הבקשה הוגשה עוד לפני ההחרפה בהתפשטות הנגיף והכרזתו כמגפה עולמית. בית המשפט דחה אותה לנוכח ההתפתחויות העכשוויות, לרבות הסיכון המוגבר שהבנות יידבקו בנגיף ולא יוכלו לחזור לארץ אם תהיה החמרה בסגר.
בית המשפט למשפחה בבאר שבע דחה בימים אלה בקשה של אם לביטול צווי עיכוב יציאה מן הארץ שהוטלו לפני כשנתיים על שתי בנותיה – בנות 4.5 ו-3.5 – לצורך נסיעה לאירוע משפחתי בארצות הברית. השופטת רותם קודלר עיאש קבעה כי בצל התפשטות הקורונה ומצב החירום שהוכרז בישראל ובארצות הברית, לא ניתן לאשר את נסיעת הבנות. "זכותו של האב להסדיר מצב בו בנותיו אינן עוזבות את הארץ בעת הזו, כאשר לא ניתן להבטיח כי יוכלו לחזור בתאריך המתוכנן, כמו גם החשש כי הקטינות תחשפנה לסכנה מוגברת של הדבקות בנגיף".
הורי הבנות פרודים וצווי עיכוב היציאה הוטלו במסגרת ההליכים המשפטיים שהתנהלו ביניהם לפני כשנתיים. לפני כחודשיים – עוד טרם התפשט הנגיף ברחבי העולם והוכרז כמגפה עולמית – הגישה האם בקשה לביטול הצווים על מנת שתוכל לנסוע עם בנותיה לבת מצווה של אחותה בארה"ב.
האב הביע התנגדות נחרצת לנסיעה. טענותיו העיקריות בשלב הראשוני עסקו בחשש מפני הברחת הקטינות לחו"ל בטענה שלאם ולבנות יש אזרחות אמריקאית. האב הוסיף וציין בתגובתו את החשש הגובר מפני הקורונה וסגירת גבולות שעשויה למנוע מבנותיו לשוב ארצה תקופה ממושכת.
בהתאם להחלטת בית המשפט, כי ישקול את ביטול הצווים בכפוף להפקדת ערבות והמצאת ערבים, הפקידה האם בקופת בית המשפט 50 אלף שקל.
אלא שבחלוף הזמן חל שינוי קיצוני בנסיבות החיים נוכח התפשטות הקורונה וההכרזה עליו כמגפה עולמית. בשלב הזה ביקשה השופטת קודלר עיאש, מהאם עדכון לגבי עמדתה בצל מצב החירום שהוכרז בישראל ובארצות הברית. לפני מספר ימים הודיעה האם כי היא עדיין מתכוונת לנסוע וביקשה לבטל את הצווים כמה שיותר מהר, כל עוד אין איסור טיסות לארצות הברית.
סכנות וחוסר ודאות
בהחלטה שניתנה עוד באותו היום קבעה השופטת כי היא לא מאשרת לבנות לנסוע בתקופה זו של סכנות וחוסר ודאות נוכח איום הקורונה ההולך והמתגבר שבגינו הוכרז גם בארץ וגם בארה"ב על מצב חירום חריג.
השופטת ציינה כי סביר להניח שהאיסורים שהוטלו בישראל ובארצות הברית רק ילכו ויחמירו מה שמעלה את החשש שהבנות אכן לא יוכלו לחזור לישראל בתאריך המתוכנן. מלבד זאת, השופטת הדגישה את הסכנה המוגברת להידבקות בנגיף במעבר בשדות תעופה ובטיסות טראנס-אטלנטיות.
לכל אלה הצטרפה גם העובדה שלאם, ולטענת האב גם לבנות, יש דרכון אמריקאי כך שהחשש שתישאר בארצות הברית גדול, במיוחד אם הגבולות ייסגרו בשל החמרה במגבלות.
"לאב הזכות לשמור על קשר עם בנותיו, במיוחד בתקופה זו של חוסר וודאות, ולא מצאתי כי יש הכרח לנסיעת של הקטינות, לא בכלל ולא בתקופה המבוקשת בפרט", פסקה שופטת והוסיפה כי בצל המצב יש ממילא סיכוי לא מבוטל שהאירוע המשפחתי יבוטל. בצד זאת, השופטת ציינה כי אין כל מניעה שהאם תיסע בעצמה – ללא בנותיה.
בסיכומו של עניין בקשת האם נדחתה אך ללא חיוב בהוצאות לנוכח העובדה שהוגשה לפני החמרת המצב ובנסיבות אחרות בהחלט ייתכן שהייתה מתקבלת.
עו"ד שירי מלכה
עוסק/ת ב-
דיני משפחה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.