אינדקס עורכי דין | פסיקה | המגזין | טפסים | פסקדין Live | משאלים | שירותים משפטיים | פורום עורכי דין נגישות
חיפוש עורכי דין
מיקומך באתר: עמוד ראשי >> מגזין >> תעבורה >> קנאביס רפואי ונהיגה: על פגיעה בחופש התנועה של צורכי קנאביס

קנאביס רפואי ונהיגה: על פגיעה בחופש התנועה של צורכי קנאביס

מאת: עו"ד רועי סלמה | תאריך פרסום : 17/08/2016 18:18:00 | גרסת הדפסה

עו"ד רועי סלמה, צילום: סטודיו עופר

25,000 מטופלי קנאביס רפואי ברישיון סובלים מעוול חמור, שכן בבדיקות המתבצעות כיום לגילוי סמים בקרב נהגים, אין הבחנה בין ההשפעה הפסיכואקטיבית של הסם לבין עצם הימצאותו בגוף. עו"ד רועי סלמה קורא לצאת למלחמה בעזרת בג"ץ.

מחקרים רבים הוכיחו את יעילות הקנאביס כתרופה טבעית, כולל מחקרים מהעת האחרונה אשר הוכיחו כי קנאביס הורג תאי סרטן. אלא שבמדינת ישראל של שנת 2016, קנאביס עדיין מוגדר כסם מסוכן על פי פקודת הסמים ואסור לצרוך אותו ללא אישור רפואי מיוחד.

נכון להיום במדינת ישראל ישנם כ-25,000 מטופלי קנאביס רפואי בעלי רישיון בחולים במחלות או סובלים מכאבים שונים, ולרוב צורכים קנאביס באופן יומיומי.

כל נהג ייצא "שיכור"

כעת דמיינו לכם מצב שבו אדם הסובל מכאבים עזים צורך קנאביס לפני השינה כמשכך כאבים טבעי. למחרת הוא קם בבוקר, עולה על ההגה ונוסע לעבודה.

אף על פי שבאותו בוקר הוא לא צרך קנאביס, אותו אדם נחשב בעיני החוק כמי שנוהג "שיכור" וצפוי לעונשים שונים, כולל מאסר, שלילת רישיון וקנס כספי. כל זאת על אף שאין מחלוקת מבחינה מדעית, כי בזמן שעלה על ההגה לא היה תחת השפעתו הפסיכואקטיבית של הקנאביס.

מבחינת החוק, "שיכור" הוא, בין השאר, מי שבגופו מצוי סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים שלו. ככל שמדובר בבדיקה לגילוי שרידי סם, לשוטר מוקנית הסמכות לדרוש ביצועה של בדיקת שתן בשעה שקיים בעיניו "חשד סביר" לשכרות. חשוב לדעת כי בהיעדר חשד סביר, אין לשוטר זכות לבקש מאדם לבצע בדיקה לגילוי סם, וזאת להבדיל מבדיקה לגילוי אלכוהול ששוטר רשאי לבקש לבצעה על פי שיקול דעתו הבלעדי.

ואולם, בעוד שהשפעתו של האלכוהול ידועה ומדויקת בהתאם לנתונים כמותיים של ריכוז האלכוהול בדם, כשמדובר בהשפעת הקנאביס, קשה מאוד למומחים להעיד על היקף השפעתו על התפקוד, כך שאדם שצרך אותם ייחשב לכזה הנמצא "תחת השפעה".

הבדיקה המשמשת כיום את משטרת ישראל לבחינת הימצאות שרידי קנאביס בגוף היא בדיקת קיומו של המטבוליט THC-COOH. אלא שמדובר ברכיב שלא נותן אינדיקציה להשפעה הפסיכואקטיבית של הסם והוא נותר בגוף זמן רב אחרי תומה.

על פי בדיקת המרכז הלאומי לבתי-דין לסמים בארה"ב (NDCI), אדם המעשן באופן מזדמן יאובחן כצרכן קנאביס עד כשלושה ימים לאחר מועד צריכתו. לעומת זאת, בקרב משתמשים תכופים, תיתכן תשובה חיובית גם לאחר עשרה ימים, ולעתים אפילו חודש אחרי השימוש האחרון. לפיכך, בדיקת השתן הנהוגה כיום אינה יכולה לקבוע שהנהג אכן נהג תחת השפעת הסם.

הנובע מכך הוא שנהגים הנדרשים לבצע בדיקת שתן לגילוי סם, מסתכנים באישום נהיגה תחת השפעה ובשלילת רישיון, גם אם לא נהגו תחת השפעתו של הסם. הדבר מקבל משנה חשיבות כשמדובר באדם הצורך קנאביס רפואי, שצריכתו תכופה.

התוצאה המתבקשת בקרב צרכני הקנאביס הרפואי היא הימנעות מוחלטת מנהיגה ברכב. כלומר, בדיקת השתן לגילוי שרידי סמים בצורתה הנוכחית, מגבילה את חופש התנועה של צרכני הקנאביס הרפואי - זכות יסוד של כל אזרח בישראל.

ככל הידוע לי יש בנמצא בדיקה חלופית, המתבצעת באופן זהה (שתן או דם) אך "מחפשת" מטבוליט בעל השפעה פסיכואקטיבית. הסיבה לכך שהמשטרה לא משתמשת בבה אינה ידועה, אך בהקשר זה יש לציין כי בג"צ כבר פסק כי שיקול כלכלי גרידא לא יכול להוות עילה לפגיעה בזכות יסוד של אדם. כלומר, גם אם הבדיקה המתבצעת כיום זולה יותר מהבדיקה החלופית, זאת לא עילה להעדיף את השימוש בבדיקה שפוגעת בזכויות יסוד.

לערב את בג"ץ

חוק יסוד כבוד האדם וחירותו קובע שאין מגבילים את חירות האדם בשום אופן, ובכלל זה את זכותו לנוע כרצונו. נהיר לכל כי תכלית הבדיקה ראויה, אך עולה ספק בדבר המידתיות שלה.

הפתרון הכולל לבעיה יכול לבוא לידי ביטוי בשני מישורים. "דרך המלך" היא באמצעות תיקון החוק בכנסת. המישור השני בו ניתן לתקוף את הבעייה הוא הגשת עתירה לבג"ץ כנגד המדינה, בטענה שיש לתקן את החוק, הפוגע בזכויותיהם של כ-25,000 מטופלי קנביס רפואי ברישיון, ולהחליף את הבדיקה המתבצעת כיום לנהגים, כך שהיא תבדוק האם אדם נוהג תחת השפעת קנביס בפועל.

במצב הנוכחי, החוק מחטיא את המטרה וגורם עוול חמור לקבוצה גדולה באוכולוסייה. יש לקוות כי רשויות החוק והאכיפה יפעלו בצדק ובהיגיון לשינוי המצב הקיים.

* עורך דין רועי סלמה עוסק בדיני תעבורה

*** המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

גולשים בסלולרי? לשירות מיידי מעורך דין הורידו את Get Lawyer

אתר המשפט הישראלי "פסקדין"

www.psakdin.co.il

המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.

פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.

קטגוריות


שאל את המשפטן
יעוץ אישי שלח את שאלתך ועורך דין יחזור אליך
* *   
   *
 


תגובות

הוסף תגובה
אין תגובות
שירותים משפטיים





עורכי דין בתחום תעבורה באזור :
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות
ערים נוספות











כתבות נוספות בתחום תעבורה

כל הזכויות שמורות לפסקדין - אתר המשפט הישראלי
הוקם ע"י מערכות מודרניות בע"מ