אחרי שנקבע לחייב צו שיקום כלכלי, הוא פנה שוב לביהמ"ש וזכה לפטור מתכנית התשלומים. הוא ביקש להותיר בידיו גם קרן השתלמות בסך 22 אלף ש' אך השופטת קבעה שזה המינימום שמגיע לנושים
בית משפט השלום בחיפה פטר לאחרונה חולה סרטן בשנות השישים לחייו מלהמשיך ולשלם מדי חודש כספים במסגרת תכנית שיקום כלכלי בהליכי חדלות פירעון, לצורך מחיקת חובותיו. החייב ניצל את שעת הכושר וביקש להותיר בידיו כספים שצבר בקרן השתלמות, על מנת שיהיו לו "כוחות נפש" לצלוח את התקופה המורכבת שלפניו, אך סגנית הנשיאה איילת הוך-טל דחתה את בקשתו.
באוקטובר 2021 נפתחו הליכי חדלות הפירעון בעניינו של החייב (63), גרוש ואב ל-5, המתייחסים לחובותיו בסך 219,113 שקל. במסגרת ההליך נקבע שהחייב יפרע כ-18% מסך החובות, 39,600 שקל, וזאת בפריסה לשלוש שנים, כשכל תשלום הינו 1,100 שקל. במרץ האחרון הגיש החייב את בקשתו לשינוי הצו לשיקום כלכלי שניתן, ולמתן הפטר לאלתר.
בבקשה צוין כי במהלך פברואר התגלה בגופו של החייב גידול ממאיר, וכתוצאה מכך הוא אינו יכול לעבוד ולהמשיך לפרוע את תשלומי תכנית השיקום הכלכלי. ואכן, בפסק הדין צוין שביטוח לאומי הכיר בחייב, נוכח מצבו הרפואי, כבעל נכות ואובדן כושר עבודה מלאים, זמנית עד לאוקטובר 2025.
החייב לא הסתפק בבקשה לקבלת הפטר, אלא אף עתר להשאיר בידיו כספים שצבר בקרן השתלמות, בסך 22,547 שקל, בטענה ש"הוא עומד לפני ניתוח להסרת הגידולים שנמצאו בגופו וזקוק לכל כוחות הנפש להתמודד עם מחלתו".
שתי הבקשות נתקלו בהתנגדויות: התנגדות אחד הנושים למתן הפטר לאלתר, בטענה שמדובר בנכות זמנית בלבד ומשכך הפתרון הוא הארכת תקופת תכנית הפירעון; והתייחסות ספקנית מצד הממונה והנאמנת לגבי הבקשה הנוגעת לקרן ההשתלמות, שכן לא מדובר בכספי פנסיה הזוכים להגנה מיוחדת.
הקרן לא נזילה
השופטת הוך-טל קיבלה את בקשת החייב למתן הפטר לאלתר נוכח מצבו הרפואי המורכב. "ליחיד נקבע היעדר כושר עבודה מלא ונראה כי כל הכנסותיו כיום נובעות מקצבת נכות המשולמת לו מטעם המוסד לביטוח לאומי. נוכח מחלתו ומצבו המתואר כיום, אין לו אפשרות לעבוד לפרנסתו. בנסיבות אלה הוא זכאי לפטור מן התשלום החודשי שנקבע במסגרת הצו לשיקום כלכלי", פסקה.
בפסק דינה ציינה השופטת שאינה מתעלמת מטענת הנושה בדבר נכות זמנית בלבד שאינה מצדיקה בהכרח מתן הפטר, אלא שלדבריה נוכח חומרת המצב הרפואי המתואר, ובהתחשב בגילו המתקדם של החייב כמו גם בקורותיו, ביניהן היותו גרוש, יש לעמדתה מקום לשנות את הצו לשיקום כלכלי ולהורות על מתן הפטר לאלתר.
לצד זאת השופטת דחתה את בקשת החייב להותיר בידיו את כספי קרן ההשתלמות. היא נימקה שלא מדובר בכספי פנסיה הנהנים מהגנה חזקה במסגרת הליכי חדלות פירעון. כמו כן, הכספים בקרן עתידים להפוך לנזילים רק בתחילת 2027, כך שלא ברור כיצד יש בהם לסייע להתמודדות עם מחלתו.
בנוסף קבעה השופטת כי "יש לתת את הדעת לעובדה שהיחיד מקבל הפטר לאלתר ובכך מתקצרת משמעותית תקופת תכנית השיקום שנקבעה בעניינו, כלומר הנושים יזכו לקבלת סכום מינורי מתוך תכנית אשר מלכתחילה נקבעה על הצד המקל. לכן, הכספים בקרן ההשתלמות יכפילו את הסכומים שייצברו בקופת ההליך ומימושם יועיל לנושים. תוצאה זו תיצור את האיזון המתבקש בין ההתחשבות במצבו של היחיד והרצון לשקמו אל מול החובה להתחשב גם באינטרס הנושים ולהשיא את הגבייה עבורם".
לפיכך נקבע שכספי קרן ההשתלמות יועברו לקופת ההליך עם הפיכתם לנזילים, על מנת לחלקם לנושים. מנגד קבעה השופטת, כאמור, שיינתן לחייב הפטר לאלתר על חובותיו.
- באי כוח הצדדים לא צוינו בפסק הדין
עו"ד רפי בוקר
עוסק/ת ב-
חדלות פירעון
** הכותב/ת לא ייצג/ה בתיק.
המידע המוצג במאמר זה הוא מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/ או חוות דעת משפטית. המחבר/ת ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כלשהי כלפי הקוראים, ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.
פרסומת - תוכן מקודם
פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין,
בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של פסקדין.