הפסיקה החדשה של ביהמ"ש העליון בסוגיית המזונות, לא חלה על ילדים שטרם מלאו להם 6 שנים. אם כך, כיצד הצליח אב לשני פעוטות להפחית מסכום המזונות שהוא חויב לשלם?
בית המשפט למשפחה בירושלים קיבל באחרונה בקשתו של אב לשניים להפחית את סכום המזונות הזמניים שבו חויב לפני כשמונה חודשים. השופט פליקס גורודצקי הסביר שאמנם ההלכה החדשה לא חלה על המקרה מאחר שהילדים מתחת לגיל 6, אך עדיין מצא לנכון להפחית את סכום המזונות לנוכח חלוקת המשמורת בין ההורים.
ההורים נפרדו לפני כשנה, לאחר ארבע וחצי שנות נישואים, במהלכן הביאו לעולם שני ילדים. בסמוך לאחר הפרידה, השניים פתחו בהליכים משפטיים שונים בבית המשפט למשפחה, ביניהם תביעה למזונות הילדים ותביעה למשמורת והסדרי ראייה.
בחודש מאי האחרון האב חויב לשאת במחצית מסכום המשכנתא ולשלם על שני ילדיו מזונות זמניים בסך 2,700 שקלים בחודש. הסכום האמור חושב בהתאם למשכורות החודשיות של שני ההורים, ובהתחשב בכך שהילדים שהו עם האב 20% מהזמן.
במהלך הזמן שחלף, בית המשפט הכריע סופית בנושא המשמורת, וקבע כי המשמורת תחולק כך שכל אחד מההורים ישהה עם הילדים כ-50% מהזמן.
מאחר שזמני השהות של האב עם הילדים הורחבו באופן משמעותי, הוא ביקש להפחית את סכום המזונות. אף שטרם מלאו לילדים 6 שנים, האב הסתמך בבקשתו על פסק הדין שניתן ביולי האחרון בביהמ"ש העליון, שקבע כי יש לחתור לשוויון בין המינים ולקבוע מזונות בהתאם ליכולות הכלכליות של ההורים.
האב טען כי חלוקת המשמורת החדשה מצדיקה את הפחתת המזונות ברוח פסיקת העליון. לחילופין, הוא טען כי בכל מקרה משמורת משותפת נחשבת ל"שינוי מהותי", המצדיק הפחתה של לפחות 25% מסכום המזונות.
בנוסף, האב ציין כי אף שמשכורתה של האם נמוכה משלו בכ-2,300 שקלים, היא עדיין "מרוויחה" יותר ממנו. לשיטתו, לאחר תשלום מזונות וחשבונות הוא נותר עם פחות מ-1,800 שקלים זמינים ש"הולכים" על הילדים בזמן שהם איתו, בעוד שהאם נותרת עם כ-8,600 שקלים "נטו".
מנגד, האם טענה כי מאחר ששני הילדים מתחת לגיל 6, האב מחויב לשאת במזונותיהם ללא קשר לאופן חלוקת המשמורת ולסכומים שנותרים בידיו לאחר תשלום החשבונות והמזונות. בנוסף, היא טענה כי הילדים שוהים עם אביהם 45% מהזמן (ולא 55%).
השינוי מצדיק הפחתה
מאחר שילדי הצדדים מתחת לגיל 6, השופט גורודצקי קבע כי ההלכה החדשה בנושא מזונות ילדים לא חלה עליהם. אלא שהדבר לא הוביל לדחיית בקשתו של האב.
השופט מצא כי לאחר שהמשמורת נקבעה, ההורים שוהים עם הילדים כמעט אותה כמות של זמן – דבר שלטעמו אכן שינה "באופן מהותי" את כמות הזמן שהאב שהה עם ילדיו לפני שנפסקו המזונות הזמניים.
אם לא די בכך, השופט הוסיף כי במהלך הנישואים הצדדים רכשו דירה, ובעוד שהאם ממשיכה לגור בה עם הילדים, האב נאלץ לשכור דירה לבד. עובדה זו יחד עם בחינת הכנסות הצדדים הובילה את השופט למסקנה שהפער בין הכנסותיהם עומד על קרוב ל-2,000 שקלים, לטובת האם.
לטעמו של השופט, הפער האמור "מצדיק הפחתת מזונות זמניים", תוך ביצוע איזון "זהיר" בין צרכי הילדים והכנסות ההורים.
בסיכומו של דבר, סכום המזונות הופחת ב-700 שקלים ונקבע כי מעתה ואילך האב ישלם לשני ילדיו סכום של 2,000 שקלים מדי חודש, וכן יישא במחצית מהוצאות החינוך וההוצאות הרפואיות שלהם.
- שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בהחלטה
עו"ד נירה בן דוד
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.