חודשים ספורים לאחר שיזמית הבנייה "אשדר" התקשרה בהסכם עם קבלנית לביצוע עבודות בנייה בפרויקט מגורים בכפר סבא, היא נאלצה לבטל את ההסכם בשל עיכובים בעבודות וצו הקפאת הליכים נגד הקבלנית. החברה המתפרקת תצטרך לשלם לה כ-4 מיליון שקל.
"אשדר חברה לבניה" החלה בבניית פרויקט מגורים בכפר סבא, ולשם כך הזמינה מחברת הקבלנות "רסידו ייזום פרויקטים" עבודות גמר ופיתוח בפרויקט. באפריל 2008 חתמו שתי החברות על הסכם, לפיו הקבלנית תשלים את העבודות עד פברואר 2009, עשרה חודשים לאחר חתימת החוזה, תמורת 17.8 מיליון שקל.
לכתבות נוספות בנושא:
אלא שחמישה חודשים בלבד לאחר החתימה על ההסכם, הוגשה נגד "רסידו" בקשה להקפאת הליכים בטענה שהיא הולכת וקרבה למצב של חדלות פירעון. הבקשה אושרה באוקטובר 2008.
משנודע ל"אשדר" דבר הגשת בקשת הקפאת ההליכים, היא הודיעה לקבלנית הבעייתית על ביטול ההסכם ודרשה את סילוק ידה מאתר הבנייה. "אשדר" נשענה על הטענה שהקבלנית לא עמדה בלו"ז והביאה לעיכוב העבודות, ובכך הפרה את ההסכם הפרה יסודית.
בינתיים, העבודות באתר הופסקו, מה שהביא לכך שהשלמת הפרויקט התאחרה. בסופו של דבר, היזמית נאלצה להשלים את הפרויקט לבדה, מה שגרם לה ולרוכשים – שקיבלו את הדירות באיחור – לנזקים לא מעטים.
באוגוסט 2010 "אשדר" הגישה נגד הקבלנית תביעה להחזר הוצאות ולפיצוי על הנזקים שנגרמו לה כתוצאה מהאיחור במסירת הדירות לרוכשים.
"רסידו" מצדה, הגישה תביעה נגדית, וטענה שההסכם בוטל שלא כדין ודרשה לקבל את השכר שלטענתה לא שולם לה בעד העבודות שביצעה.
היה ברור שלא תעמוד בלו"ז
שופט ביהמ"ש המחוזי בתל אביב, יהושע גייפמן קבע, שהיה זה ברור שהנתבעת לא יכלה להשלים את העבודות במועד, בהיותה בקשיים כספיים ובפיגור של חודשיים בלו"ז. לאחר שעיין בראיות, השופט קבע, שהנתבעת לא סיפקה מספיק עובדים ובעלי מקצוע להשלמת העבודות ועל כן הפרה את ההסכם הפרה יסודית.
מכאן, קבע השופט שהתובעת ביטלה את ההסכם כדין והייתה רשאית שלא לשלם בעד העבודות שלא בוצעו בחודש ביטול ההסכם. לפיכך, התביעה הנגדית נדחתה.
לפי השופט, התובעת זכאית לקבל מהנתבעת את ההוצאות שהוציאה להשלמת הפרויקט והנזקים שנגרמו לה כתוצאה מהעיכוב בעבודות. השופט קיבל את התביעה במלואה, וחייב את הנתבעת לשלם לתובעת 4,060,508 שקלים.
השופט הוסיף, שכיוון שהנתבעת מצויה בהקפאת הליכים, תצטרף התובעת ליתר הנושים של הנתבעת ותהיה זכאית לקבלת דיבידנדים במסגרת הסדר נושים. הנתבעת חויבה גם בהוצאות ושכר טרחת עו"ד של 80 אלף שקל.
יפה פעלה חברת "אשדר" כששמה ידה על הדופק ומיצתה את זכויותיה בהתאם לחוזה שנכרת בינה לבין חברת "רסידו". כך למעשה, "אשדר" הגנה על הרוכשים הממתינים להיכנס לדירותיהם לפי לו"ז שנקבע מראש. בנוסף, עורך דינה של "אשדר" עיגן יפה את זכויותיה מול "רסידו", ונתן לה את האפשרות להקטין את נזקיה למול הרוכשים ולפעול כדין מול "רסידו", מבלי להזדקק להליך משפטי ארוך ומסורבל. נראה כי ייעוץ וליווי משפטי טוב דרוש בכל השקעה, ויציל את כספינו מירידה לטימיון.
* עו"ד יהונתן גולדברג עוסק בדיני מקרקעין, פינוי-בינוי ותמ"א 38.
** הכותב לא ייצג בתיק.
*** המידע המוצג במאמר זה הנו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
אתר המשפט הישראלי "פסקדין"
www.psakdin.co.il
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.