אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תעבורה >> הנהגים התחלפו? כך זוכה גבר מנהיגה ללא רישיון

הנהגים התחלפו? כך זוכה גבר מנהיגה ללא רישיון

מאת: עו"ד דוד אריכא | תאריך פרסום : 23/04/2025 15:12:00 | גרסת הדפסה

עו"ד דוד אריכא | צילום: אלדד מאסטרו. אילוסטרציה חיצונית: Daniel Bautz on Unsplash

"ראיתי בוודאות את הנאשם מתחלף עם אחיו", סיפרה השוטרת שעצרה אותם. ביהמ"ש קבע שגרסתה לא הוכחה מעבר לספק סביר: "השמשה הייתה מלוכלכת"

גבר שהואשם בנהיגה ללא רישיון יזוכה מחמת הספק - כך נקבע לאחרונה בבית המשפט לתעבורה במחוז מרכז. המאשימה ביקשה לאמץ את גרסת השוטרת לפיה הנאשם נהג ללא רישיון והתחלף עם אחיו במושב הנוסע מיד לאחר שביקשה ממנו לעצור בצד. ואולם השופטת מגי כהן קבעה שלא נסתרה גרסת ההגנה, לפיה השניים נותרו במקומם והשוטרת פשוט לא ראתה טוב.

האירוע שבמוקד כתב האישום התרחש לפני כחצי שנה, עת נסעו הנאשם ואחיו ברכב מיצובישי בעיר יבנה. הייתה זו שעת לילה מוקדמת כשלפתע כרזה להם ניידת משטרה לעצור בצד. מהניידת יצאה שוטרת שביקשה רישיונות. הגם שלאח שבזמן הבדיקה ישב בכיסא הנהג, היה רישיון, מסקנת השוטרת הייתה שהם התחלפו טרם הגעתה, ומי שנהג בפועל ברכב היה הנאשם, הנעדר רישיון.

בנסיבות אלה הועמד לדין האח שאינו כשיר לנהיגה. כתב אישום ייחס לו, בין היתר, עבירה של נהיגה ללא רישיון. "ראיתי בוודאות את הנאשם מתחלף עם אחיו", העידה השוטרת בחקירתה הנגדית במשפט. היא סיפרה שחרף שעת החשיכה הייתה במקום תאורת רחוב, והיא ראתה מבעד לשמשת הרכב האחורית, בעודה בניידת, שהשניים התחלפו מיד לאחר שכרזה להם לעצור.

מנגד התעקש הנאשם שהוא ואחיו נותרו ישובים במקומם, כשהסיבה למחשבת השוטרת שהם התחלפו נעוצה בכך שהיה לו ארגז כלים על הברכיים, והוא העביר אותו למושב האחורי. "יכול להיות שהיא ראתה את הידיים שלו מתנופפות אחורה", סיפר האח, שאף אישר כי הוא זה שנהג, והוסיף: "לא היה שום רגליים ושום ידיים ולא התחלפויות ולא שום דבר".

היה לחוץ ממשהו אחר

למרות עדותה הנחרצת של השוטרת, קבעה השופטת כהן שאין אפשרות להרשיע את הנאשם על-פיה. זאת, לנוכח ספקות שלא לובנו דיים על-ידי התביעה.

כך למשל, ציינה השופטת, האירוע התרחש בשעה חשוכה מבלי שאור דלק בתוך הרכב. בנוסף, ממסכת הראיות עלה ששמשתו האחורית הייתה מלוכלכת, וכי מושבו האחורי היה מלא בארגזים ותיקים - עובדות הקוראות תיגר על עדות השוטרת לפיה הבחינה "בוודאות" דרך השמשה האחורית בנאשם ואחיו מתחלפים.

בהקשר לכך אישר אמנם הנאשם את גרסת השוטרת, לפיה במעמד בדיקת הרישיונות הוא נראה לחוץ, אלא שלטענתו נלחץ לא מפני שנתפס נוהג ללא רישיון, אלא מכיוון שהחזיק קנאביס ברכב. לדברי השופטת הן הסבר זה והן העובדה שאכן נמצאו ארגזים ותיקים במושב האחורי של הרכב, מחזקים את גרסת ההגנה לפיה הנאשם ואחיו, הלכה למעשה, לא התחלפו, אלא נותרו במקומם.

קושי נוסף בגרסת התביעה נגע למועד ההתחלפות: בעוד שהשוטרת סיפרה שהנאשם ואחיו התחלפו מיד לאחר כשכרזה להם לעצור בצד, המתנדב שנסע לצדה סיפר בבית המשפט שההתחלפות בוצעה לפני הכריזה.

"אחר ששקלתי את כל נסיבות המקרה, משנותרו בלבי ספקות שאין עליהן תשובה ברורה ונחרצת, עומדים ספקות אלה לטובת הנאשם. מאחר ואין באפשרותי להגיע למסקנה חד משמעית שהנאשם הוא אכן האדם שנהג ברכב, זכאי הנאשם להנות מספק זה", קבעה השופטת.

אשר על כן זיכתה השופטת את הנאשם מהעבירה המיוחסת לו, מחמת הספק.

  • שמות באי כוח הצדדים לא צוינו בהכרעת הדין
עו"ד דוד אריכא עוסק/ת ב- תעבורה
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

פסקי דין קשורים

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום תעבורה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום תעבורה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ