו ויכריעו על המשך התנהלותו של החייב והאפשרות שלו לפתוח דף חדש בחיים.
לסיום, אין ספק שהליך ההפטר החדש טומן בחובו יתרונות. יחד עם זאת, הוא עלול להיות מסוכן מאד לחייבים שנמצאים בהוצאה לפועל תקופה ארוכה, שבמהלכה מצבם השתנה לטובה בלי שאף אחד יודע (משכורת שגדלה, ירושה, עסק שפתחו וכיו"ב).
*עו"ד לירום סנדה (L/S חברת עורכי דין) עוסק בהוצאה לפועל ובדיני פשיטת רגל
** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.