אישה בשנות החמישים לחייה החליקה על חתיכת ירק במתחם האוכל של סניף הרשת בראשל"צ, ושברה את הירך. השופט חילק את האחריות בין איקאה לבין חברת הניקיון
בת 59 תפוצה במאות אלפי שקלים לאחר שהחליקה על ירק במתחם ההסעדה שבסניף איקאה בראשון לציון – כך קבע לאחרונה בית משפט השלום בירושלים. השופט מוחמד חאג' יחיא קבע שהרשת הפופולרית, ובמיוחד חברת הניקיון שפעלה בסניף, התרשלו בשמירה על סביבה נקייה ממפגעים. חברת הניקיון חויבה ב-80% מהפיצוי שנפסק, ואת היתר תשלם איקאה.
התאונה אירעה ב-2017, ביום האחרון של החופש הגדול. התובעת, מורה ותיקה לחינוך גופני, הגיעה לבקר לפני החזרה לעבודה במתחם האוכל של איקאה, יחד עם בתה ונכדה. באותו יום הצפיפות והעומס באזור ההסעדה היו גדולים.
לאחר שנטלה מגש עם מזון מדלפק האוכל שמה האישה פעמיה לכיוון הקופה. אלא שבדרך היא דרכה ככל הנראה על חתיכת ירק והחליקה בעוצמה על הרצפה. לטענת התובעת, כתוצאה מהנפילה היא סבלה משבר בירך ונזקקה לניתוח לשם קיבועו בשלושה ברגים.
כשנה לאחר התקרית המצערת הוגשה לבית המשפט התביעה לפיצויים נגד איקאה וחברת הניקיון שפועלת בסניף, שלטענת התובעת אחראיות לנזקיה.
במסגרת התביעה טענה האישה כי יכולתה להמשיך לעבוד כמורה לחינוך גופני נפגעה עקב התאונה. בין היתר היא סיפרה שלאחר הפגיעה היא יצאה לחופשת מחלה בת מספר חודשים, כאשר מאז שובה לעבודה היא נאלצה להקטין את היקף המשרה לחצי.
לעומתה טענו הנתבעות כי הן עשו את המוטל עליהן, וכי לא ניתן להעמיד עובד ניקיון בכל מטר רבוע על מנת שיגן על העוברים ושבים ממפגעים. עוד נטען כי האישה הלכה בלי לשים לב איפה היא דורכת, ובכך היא תרמה באופן בלעדי להתרחשות התאונה.
שלושה מנקים
השופט חאג' יחיא קבע שהאחריות לתאונה רובצת על איקאה וחברת הניקיון במשותף. לדבריו, שתיהן היו מחויבות לספק למבקרים סביבה הליכה בטוחה - וכשלו בכך.
"ניסיון החיים מלמד כי הימצאות ירק או פרי (במיוחד אם הוא נוזלי) על רצפה שטוחה עלול להוות מפגע בטיחותי מאחר והוא מעלה את רמת הסיכון להחלקה או אובדן שיווי משקל, לנפילה ולפגיעה בגוף" כתב השופט. הוא נימק שמדובר בסיכון בלתי סביר שניתן היה למנוע, ומשהנתבעות לא עשו זאת הרי שהן התרשלו.
נמצא כי בעוד שבימים רגילים עובדים באזור ההסעדה 13 עובדי ניקיון, הנתבעות הודו כי במשמרת שבמהלכה נפצעה הלקוחה היו רק שלושה עובדים.
לדברי השופט, מספר כה מועט של מנקים ביום עמוס במבקרים אינו מספיק על מנת לבצע שירותי ניקיון בצורה נאותה. בנסיבות אלה הוא קבע שלחברת הניקיון יש אחריות מוגברת לנזקי התובעת, בשיעור של 80%. יתרת האחריות (20%) הוטלה על איקאה.
בסופו של יום נפסק לתובעת פיצוי בסך 491,500 שקל בגין כאב וסבל, הפסדי שכר, גריעה מכושר ההשתכרות, ימי מחלה, הוצאות וניידות, זכויות סוציאליות ועזרת הזולת.
בנוסף, הנתבעות חויבו לשאת בהוצאות המשפט ובשכ"ט עו"ד של התובעת.
- ב"כ התובעת: עו"ד יעקב לוי
- ב"כ איקאה ישראל: עו"ד נטלי נר גאון
- ב"כ חברת הניקיון: עו"ד יריב מדר
עו"ד גיא ורט
עוסק/ת ב-
נזקי גוף ותאונות
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.