הכנסייה הרוסית זכתה חלקית בתביעה שהגישה נגד המפלגה הקומוניסטית לאחר שסרבה להתפנות ממבנה שבבעלותה. כמה דמי שימוש היא הפסידה בגלל התיישנות?
המפלגה הקומוניסטית בישראל חויבה בתשלום עבור שימוש לא חוקי בן 6 שנים במבנה השייך לכנסייה הרוסית בירושלים. בשבוע שעבר, השופט אשר קולה מבית המשפט המחוזי בנצרת הורה למפלגה לשלם לכנסייה 1,478,340 שקלים.
ראשית הסיפור ב-1960 כאשר הכנסייה השכירה את הקרקע ל"חברת בית הידידות" לתקופה של 27 שנים. בהסכם השכירות, החברה התחייבה להקים על הקרקע מבנה שתוכל להשכיר כראות עיניה. עוד הוסכם כי בחלוף 27 השנים המבנה יועבר לידי הכנסיה.
השנים חלפו, הסכם השכירות עם החברה הוארך מדי פעם, אך בשלב מסוים הכנסייה ביקשה לקבל את המבנה לידיה והחלה לפנות את הנכס מהשוכרים השונים, בהן המפלגה הקומוניסטית – שסירבה להתפנות.
בשנת 2004 הכנסייה החליטה שהגיע הקץ והגישה נגד המפלגה תביעת פינוי. התביעה התקבלה כעבר 8 שנים (ינואר 2012) והוצא נגד המפלגה צו פינוי שקבע כי עליה להשיב את הנכס לכנסייה בתוך 6 חודשים.
חרף צו הפינוי המפלגה לא פינתה את הנכס עד שהכנסייה פתחה נגדה הליכי הוצאה לפועל. לבסוף, בהתערבות המשטרה, היא עזבה את הנכס בחלוף שנתיים וחצי מיום מתן הצו.
ב-2015 הכנסייה פנתה לבית משפט המחוזי בנצרת בבקשה לחייב את המפלגה לשלם 3,209,807 שקלים עבור השימוש שעשתה במבנה מהזמן שהיה עליה לפנות את הנכס שלטענתה היה באוגוסט 2004 ועד לפינויו בפועל ביוני 2014.
אלא שהמפלגה טענה בתגובה כי חובתה לפינוי קמה אך ורק מהרגע בו צו הפינוי נכנס לתוקף (יולי 2012) ולכן לא ניתן לחייבה בתשלום עבור התקופה שקדמה לו, וממילא חלה התיישנות על מרבית התקופה הנטענת. עוד לטענתה, בניגוד לגרסת הכנסייה, המבנה פונה ב-2013. המפלגה אף הציגה חוות דעת מטעמה לפיה עליה לשלם לכנסייה 618,412 שקלים בלבד.
מהי תקופת השימוש?
לנוכח טענות אלה היה על השופט אשר קולה לקבוע מהי תקופת השימוש עליה המפלגה תשלם לכנסייה.
השופט התייחס לעניין ההתיישנות ודחה את טענות הצדדים. לשיטתו, הטענה כי צו הפינוי נכנס לתוקפו 6 חודשים לאחר מועד מתן פסק הדין שגויה משום כוונת בית המשפט הייתה להעניק למפלגה 6 חודשים לצורך ביצועו המלא.
עוד נקבע כי בהתאם לחוקי ההתיישנות המועד הכי רחוק עליו ניתן לדרוש תשלום הוא 7 שנים אחורנית מיום הגשת התביעה הנוכחית. מאחר שהתביעה הוגשה בפברואר 2015, המועד הכי רחוק לגביו זכאית הכנסייה לדרוש תשלום הוא פברואר 2008.
באשר למועד הפינוי, השופט קבע שהוא מסתמך על הודעת הפינוי של המשטרה מיוני 2014 – ולכן זהו המועד הקובע.
לאור האמור, נקבע כי דמי השימוש יחושבו בגין התקופה שבין פברואר 2008 ויוני 2014.
לגבי הסכום, השופט קולה העדיף את חוות דעתו של המומחה מטעם הכנסייה על פני זו של המפלגה, אך מצא כי יש להפחית מהסכומים דמי שכירות שחושבו עבור שטחים משותפים כמו החניון, המדרגות, הלובי וכדומה.
בסופו של עניין, השופט קבע שהמפלגה תשלם לכנסייה דמי שימוש בסך 1,478,340 שקלים ועוד 41 אלף שקל הוצאות המשפט ושכ"ט עו"ד.
- שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד איל ברנדט
עוסק/ת ב-
מקרקעין ונדל"ן
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.